Любомира Ганчева: През 2021 г. се задава цунами в енергетиката, надявам се то да се размине

Заместник-председателят на АБВ и енергиен експерт Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ за 2020 г. за сектор „Енергетика“.
 

Фокус: Г-жо Ганчева, измина 2020 г. Каква беше тя за сектор „Енергетика“ като цяло?
Любомира Ганчева: Тази година енергетиката в България беше по-добре, но вероятно от следващата година. За съжаление развитието на събитията през тази година надмина и най-черните ми фантазии. Не съм подозирала, че чак до такова ниво е стигнал разпадът в управлението на енергетиката или по-скоро хаосът и липсата на управление на най-високо ниво. Преди броени дни в края на годината, както винаги ние от АБВ, направихме обзор на енергетиката и на състоянието на дружествата в сектора. Изводът е, че всички наши най-черни прогнози за годината се сбъднаха. За съжаление идва и лошата констатация, че никой от отговорните институции не се интересува от това. Нито ресорното министерство, нито Министерски съвет, нито Народното събрание и Комисията по енергетика, нито дори опозиционните парламентарно представени партии. Зададохме три въпроса на премиера Борисов, по които за нас е задължително да чуем неговия отговор. Какво ще бъде развитието на ядрената енергетика, какво ще бъде бъдещето на добивният отрасъл и комплексът ТЕЦ „Марица изток“ и какво се случва в газовия сектор? За нас липсата на отговор към момента на тези въпроси показа, че никой в управлението на страната, нито един от отговорните лидери не знае и не ръководи процеса. Всичко е оставено на самотек.
Фокус: Каква е оценката ви за случващото се в ядрената ни енергетика през 2020 г.?
Любомира Ганчева: За мен битката между АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ е късата писта за краят на ядрената енергетика в България. Не трябва да стои въпросът със 7-ми и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ или „Белене“. Няма място за или. Тези два проекта не са конкуренти и няма противопоставяне. Абсолютно умишлено се опитват злонамерени сили да ги противопоставят в публичното пространство. Разликата между проекта за реализиране на АЕЦ „Белене“ и двата нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“ е поне с 15-годишен интервал. Това е един проект на четири правителства. Това е едно поколение. Не трябва да има противопоставяне, но фактът, че за тази изминала година нито министерството, нито премиерът, нито Народното събрание излизат и категорично да заявят по кой точно път ще тръгне ядрената енергетика, означава, че тя се намира в състояние на безпътица. Означава, че никой не знае какъв е пътят. Всяка липса на отговор по темата означава една много по-тъжна картина за енергетиката на България. Към момента ядрената енергетика осигурява най-достъпната цена на енергия в енергийния микс. АЕЦ „Козлодуй“ за изминалата година е единственото дружество, което гарантира най-големите печалби не само на самото дружество, но и на БЕХ. Също така гарантира достъпността на услугата енергия за домакинствата и за бита. Ако не знаем след 10 или след 20 години кое ще е ядреното дружество, каква енергия ще получаваме, това означава, че още от сега предопределяме и обричаме следващите поколения на сериозни проблеми и с достъпността на енергията, а и с цената. Не трябва да забравяме, че България през последните няколко години е на челно място по енергийна бедност. Ядрената енергетика е този сектор от отрасъла, който осигурява все пак някаква достъпност на цената. Неговото оставяне с лека ръка нас ни обрича на все по-високи цени на енергия.
Фокус: От АБВ алармирате за енергийната стратегия отдавна. Ето, че сме на прага на 2021 г. и ще сме без такъв документ. Защо е важен той и какви рискове за сектора крие неговата липса?
Любомира Ганчева: За първи път България ще допусне да нямаме стратегия за толкова важен отрасъл, какъвто е енергетиката. За нас от АБВ е скандален фактът, че все пак в края на годината нито Министерски съвет, нито Комисията по енергетика към Народното събрание не се отнесе сериозно към този въпрос.
