Любомира Ганчева: Връзката между случая „Навални“ и „Северен поток 2“ е опасна

Връзката между случая „Навални“ и „Северен поток 2“ е опасна. Това заяви пред БНР енергийният експерт Любомира Ганчева, заместник-председател на АБВ. Според нея европейската икономика е „съсипана“ от кризата с коронавируса и не ѝ е нужна такава несигурност:

Обвързването на единия скандал с другия скандал ще доведе до нови икономически загуби„, подчерта тя.

В предаването „12+3“ Ганчева коментира геополитиката в проекта „Северен поток 2“:

Америка печели, защото след огласяването на намерението на германското правителство, че може да обвърже двете кризи, президентът Тръмп веднага излезе със свой пост в Туитър. Въпросът е кой губи, а на първо място губи Германия. Но това е и един международен проект, който свързва близо 700 компании, милиарди евро и над 26 държави, които участват като подизпълнители в него. ЕС има една дългосрочна цел за единен пазар, в който има независимост. Спирането на проекта „Северен поток“ ще влоши енергийната независимост на ЕС“, каза Ганчева. 

Любомира Ганчева посочи, че германският канцлер Ангела Меркел е определила „Северен поток 2“ като икономически проект и припомни, че в България е имало коментари защо тогава „Южен поток“ е определян като политически проект.

Ако „Северен поток 2“ бъде спрян, това е изключително лош сигнал за ЕС. Със сигурност след спирането му и цената на енергията ще бъде повишена„, обобщи тя. 

Pin It on Pinterest