Политика

Миков: Модата на политическите проекти, която тръгна от Борисов, сега се проявява и в ляво

Десницата доминира управлението на България през поне две-трети от последните 35 години и макар че в нея има много по-голямо разделение, отколкото в левицата, за десните партии това не е проблем, защото при тях идеите нямат особено значение, смята Михаил Миков, водач на предизборните листи на „ЛЕВИЦАТА!“ в 25-ти МИР – София и 5-ти МИР – Видин.

„Всъщност тези леви, които ви казват, че няма ляво и дясно, също са десни. Неолиберализмът разми политическите граници и затова политическият пейзаж на България изглежда по този начин“, каза още социалистът при гостуването си в студиото на предаването „Пресечна точка“ по Нова ТВ.

Миков призова избирателите на следят повече за идеи и конкретни решения, а не за лични симпатии и заяви:

„Особено след Борисов, в българския политически живот се появиха лидерските проекти, като мода, като поведение, и проекти, които не държат сметка за ляво или дясно“.

„БСП изгуби политическия си фасон, особено след участие в управлението с наследниците на СДС от ПП-ДБ. Тази коалиция струваше скъпо, БСП западна. И това е част от процес, който се развива“, обясни социалистът.

„За БСП беше абсурдно преди 10 години да се коментира дали ще влезе или не в парламента, коментираше се първо или второ място“, посочи той, като поясни, че това не е болка на напусналите партията. „Става въпрос за дефицит на ляво представителство“, настоя Миков, който бе категоричен:

„Именно заради това „ЛЕВИЦАТА!“ е необходима на България“.

„Модата на политическите проекти, която тръгна от Борисов, сега се проявява и в ляво. Виждаме проекта ‚Манолова-Григорова‘. Нека да видим кой какъв резултат ще постигне и най-вече кой е автентично ляв“, каза Михаил Миков, като подчерта, че вижда сериозно отстъпление на този проект от леви идеи и даде за пример подписката срещу неравенствата, в която се говореше за въвеждане на прогресивен данък върху доходите.

„Днес те не говорят за прогресивно данъчно облагане. Казвам го специално на избирателите да обърнат внимание. Те говорят за необлагаем минимум, повишаване на социално-осигурителните вноски, да се премахне тавана – това също заслужава подкрепа. Но какво ги накара да забравят за прогресивното облагане на доходите и по-висок данък печалба за едрите финансови играчи, за едрите корпорации, за банките, за веригите, които убиват малкия бизнес днес“.

Миков подчерта, че предложението на „Солидарна България“ за увеличаване на данъците на хората с високи доходи е обещание, а не прогресивно облагане. „Става въпрос за принципно въвеждане на прогресивното облагане. Скалите може да се уточнят. То не може да бъде заменено от такива послания.“

Миков смята, че до края на предизборната кампания „ЛЕВИЦАТА!“ трябва да излезе с готови законопроекти, например по отношение на съдебната власт. „Ние предлагаме да се премахне фигурата на вечния обвиняем като едно много просто решение за т.нар. ‚дела на трупчета‘, с които държат, изнудват бизнес, политици и прочие“.

„Тези принципи, законопроекти, тези идеи могат да се споделят още в предизборната кампания. И мисля, че ще се очертае кой е в ляв, истински“.

Михаил Миков призова избирателите да гласуват за „ЛЕВИЦАТА!“, с номер 19. „Хората ще ни разпознаят на първо място по политиките, които се обещават, на второ място по доверието, което ние можем да създадем – по това дали сме били последователни и дали сме лъгали. В листата на „ЛЕВИЦАТА!“ има много хора с биография, хората ги познават и могат да проверят. Това, което съм говорил преди 10 – 15 години, сега говоря същото“.

Гласоподавателите трябва да изберат „ЛЕВИЦАТА!“, „защото кандидатите й са били последователни и защото разбират проблемите както на жълтите павета, така и в Кула, Видинско, в Малко Търново, в Петрич, в Силистренско, проблемите на цялата страна, подчерта Миков. „Защото при нас има много млади хора, които са надежда за левицата. Защото едно обединение може да стане само на основата на принципи, а не симпатии и някакви задкулисни договорки“.

Цялото участие на Михаил Миков в „Пресечна точка“ можете да изгледате тук.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest