Михаил Константинов: ГЕРБ са спечелили 4 парламентарни избора, а са организирали 0, възражения срещу ИО досега не е имало

Проф. Михаил Константинов, ръководител  на ИО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Нападките срещу „Информационно обслужване“.

    „Хайде да отидем веднага по следите на горещата тема, на 4-ти април предстоят поредните парламентарни избори, има много политически неизвестни, но има и много технически неизвестни и се появиха отново много нападки срещу институцията, която Вие ръководите – „Информационно обслужване“. Вашият анализ, защо и как да си избирател в България?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори: „От 17 години, откакто обработваме изборните резултати, тоест от 2003-та година, срещу нашата работа няма нито едно възражение! Повтарям, нито едно! Това са 15 или 16 национални избори от тогава!“.

   „Тоест нападките срещу Вас са преди изборите, така ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че изобщо не разбира за какви нападки става въпрос. Той отново подчерта, че никой не е казвал, че ИО обработва неправилно изборните резултати, защото няма такова нещо. „Това, че на някой не му харесва номера на обувките, които носим, това не е повод за сериозен анализ!“, категоричен бе Константинов.

Ще се отрази ли пандемичната обстановка върху работата на ИО?

    „Добър отговор, както винаги, но оттук нататък – как ще се проведат тези избори в пандемична обстановка, знаете, че ще се въведе медицински протокол и как ще бъдат те организирани с новостта, която на миналите избори присъстваше по-плахо, а сега по-активно – машинното гласуване? Как ще се отрази това на преброяването на гласовете?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че специално за ИО промяна в процедурата няма. При ИО пристига протокол от секционната избирателна комисия, в която е отбелязан резултата както от гласуването с хартиена бюлетина, така и от гласуването с машина, там, където има машини в около 9 500 секции. Данните се вкарват в компютъра, системата проверява дали няма технически грешки и ако няма такива, тогава резултатът влиза в базата данни на районната комисия и се качва на сайта на ЦИК и РИК. Протоколите се вкарват още веднъж в компютрите в ЦИК за отстраняване на малки технически несъответствия. „Това е процедурата досега, не виждам нищо, което да се е променило, освен че работата в центровете ще бъде малко по-различна, хората ще бъдат разредени, ще се работи с лични предпазни средства и други такива неща, които тепърва предстои да бъдат уточнени!“, обясни Константинов.

Каква избирателна активност очаква?

    „Вие познавате вече 15 или 16 национални избори, винаги сте бил точен в прогнозите си, каква избирателна активност очаквате?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че според него избирателната активност ще бъде значително под 50% или около 2 милиона гласоподаватели. Това е малко, защото по традиция в България на парламентарни избори гласуват около 3,5 милиона души.

   „Това до какъв резултат ще доведе, много анализатори правят прогнози, че ако избирателната активност е ниска, тогва се бетонира статуквото на сегашните управляващи?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че ниската избирателна активност е предимство за партиите с твърди електорални ядра. Това са основно ГЕРБ, БСП и ДПС. Той продължи: „Някои от тези партии имат по-възрастен електорат и хората в тази възрастова група ще бъдат по-внимателни за начина, по който гласуват. Но в момента има рязко подобряване на епидемичната обстановка в страната, тъй като има рязко намаляване на активните случаи. Както е тръгнало, ако нещо не се промени, към датата на изборите активните случаи практически ще изчезнат, ще клонят към нула, а по дефиниция нула активни случаи означава край на пандемията!“.

Има ли политически COVID?

    „А има ли политически COVID?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че това зависи от начина, по който дефинираме политически COVID. Той продължи, че изборната обстановка не само у нас, но и в някои големи демокрации е много лоша и за това има обективни причини. От една страна това е пандемията, която е разстроила живота на много хора, отнела е живота на много хора, унищожила е много бизнеси и хората чувстват, че животът им вече е променен. Тази неизвестност плаши, а в такива случаи обикновено виновни са тези, които са на власт. „Така че предстои да видим какво ще се случи в България, аз се надявам здравият разум на българите да надделее и те да направят своя разумен избор!“, пожела си Константинов.

Изборите в САЩ.

