Милка Христова: Общинските болници са готови да се включат в овладяването на четвъртата COVID вълна

Като общество трябва да преценим ролята и значението на здравеопазването, категорична бе зам.-председателят на СОС от БСП

Общинските лечебни заведения в столицата са готови да се включат в овладяването на четвъртата COVID вълна. Те са оборудвани с необходимите консумативи и предпазни средства. Това каза в интервю за радио „Фокус“ Милка Христова – зам.-председател на СОС от БСП и на Комисията по здравеопазване и социална политика.

„През изминалите месеци за някои от тях бяха закупени медицинска апаратура за осигуряване диагностициране на лечение на заболелите, кислородни апарати, рентгенови апарати и други. Продължава и дейността на деветте COVID зони в общинските ДКЦ. Много важно е да кажа, че лекарите и медицинските специалисти в нашите лечебни заведения натрупаха опит, знания и кураж, за да осигурят качествено лечение, което да не отстъпва на това в държавните и частни болници”, коментира тя.

„Като общество трябва да преценим ролята и значението на здравеопазването“, категорична бе Христова.

Според нея е крайно време то да се превърне в приоритет на държавния и на бюджета на Столична община, защото COVID кризата напомни по лош и жесток начин, че неглижирането на тази обществена функция се заплаща с най-ценното – човешкия живот и здравето на близките ни. „В този смисъл представителите на БСП в СОС са били последователни в годините и са настоявали за функция здравеопазване да се планират повече средства, за което обаче досега не сме срещали подкрепа. Предстои изготвянето на бюджета за 2022 г. и отново ще настояваме и ще направим своето предложение да се планират не по-малко от 2% от бюджета за общинските лечебни заведения. Особено за тези от доболничната помощ като ДКЦ, МЦ, дентални центрове, тъй като не е тайна, че доболничната помощ е завареното дете на здравеопазването и предвид това остарява сградният фонд, апаратурата и най-важното застаряват кадрите“, каза още тя.

„При решаване на проблемите, свързани със здравеопазването не може и не бива да се допускат кални политически борби и търсенето на евтини партийни дивиденти“, категорична бе Христова. Според нея до преди няколко години в ръководството на Столична община е битувало грешно схващане, че тъй като общинските лечебни заведения са търговски дружества, те би следвало сами да се финансират. „И смятаха, че едва ли не финансовата помощ от СО бюджет и от СО в частност са забранени от закона и че това не е необходимо. Всъщност това е една дълбоко сгрешена политика, която се води повече от 20 г., която действително върна здравето вместо здравното обслужване вместо услуга в стока. В последните години се надявам, че тази грешна политика се преодоля, защото се видя, че финансирането от НЗОК е крайно недостатъчно, с недооценени пътеки, с недобро заплащане на различните категории лекари, което доведе до влошаване на качеството на здравната услуга, доведе до изтичане на здравните кадри, за съжаление, повече към Терминал 2“. По отношение на кадровата осигуреност на COVID отделенията в общинските болници и COVID зоните са налице достатъчно кадри“, обясни Христова.

„Не така обаче стои въпросът до кадровата осигуреност в общинските лечебни заведения като цяло и това може би е най-тежкият проблем. Налице е застаряване на лекарите и медицинските специалисти, дори имаме случаи на средна възраст някои ДКЦ над 70 г., което е изключително тревожно и плашещо“, предупреди тя.

„Трудно се привличат и задържат млади лекари и медицински сестри. Липсата на здравна карта както в страната, така и в София е довела до безконтролно разкриване на частни лечебни заведения, развиващи нелоялна конкуренция и грешна политика на НЗОК. Всичко това е довело до невъзможността на общинските лечебни заведения да се конкурират с другите в столицата по отношение на привличането и задържането на медицински кадри. Крайно време е да се осигури справедливо заплащане“, категорична бе Милка Христова.

Pin It on Pinterest