Любомира Ганчева: Заради управленско безсилие и този отоплителен сезон ще платим високи сметки за природен газ

Намалението на цената на природния газ закъсня с над 9 месеца, въпреки усилията на АБВ

От ПП АБВ приветстваме уверението на “Булгаргаз” ЕАД, че до края на м. февруари 2020 г. се очаква намаление на цената на природен газ за бита и за малкия и среден бизнес поради намаление на цената по дългосрочния договор с “Газпром Експорт”. Трябва обаче да се каже, че тази стъпка макар и правилна, е крайно закъсняла, прекалено закъсняла! Цената на това закъснение ще платим всички ние, или поне тези, които можем да си позволим сметката за отопление! Останалите милиони българи ще усетят провала по студа в дома си!

Само ние от АБВ още от август 2019 г. последователно и неуморимо настояваме за понижение на цените на природния газ на регулирания пазар и представяме варианти за неговото постигане. Изявлението на “Булгаргаз” ЕАД от последните дни показва колко сме били прави, но също така и е свидетелство за административно и експертно безсилие. Очакваното намаление ще се отрази едва през второто тримесечие на 2020 г. На практика за всички нас това означава, че и този отоплителен сезон продължихме да плащахме едни от най-високите цени за природен газ в Европа (над два пъти по-скъп от водещите борси в Западна Европа), защото управляващите и ръководството на “Булгаргаз” ЕАД не успяха или не пожелаха да постигнат тяхното намаляване.

За изминалата година по данни на Евростат един от всеки трима души в България не си е позволил да заплати сметките си за отопление. При растящи бедност, инфлация и цена на природен газ черната статистика за измръзващи българи за този отоплителен сезон безспорно ще се увеличи, с любезното бездействие на ръководството на „Булгаргаз” ЕАД.

Когато дадена новина ни се представя като невероятна победа, е добре да има някой, който трезво да посочи колко души са пострадали (в конкретния случай са измръзнали), от нейното забавяне с 9 месеца. Ситият на гладния не вярва, се казва в българска поговорка. Вероятно и управляващите няма как да повярват на мръзнещите по домовете си българи колко късно са на път да постигнат нещо полезно…

Pin It on Pinterest