Още от лятото ние алармираме. Написахме писма до всички заинтересовани институции. Решихме вероятно, че някои от тях е пропуснал, че България ще остане без стратегически документи, но нашите апели не бяха взети предвид. Ако гледаме стратегически, това показва, че няма визия, няма хоризонт никой от управляващите не мисли да продължава да се занимава отговорно със сектора и прехвърля тези ангажименти на следващите поколения, на следващите управляващи. На второ място това показва, че ръководителите на съответните министерства, парламентарни комисии или големи дружества в сектор „Енергетика“ освен че са скъпо платени не е ясно какво точно допринасят за сектора. Не може ти да се занимаваш и да работиш в този сектор и да не знаеш, че изтича срокът на действие на документа. В съвременната си история България ще остане без стратегически хоризонт. Най-големият проблем за нас е, че извън стратегическият документ, извън този формален акт на дългосрочна политика, няма отговор на основните въпроси какво ще е бъдещето на ядрената енергетика, на газовия отрасъл и на сектора въгледобив и производство на енергия през ТЕЦ-ове. Докато ние не си даваме отговор на тези въпроси е ясно, че когато не знаеш къде искаш да отидеш, винаги ще стигнеш някъде другаде, както е казал Мечо Пух. Нещата стават все по-зле, все по-трагични. Мога да приема фактът, че един чиновник не е проследил, че основният му документ изтича, но когато ти сигнализираш няколко органа, когато изискваш от тях информация по Закона за достъп до обществена информация и никой въобще не благоволи да ти отговори, показва, че администрацията и много добре платените експерти имат усещането, че са Господ и за тях законите не важат. Те важат само за всички нас, които си плащаме данъците и последиците от техните грешки. Този знак, че нямаме стратегия е една плесница към домакинствата и икономиката на България.
Фокус:Какви са вашите прогнози за 2021 г. Какво предстои за сектора и очертават ли се проблеми?
Любомира Ганчева: Очаквам, че през 2021 г. ще имаме още от същото. Още от същата липса на професионализъм, още от същата безпътица, още от същото незачитане на националния интерес. В същото време съм сериозно притеснена от факта, че при 10 години на същото сме стигнали до такава повратна точка, от която следва разпад на държавността, на системата и вероятно на енергийната система. Все по-често сме свидетели на ситуации, в които спира токът, ако искаме само този пример да дадем. Или ситуации, в които получаваме сметки, за които имаме меко казано съмнение, че са четирикратно завишени. Тези конкретни частни примери показват, че системата на енергетиката на България, която беше една от най-добрите на Балканите като цяло, вече е може би на най-лошото ниво от всичките ни заобикалящи държави. Ако те през последните няколко години инвестираха в тяхната енергийна система, инвестираха в развитието на дългосрочни стратегически проекти, ние тук се лутаме като слепци и не можем да намерим вярната посока. Системата ще колапсира и това ще стане видимо, ако няма промяна на модела, ако няма конкретна промяна, ако няма смяна на ръководството и на министерството и на всички отговорни институции, заети в сектор „Енергетика“, включително дружествата в енергийния сектор, ако няма смяна на начина на работа, ако няма смяна на отношението, че когато някой ти зададе въпрос, за който ти си отговорен и получаваш много добро възнаграждение и отказваш да отговориш.
За да не се стига дотам, много се надявам на първо място в началото на следващата година да има избори, да има промяна на модела и да има експерти в сектор „Енергетика“. Видя се, че с гербери и с теменужки не може да се управлява толкова важен сектор. Вероятно за тях има място в партийните централи, но не трябва да се упражняват на наш гръб, защото цената е много скъпа. Много се надявам догодина енергетика да не бъде толкова тъжна и обидна дума за всеки, който малко повече разбира от темата, а най-накрая да започнем да си възстановяваме тези неща, които изгубихме. Следващата година е изключително важна за България, ако наистина ще искаме средства от европейските институции, за да направим този преход, за който вече нашите управляващи са поели ангажименти без да ни питат, без да ни подсигурят каквито и да е стъпки, за случването му по най-лесния начин. Това, което ни се задава е едно цунами. Надявам се то да се размине или поне хората да направят разумни избори на изборите догодина и да не се стига повече до подобни жалки случаи в енергетиката.
Фокус:Накрая какво ще пожелаете на всички наши читатели и слушатели по повод настъпващата нова година?
Любомира Ганчева: Пожелавам на първо място здраве на тях, на техните близки, наистина едни светли празници, в които да не се притесняват нито за живота, нито за битовизмите и да вярват, че от избора на всеки един от тях зависи нашето общо бъдеще. Това не е клише, защото удобни ни се налага мнението, че нищо не зависи от нас и че всичко е предопределено. Не, точно обратното. Ако не искаме още от същото, просто трябва да предприемем правилните решения за догодина. Пожелавам на всички ваши читатели светли празници и много хубави моменти със семействата.
Деница КИТАНОВА

Pin It on Pinterest