Политика

Маргарита Генчева: Кой се опитва да постави чадър върху директорка в ОДЗ – Силистра, разследвана за злоупотреби?

Както вече се разбра от медиите, сградата на Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ)- Силистра е била обект на действия по претърсване и изземване.

Проверявани са компютърни конфигурации, иззети са били документи и компютри.“, каза на брифинг в Народното събрание народният представител Маргарита Генчева, която е и координатор за област Силистра от „Възраждане“.

Въпросните претърсвания са имали връзка с дейността на директора на областната дирекция – Гинка Катева, назначение на ГЕРБ, и по този повод е  образувано досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура. Фокусът на претърсването е  бил върху събиране на конкретни заповеди, издавани от директорката в конкретен период от време.

„Искам да припомня, че това е същата скандална директорка, за която през 2022 година Инспекторатът на Министерство на земеделието (МЗ) в нарочен доклад установи злоупотреби със служебна информация по провеждани от нея търгове със свободна земя от Държавен поземлен фонд на територията на Силистренска област.“, коментира още Генчева.

Става въпрос за самоволното изключени от Катева на 241 имота от списъците за провеждането на търг за 10 годишно ползване на земи от държавния поземлен фонд. Съвсем случайно, за 190 от тези имоти, договорите за аренда са сключени с областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

„Той въобще не е трябвало да бъде допускан до търга, тъй като заедно с майка му обработват над 10 000 дка, което е горна граница – условие за участие в търга.“, допълни народният представител от „Възраждане“.

От „Възраждане“ разкриха още, че имат информация и за други два сигнала до Районна прокуратура Силистра, и двата подадени през втората половина на 2022 година, по които няма никакво развитие.

„Нямаме конкретна информация по кой точно сигнал е назначено претърсването и изземването в ОДЗ Силистра, но от наши източници, присъствали на това действие, знаем, че г-жа Гинка Катева е била видимо ядосана, държала се е  скандално и е демонстрирала недосегаемост, като е отказала  да предаде доброволно служебния си компютър. Скоро след това на място се е появил и районният прокурор.“,  каза Генчева.

След претърсването е постъпило искане на Гинка Катева до наблюдаващия прокурор от РП – Силистра  за отвод на  разследващия полицай, извършил назначените от Прокуратурата процесуално-следствени действия с един единствен аргумент – че има обвинителен уклон.

„Представяте ли си? Потенциална обвиняема си позволява да роптае срещу това, че разследващият си върши работата и събира доказателства, и същата си „избира“ друг разследващ, вероятно със защитен уклон. По тревожното е, че наблюдаващият прокурор уважава молбата на Катева и в постановлението си приема, че действително разследващият има обвинителен уклон и го отстранява от случая. Ето така се разследват „наши“ хора! И сега, ключовият въпрос е – има ли политически чадър над този ценен кадър на ГЕРБ, който необезпокоявано провежда търгове с държавни земи при нарушение на закона? Има ли чадър от страна на Прокуратурата?  Ние ще продължим да осветляваме всички съмнения за политическа корупция и да настояваме съдебната власт най-после да се ангажира със спазването на законността на територията на Силистра и на територията на страната ни.“, каза в заключение Маргарита Генчева.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest