Политика

Манифест за европейска България

За нас от “Продължаваме Промяната – Демократична България” членството на България в Европейския съюз е едно от най-големите постижения в новата ни история.

Древната Българска държава има своя съществен принос в развитието на европейската цивилизация през вековете. Затова и пълноправното ни интегриране в европейската политическа структура е било национална цел и за дейците на българското Възраждане, и за строителите на съвременна България след Освобождението, и за най-големите ни умове и таланти оттогава досега. Дори насилствената съветизация по времето на комунизма не успя да промени европейския ген на българския патриотизъм.

Мирът, демокрацията и благоденствието на нашия континент са най-големите постижения на европейската интеграция след Втората световна война.

Руската агресия срещу Украйна изправи Европейския съюз пред заплаха в невиждана степен за 75-годишното му съществуване. В резултат на това, Европейският съюз вече работи за повишаване на способностите си да защити сигурността и границите си. България, българският отбранителен капацитет и промишленост трябва да бъдат част от това усилие, което следва да е в координация, а не в конкуренция с укрепването на НАТО.

Европа значи просперитет

и затова сигурността и нарастването на доходите са повече от всякога в центъра на европейската интеграция.

Нашите климатични политики, трябва да подкрепят нашите индустриални, търговски и земеделски цели, без да правим компромис с чистата природа Ние не само усвояваме еврофондове – българските компании се радват на свободен достъп до огромния европейски пазар.

Работим за намаляване на разликата между доходите на нас, българите, и другите европейци с ускорени темпове. България трябва да стане лидер в развитието на нови индустрии и услуги, да модернизира и дигитализира съществуващите, а ЕС да преодолее изоставането от глобалните си конкуренти.

Ефективен контрол на миграцията по външните си граници

Време е Европейският съюз да установи правила така, че не трафикантите на хора, а държавите-членки да решават кой и как влиза на територията му.

Европа трябва да стане по-близка и по-разбираема за гражданите. Намаляването на броя и сложността на европейските нормативни актове и регулации ще облекчат малките и средни фирми и ще направят икономиката ни по-конкурентноспособна.

Европейският съюз трябва да разработи по-ефикасни начини за справяне с посегателствата срещу върховенството на правото в страните членки, включително и у нас.

За нас от “Продължаваме Промяната – Демократична България” естественото място на родината ни е в сърцевината на европейската интеграция, в най-активното ядро на Европейския съюз.

Честит Ден на Европа, скъпи български и европейски съграждани!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest