Милка Христова: Общинската собственост в столицата се управлява недостатъчно ефективно, понякога и незаконосъобразно

В Столичния общински бюджет години наред процентът, който се гласува за спорт, е всичко на всичко 1%, заяви зам.-председателят на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет

Общинската собственост в столицата се управлява недостатъчно ефективно, понякога и незаконосъобразно. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Милка Христова. Столичани не получават от собствеността, с която разполага градът и от доходите, които биха могли да бъдат реализирани, категорична бе тя. Това се изразява в различни посоки както по отношение на действията за управления, свързани със сключването на неизгодни договори за наем и действието на тези договори, като много пъти те са прекратени без това действие да бъде оценено, така и чрез недоброто управление на самите търговски дружества, които представляват една значителна част от столичната икономика, допълни Христова.

“Пример ще дам с небезизвестната за софиянци „Чистота Искър“ – това дружество стана известно в публичното пространството с обстоятелството, че то е замислено да бъде гръбнакът за почистването на столицата, нещо което в годините ние винаги сме настоявали от БСП, но за съжаление никога не се е стигало до този факт. Напротив. Най-добрият случай преди няколко години това дружество почистваше 3 района, но как ги почистваше? Това са Красно село, Красна поляна и Люлин”, подчерта тя.

Милка Христова каза още, че в началото на тази година се е стигнало до ситуация да бъде променено името на това търговско дружество с надеждата, че промяната на името ще изчисти неговият имидж и също така е била променена и неговата дейност. При приемането обаче на годишните финансови отчети тази година с голяма тревога е констатирано, че новото име не е довело до нови практики. Напротив, старата история продължава, категорична бе Христова.

„Това дружество е получило около 20 милиона приходи, от които пряко възложени от столична община са около 19 милиона, т.е. около 95% и забележете отново по-голямата част от тези милиони, получени ин хаус са възложени, което е най-скандалното за наем на техника. По този фалшив фиктивен договор за наем на техника всъщност се крие възлагането на дейностите на конкретни подизпълнители, но това е начин да се заобиколи законът, което заобикаляне е изключително нелепо, тъй като няма как с наем на техника да изразходваш повече от 100% от получените средства”.

Като друг пример Милка Христова посочи ВиК София. „В годините се оказа, че това дружество търпи изключително регресивно развитие. От дружество, което стопанисва водопреносната система на София се стигна до там да имаме дружество с 20-тина служители, от които работниците са по-малко от половината, което на практика единствената му дейност е да рентиерства наследената сграда в Горубляне, която отдава под наем и по-голямата част, обемът му от приходи е само 1,5 милиона, повече от които са наеми, дейност почти няма. Т.е. имаме едно дружество със затихващи функции, на което обаче би следвало да разчитаме“, обясни Христова.

По нейно мнение спортната инфраструктура също не се поддържа добре, по-голямата си част тя е наследена и вида, в който се намира сега всъщност е стресиращо упадъчен. Правят се опити да се строят спортни площадки, да се реновират някои от спортните обекти, но за съжаление това, което се прави е крайно недостатъчно, подчерта Милка Христова.

„Фактът, че в Столичния общински бюджет години наред процентът, който се гласува за спорт, разбирайте за дейност и за извършване на ново строителство и ремонти е всичко на всичко 1% от бюджета на Столична община, няма и толкова, което само по себе си показва какъв приоритет е спортът в политиките на управляващото мнозинство от ГЕРБ в Столична община“, заключи тя.

Pin It on Pinterest