    „Разумният избор какво означава за България? Виждате какво се получава в САЩ, Вие леко намекнахте, разликата между Байдън и Тръмп е някъде около 10 милиона, поне по това, което официално се съобщава!“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че има само официални данни, а неофициалните данни няма смисъл да се коментират, защото те могат да бъдат най-различни. По официални данни Байдън води на Тръмп с около 7 милиона гласа. 5,5 милиона от тях обаче са в Калифорния. В този щат привържениците на Тръмп не гласуват, защото знаят, че няма смисъл, заради особеностите на американската избирателна система там всички 55 електора ще дадат гласа си за Байдън. В този смисъл голямата разлика при народния вот се дължи на гласуването в Калифорния. В останалите щати нещата са доста по-балансирани, затова и загубата на Тръмп не е много голяма, той има 232 електори, което е повече от електорите на Хилари Клинтън преди 4 години.

   Константинов обясни, че изборната система в САЩ, която е толкова обсъждана, всъщност идва от системата на Римската република. „Така че това не е изсмукано от пръстите, отците основатели на САЩ са били изключително образовани, културни хора, познавали са историята на древността и за тях Римската република е била модел за добре организирано общество и те са възприели модела на Рамската република!“, обясни той.

Прогнозата му за резултата от предстоящите парламентарни избори.

    „Но хайде да се върнем в България, защото сравнението между избирателните системи на САЩ и България не е от най-удачните, за да почерпим опит и пример. Може ли да кажете вашия анализ какво показва, ако е ниска избирателната активност, както казвате, то твърдите ядра на партиите играят роля, тогава чий ще бъде успехът, Бойко Борисов ли ще бъде четвърти мандат министър-председател?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори: „Конкретни резултати не искам да коментирам, защото ще кажат – този ще брои резултатите, а вече ги е съобщил. Така че аз резултатите няма да ги съобщавам, защото не ги знам, а ще пожелая на българите да проявят разум, да упражнят своето право на глас, процесът да протече свободно и демократично и загубилите да приемат резултата. Вие виждате, че една от основните опасности пред изборния процес е когато загубилият не приема резултата. Тогава може да се стигне и до гражданска война!“.

Твърденията на част от опозицията в България, че управляващите ще фалшифицират изборите.

    „Така е, но ние не броим това, че и избирателят може да е загубил. По-скоро в САЩ като че ли това беше хипотезата, че избирателите считат, тези, които са гласували за Тръмп, че изборите са им отнети!“, отбеляза водещата. Михаил Константинов отговори, че в САЩ през цялата минала година се е говорило как изборите ще бъдат фалшифицирани. Той заяви: „Аз няма да коментирам дали е така или не, но да се говори така е безотговорно! Абсолютно същите безотговорни прикази, на границата на престъпността безотговорни, се разнасят и в България! Някой щял да фалшифицира изборите! Как дявол да го вземе ще ги фалшифицира, като във всяка изборна секция мнозинство има опозицията! Да повторя ли още един път – в 12 000 секции мнозинство има опозицията. Във всички РИК мнозинство има опозицията. В ЦИК мнозинство има опозицията. Защо мълчим за тези факти? И какво смята опозицията, сама себе си ли да излъже? Освен това искате ли да Ви припомня един факт, досега ГЕРБ е участвал в 4 парламентарни избора и четирите ги е спечелил. Знаете ли колко от тях е организирал той? Нула! Значи ГЕРБ е спечелил 4 избора и не е организирал нито един от тях! През 2009 г. ГЕРБ спечели 1,6 милиона гласа, най-големия си резултат. Тогава знаете ли колко членове имаше ГЕРБ във всяка изборна комисия – по един. В ЦИК, които бяха двайсет и няколко души, аз тогава бях член на ЦИК, ГЕРБ имаха един член. Във всички районни комисии имаха по един, в секционните комисии имаха по един. Затова искам да Ви кажа, че избори се печелят с гласове, а не с празни приказки и нека всички да си го запишат на челото, които смятат да участват на избори в България. Да си стягат електоратите, да си получават гласовете и всеки да си гледа работата!“.

