Мигрантите в Литва изграждат кастова система и въвеждат сексуална експлоатация

В литовския лагер за нелегални мигранти в Руднинкай (област Шалчининки) се формира кастова система, а най -бедните бежанци са принудени да се занимават с проституция.

Кастите, както е било изяснено от служителите на „Червения кръст“, са формирани според националност и расов признак, както и по гражданство. Към „висшата“ каста се включват араби и кюрди, а към „по-низшите касти” – хора от Африка, Афганистан и Сирия. Освен това йерархията зависи от наличието на пари и физическа сила.
По -слабите мигранти се изнудват за пари при ползване на душ. Освен това представители на различни касти посещават различни тоалетни. Двама мигранти, живеещи в Руднинкай са съобщили за сексуална експлоатация и проституция в лагера. Освен това те са разказали, че могат да закупят алкохол от определени длъжностни лица .
Следва да се отбележи, че тази година са били задържани над 4000 нелегални мигранти от Азия и Африка на литовско-беларуската граница (това е 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г.). Повечето от тях са настанени в специално оборудвани лагери на територията на Литва. Много от тях сега изразяват желание да се заселят на територията на Литва и да се оженят за литовки.

Вилнюс смята миграционната криза за „хибридна агресия“, провокирана от Минск в отговор на санкциите на ЕС. На свой ред заместник -председателят на Държавния граничен комитет на Беларус, Роман Подлинев, е заявил в интервю за РИА Новости, че балтийските страни и Полша използват нелегалните мигранти като жив „щит“, за да получат финансиране от Европейския съюз. Той също така е отбелязал липсата на инициатива и политическа воля на съседната страна за възобновяване на трансграничното сътрудничество. „По -скоро съседните държави възнамеряват да покажат„ миграционната криза “, да използват бежанците като щит, за да получат финансиране за оборудване на границата си, да скрият известна липса на професионализъм в тази област, да обвинят беларуската страна за случващото се “, Каза Подлинев.

Беларуският външен министър Владимир Макей е нарекъл „смехотворни“ обвиненията срещу Минск, че Минск е започнал хибридна война срещу Европейския съюз. „Десетмилионната Беларус обяви хибридна война срещу петстотин милионния Европейски съюз. Тук не може да става дума за хибридна война “, е подчертал той.

Pin It on Pinterest