Мария Капон: ИСБНИ разчиства пътя на новото поколение в политиката

Мария Капон, ИСБНИ, в „Беновска пита във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Кой идва в политиката след ГЕРБ?

    „Радвам се да Ви видя отново в политиката! Кой идва сега?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Мария Капон отговори: „Ние виждаме, че „мутрите“ са се настанили дълбоко във властта. Ние искаме да кажем, че идва ново поколение! Ние идваме, за да разчистим пътя на новото поколение, което идва веднага след нас!“.

Номинацията на Пламен Николов за министър-председател и позицията на ИСБНИ.

     „Обаче това ново поколение май не е от най-младите и неизхабени лица. Например онзи, който ръководи партията, която спечели изборите ИТН е на петдесет и няколко години и повече от 20 години всеки ден е бил в домовете ни! Какво се е променило в Слави Трифонов, за да стане един активен участник в политиката!“, продължи Беновска и пусна запис от участието си в Шоуто на Слави от 2013 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоосъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по – добър и по – добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър – председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър – председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър – председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев…

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2″, заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако“, „Нема такава държава“ и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов“.

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска попита: „Какъв е днешният Ви анализ на тогавашното поведение на Слави Трифонов, какво го накара да стане политик?“. Мария Капон отговори, че според нея Трифонов е бил мотивиран от желанието си да промени държавата след като над 2 милиона българи са подкрепили неговия референдум. Тя продължи: „А дали наистина е политик? Аз смятам, че в момента той по-скоро ръководи едно движение, защото ние не го виждаме на преговорите. Това ще го кажат българските избиратели, но достатъчно избиратели са гласували за него в момента, той е първа сила и негова е отговорността!“.

        Мария Капон заяви, че не вижда защо от ИТН са се притеснявали до този момент да обсъдят с тях името на Пламен Николов. Тя продължи, че гледа положително на намерението на ИТН да съставят самостоятелно правителство, но е нормално да търсят уверение за всички граници на този политически компромис, който трябва да бъде направен, да търсят червените линии, които няма да преминат. Капон заяви: „За нас при липса на споразумение автентичният носител на политическия авторитет на колегите се нарича Слави Трифонов. Той е поел ангажимент пред избирателите и се надяваме той лично да поеме пред нас ангажимент за кабинета, който предлага и за номинирания министър-председател!“.

     „Вие от ИСБНИ вчера за първи път ли видяхте Пламен Николов?“, продължи Беновска. Мария Капон отговори, че не го познават в детайли, но той е техен колега в Народното събрание и са водили срещи по приоритетите. Тя продължи, че що се отнася до темата икономика, бизнес и финанси между ИТН и ИСБНИИ няма съществени разминавания. Различие има по една от политиките колко да бъде прагът за задължителна регистрация по ДДС. Но по това може да се постигне консенсус.

   Водещата пусна участието на Пламен Николов в кастинга на Слави Трифонов за политици:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Слави Трифонов: Здравейте, бихте ли се представили накратко!

Пламен Николов: Разбира се! Казвам се Пламен Николов, на 40 години съм от София. Ще започна от това какви академични успехи имам, защото днес смятам да говоря по тема образование. Подготвил съм една презентация, която по-късно ще опитам да представя по интересен начин, така че да провокирам вашия интерес и някаква дискусия. Завършил магистърска степен във Философски университет на СУ с пълно отличие. След това спечелих стипендия на австрийското министерство за образование, наука и култура и заминах да правя специализация в Австрия. На 26 години защитих докторат и дотам всичко приключи за мен с науката. Това е нещо, което все още не мога да преодолея като житейска изява и затова много държа да съобщя някои от нещата, които имам да кажа за българското образование. След това 15 години се занимавах с бизнес, като 13 от тях са в сферата на мениджмънта. В момента от 5 години насам управлявам офиса на американска компания, тя е спортна компания, за Европа, Близкия Изток и Африка. Ръководя се от идеите, че бих могъл да съчетавам по някакъв начин образователния бекграунд, който имам и в същото време мултинационалния и корпоративен опит.

Слави Трифонов: Това звучи много добре! Бихте ли ми казали само как се нарича тази компания?

Пламен Николов: „Финис“, световна компания за плувно оборудване.

Слави Трифонов: Разбирам от това, което ми казвате, че имате потребност от това, което имате като опит от вашата специализация в Австрия и имате желание това нещо да го предадете по някакъв начин.

Пламен Николов: Точно така, искам да споделя академичния опит, който съм придобил.

Слави Трифонов: Това, че имате такъв опит в бизнеса, е само от полза.

Пламен Николов: Точно така и той е много разностранен, понякога хората ме питат как съчетавам тези две неща.

Слави Трифонов: Тук видяхме много хора, които имат подобно движение в живота си, но те двете неща си помагат.

Пламен Николов: Мога да кажа защо съм го направил. Преди 15 години беше много трудно човек да може да си позволи да има семейство, да прави научна кариера и да живее достойно. Напълно искрено Ви го казвам. Аз отидох в сферата на бизнеса, оказа се, че се справям много добре, хората ме харесаха и след като 5 години управлявам бизнеса на американска компания в източното полукълбо …

Слави Трифонов: Офисът ѝ е ситуиран тук, в България?

Пламен Николов: Точно така. Централата е в Калифорния, но офисът за източното полукълбо се намира в „Орландовци“.

