Манолова: Северна Македония следва да признае българските корени на общата ни история

От Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ считаме, че Република Северна Македония следва да признае българските корени на общата ни история и българските корени на езика в Северна Македония.

България следва да запази политическа воля за даване на „зелена светлина“ за преговорите със Северна Македония за членство в Съюза, когато западната ни съседка отстрани факторите, пречещи на българската страна да признае правото й на равноправно членство.

По време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. България правилно и закономерно даде тласък на процеса на интеграцията на Западните Балкани. От страна на Република Северна Македония обаче, се наложи отчетлива тенденция на неизпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г., ратифициран от Народното събрание в България на 18 януари 2018 г. и от Република Македония на 15 януари 2018 г.

В същото време Съвместната българо-македонска историческа комисия беше натоварена с очаквания, които не може да изпълни, в това число да даде политически решения за междудържавните отношение между България и Северна Македония.

При така наложената тенденция от „Изправи се.БГ“ смятаме, че от страна на Република Северна Македония следва да е на лице:

  1. Отказ от езика на омразата;
  2. Отказ от кражбата на история;
  3. Отказ от претенции за малцинство;
  4. Отказ за утвърждаване на идентичност за сметка на Република България.

Тези въпроси многократно са били поставяни пред македонската страна, но към момента тя не е демонстрирала политическа воля за тяхното решаване.

В този смисъл, позицията на България е оправдана и закономерна, а не е прищявка или изненада. България следва да запази добронамереност и да поддържа активен диалог със страните от Западните Балкани, с оглед на успешното развитие на процеса на интеграцията в ЕС.

Pin It on Pinterest