    „А защо Вие сте главният заподозрян винаги, че Вие ще фалшифицирате изборите, а не даже ИО?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че всеки, който твърди подобно нещо, има ментални проблеми. „По този начин дали някой Ви чува, защото е важно най-накрая да се разбере, че опозицията винаги използва всякакъв вид аргументи, за да докаже някакви свои отсъстващи качества, ако правилно тълкувам?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори, че опозицията има право да се бори по всички законни начини, но без да се използват лъжи и изамми. Той продължи: „Ако някой твърди, че има лъжа в тези избори, че има лъжа при обработването на изборните резултати, трябва да го докаже. Ние сме обработвали изборните резултати при над 15 избора и няма нито едно възражение срещу нашата работа. Ако имаше някакви нередности, тогава щеше да има и възражения. Няма нито едно. Във всички комисии мнозинство има опозицията, това мога да го повтарям от сутрин до вечер и никой не го чува! Тези протоколи, за които твърдят, че са сбъркани, кой ги пише? Ами този, който има мнозинство със съгласието на останалите. Как ще имаш мнозинство в комисията и ще се оплакваш от протокола? Затова твърдя, че тези, които казват тези неща, имат тежки ментални проблеми!“.

Консултациите при президента и определянето на датата на изборите.

    „Вашата поука, извинете ме, така ще се изразя разговорно, от тези консултации, които президентът проведе при себе си, от тези неща, които се изговориха Вие нещо научихте ли, нещо полезно, което да вземете предвид, като ръководител на преброяването?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че в правомощията на президента е единствено да определи датата на изборите с указ. Всичко останало, което е свързано с технологията на изборния процес, не е от компетенцията на държавния глава. Той продължи: „В този смисъл трябваше да бъде определена хубава дата на изборите. Аз няма да споря дали датата е хубава или лоша, но знам, че официален представител на българските католици излезе с възражение срещу тази дата и с предложение за друга дата. Как мислите, правилно ли беше определена тогава тази дата? Аз не знам, Вие трябва да кажете! Големи групи от хора не са доволни от това. България по начало е държава, в която винаги някой не е доволен, което е хубаво, всеки има право да е недоволен. Аз се надявам времето да е хубаво, инфекцията да е намаляла, да не се заразим избиратели и членове на избирателни комисии и всичко да мине нормално“.

Машинното гласуване.

    „А надявате ли се да няма проблеми, това не е въпрос от Вашата компетентност, но Вие имате огромен опит, може би най-големия и най-детайлния в България, не Ви правя комплимент в момента, това е факт, надявате ли се да няма проблеми с издигнатото като панацея машинно гласуване?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че се надява машинното гласуване да мине успешно. Той продължи, че 99,2% от хората в Европа не гласуват с машини. В страни, където е имало машинно гласуване, са се отказали от него.

   „Много пъти с Вас сме говорили по този въпрос, но напомнете пак аргументите, защото очевидно те не стигат до съзнанието на политиците, които го защитават!“, обърна се към събеседника си водещата. Той обясни, че машинно гласуване е имало в Германия, но конституционният съд на страната го е забранил. В Нидерландия е било изцяло машинно, но са се отказали от него. Причините са, че няма тайна на вота и има възможност да се манипулират машините. В Ирландия са закупили машини за всички секции, но после са ги махнали. „Ние така или иначе ще гласуваме частично с машини в 9 500 секции, аз желая този процес да е успешен и смятам, че ще е така, като минат изборите ще анализираме!“, заяви Константинов.

Аргументът, че бюлетините няма да бъдат изброени правилно от членовете на секционните комисии.

   „А аргументът, че бюлетините няма да бъдат изброени правилно, подчертавам от секционните комисии?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов още веднъж подчерта, че във всяка сецкионна комисия мнозинство има опозицията, така че те трябва да предложат такива членове на секционните комисии, които да могат да броят бюлетини. „Ако изберат такива членове, тогава всичко ще бъде изброено правилно. Ако хората не могат правилно да броят и се намесят някакви други фактори, тогава няма да бъдат преброени правилно. Работа на опозицията е да контролира този процес, тя има мнозинство. Ще Ви дам пример, ако в една комисия има 9 члена, то 5 или 6 от тях, а понякога 7 са от опозицията. Какво им пречи да броят правилно бюлетините и да напишат хубав протокол?“.

Какво ще препоръча на политиците?

    „Иронията Ви беше наистина подходяща! Едно изречение за финал, какво ще препоръчате наистина на политиците да не правят на тези избори, Вие като избирател?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори: „Аз препоръчвам на българските политици да мислят преди всичко за България! България над всичко, България я е имало и преди нас, ще остане и след нас, ние трябва да мислим какво да направим за тази държава, а не само за себе си! Това важи не само за политиците, а и за всички българи по целия свят!“с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 16-ти януари 2021 г. 

Pin It on Pinterest