Слави Трифонов: Колко човека управлявате в момента?

Пламен Николов: Ние имаме изключително ефективна система на управление, нашият управленски рейд е 1,6, тоест един човек работи за 2,6 души, тоест не ме разбирайте, че ги експлоатираме. 14 човека сме, като половината са в София, останалите са пръснати в цяла Европа.

Слави Трифонов: Като американска компания предполагам естеството на успехите ви идва от това, че постъпките ви са правилни. Дали сте 14 или 140 – важен е успехът.

Пламен Николов: Никакво значение, важни са резултатите и цифрите.

Слави Трифонов: Може ли един приятелски съвет, не използвайте това „в смисъл такъв“, казахте го 17 пъти!

Пламен Николов: Много ми е трудно да мисля на няколко езика!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

      След като изгледаха записа Беновска продължи: „С чувство за хумор ще Ви направя един виртуален подарък, това е плавник!“. Мария Капон отговори: „Искам да бъда малко по-сериозна, защото работя от години в корпоративната сфера на панаирите и изложенията и знам различията на пазара на фирмите. „Финис“ е нишова фирма, която отговаря до голяма степен за един много малък сектор, но тя за себе си е много успешна в света. Така че не искам да приравняваме плавника или някакъв бански с името на една корпорация, която дори да има 200 служители има приблизително 100 милиона оборот. Работи по целия свят, спонсорира много от спортистите в тази сфера. Това го казвам в името на бизнеса и на икономическия субект. Не искам да приравнявам с плавник или бански фирмата, която управлява, защото ние искаме модернизиране на страната и ще уважаваме всяка една фирма, била тя в „Орландовци“ или където и да било. Не смятам, че това е истинският политически дебат! Г-н Николов управлява тази фирма добер, а това къде е ситуирана, къде е ходил на панаири и някакви масички, които са извадени някъде, да, така е, когато си на състезание и представяш фирмата си, така се случва на всички фирми на конгресите по медицина, представяш инструменти за хирургия и ги представяш на една масичка! Предлагам Ви да минем на това какво очакваме от него, защото ние очакваме диалогичност, очакваме да видим кабинета, да видим как приоритетите ще бъдат реализирани!“.

    Мария Капон заяви също така, че не вижда нищо страшно във възможността да има нови избори. По-добре скъпи избори, отколкото едно правителство да ни струва прекалено скъпо. Тя добави: „Ние ще положим всички усилия да има кабинет на промяната, а дали това ще се случи, ще го решим през следващата седмица!“.

   „Но вие не сте с решаващите гласове, така че ИСБНИ трябва да направите необходимия компромис!“, продължи Беновска. Мария Капон отговори, че ИСБНИ имат червени линии, които няма да преминат и няма да бъдат параван на никой. ИСБНИ е коалиция и ще трябва да вземе на няколко нива своите решения. Тя заяви: „Смятам, че трябва с разум и в спешен порядък да се проведат всички консултации. Очаквам тази диалогичност от г-н Николов, за да можем ние да вземем решения как да гласуваме!“.

    Беновска заяви: „Пламен Николов завърши участието си в кастинга на Слави с израза, че му е трудно да мисли на няколко езика. Това в унисон с линията на парламента и служебното правителство да се прокарват хора, които владеят няколко езика. Не бива владеенете на чужди езици или харвардска диплома да служат за трамплин, трамплин трябва да бъде националната отговорност, която ние очакваме вие политиците да носите и да не я погазвате. Как ще успеете да защитите това, че вие във вашата крехка платформа ИСБНИ ще успеете да бъдете достатъчно патриоти, а не да се поддадете на суетата, на страстта към постовете?“. Мария Капон отговори, че ИСБНИ ясно са заявили, че не стремят към никакви постове. Те са наясно, че 13 гласа не са много, но имат ясен ангажимент към избирателите си и ще работят за това във всеки един момент.

    „Какво да очакваме другата седмица, имате ли график за среща с ИТН, с Пламен Николов, с евентуалния състав на кабинета?“, попита водещата Илиана Беновска. Мария Капон отговори, че срещите се водят от ръководството на ПГ в лицето на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, след което ПГ заседава. Тя продължи, че ще се работи през цялото време.

Актуализацията на бюджета.

    Мария Капон заяви, че трябва да има актуализация на бюджета, но не е съгласна с преизчисленията, направени от служебния кабинет. Изглежда така, сякаш всеки ще получи някаква малка част, но тези решения създават още по-голяма ножица и не са коректни. Мария Капон заяви също така, че е важно минималната пенсия да стане поне 369 лева.

Как се разбират с Татяна Дончева и Мая Манолова?

    „Как се разбирате трите дами – Капон, Дончева и Манолова?“, попита водещата Илиана Беновска. Мария Капон отговори, че се разбират много добре, отношенията им не са лични, а политически. Всеки си върши работата и има разбирателство.

Подаръците.

    Беновска подари виртуално на Капон здрава, българска, червена ябълка с обяснението, че го прави откакто френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан е казал, че сме нация от гнили ябълки. Тя отвърна: „Ябълката има много значения, защото е най-ценния плод. Знаете, че България е един от най-добрите производители на ябълки, като си говорим за икономиката ябълката е изключително важна!“. Така завърши разговорът между Мария Капон и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г.

Pin It on Pinterest