Милка Христова: Длъжни сме да укрепим лечебните заведения, които нямат алтернатива

Всички партии да говорят за крайните квартали, но се говори за улици и тротоари, а не за социална инфраструктура

В предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ гостува кандидатът за общински съветник на БСП – Милка Христова. Разговорът започна с очакванията за предстоящите избори. „Целите на БСП са най-малко да удвоим резултата от предишните избори, тък като знаем, че той беше твърде неудовлетворителен“ – каза тя и си пожела победа в София. „Знаете, че ние поддържаме гражданският кандидат – омбудсмана Мая Манолова, така че нейната победа ще бъде за всички, които искат нещо различно за нашия град“.
Милка Христова забеляза, че съвпадението между програмите на БСП и на Мая Манолова е много голямо. „Ние имаме подписано споразумение с нея в което имаме принципно съгласие по основните политики“. Общинският съветник два мандата отбеляза приликите между всички програми на големите партии, но подчерта и няколко от съществените разлики. Целта на БСП ще бъде „20% от средствата за инвестиционната програма – черешката на тортата за всеки бюджет – да бъдат разпределени целево на районите“. Разбира се, това не трябва да става безпринципно, а по критерий – например местните данъци събрани от съответния район. „Тези пари ще се харчат не по осмотрение на районните кметове, а в единодействие с местните общности“.
„Другата лява политика, която е много важна за нашия град е начина по който се извършват общинските дейности и комуналните услуги.“ Милка Христова припомни, че последните 30 години се унищожиха всички общински предприятия, които поддържаха София – улична мрежа, озеленяване, сметоизвозване и т.н. В момента София аутсорсва всички тези дейнсти и разпределя 700 милиона и ги дава на едни и същи абонати. Факта, че града се почиства само от външни изпълнители оскъпява услугата. А избора на тези изпълнители е чрез „една удобна методика с която много лесно можеш да избереш този, който са ти посочили. Крайния резултат го виждаме – 200 милиона за чистота, а градът е все по-мръсен, по-прашен“. 
Милка Христова заяви, че според разчетите на БСП такса смет може да бъде намалена. „В момента не се плаща според това кой колко замърсява, а според данъчната оценка. Като че ли апартамента произвежда сметта, а не живеещите в него.“ Разбира се, отдавна се говори, че трябва да има нови критерии за промяна на методиката за определяне на такса смет. „Нашите разчети показват, че се събират повече средства отколкото харчим за почистване – с около 30-40 милиона“. 
Кандидатът за общински съветник от листата на БСП заяви, че ще настоява за одит на Топлофикация, която е задлъжняла с над 850 милиона лева и след като се оправят течовете на средства в търговското дружество да се инвестира в нови средства за когенерация. „И най-важното: сметките да бъдат прозрачни, разбираеми, да се намери добър вариант за сградната инсталация и да върнем доверието на гражданите в Топлофикация“ В момента държавата и КЕВР са прехвърлили топката в етажните собствености. „Надявам се и да приключим с паразитните структури на топлинните счетоводители“ добави Милка Христова. Общинският съвет може да бъде инициатор – най-малкото чрез партиите, които имат представителство и в парламента – за законови промени. 
Засегнат беше въпроса и за общинското здравеопазване. „В София се наблюдава сегрегация по качеството на здравните и образователни услуги. Много пъти в крайните квартали общинското лечебно заведение е единствената алтернатива.“ Сега е модерно всички партии да говорят за крайните квартали, но се говори за улици и тротоари, а не за социална инфраструктура. „Здравето не е стока и преди всичко ние сме длъжни да укрепим лечебните заведения, които нямат алтернатива“.
„Никой не говори и за жилищната политика. В момента столична община разполага с 9500 жилища останали от един друг строй.“ А липсата на жилищна политика прави трудна кадровата политика както в областта на образованието, така и в областта на здравеопазването. „Разполагайки с такива жилища бихме могли да привлечем млади специалисти, така че най-ценният капитал: хората да бъдат привлечени“

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest