Любомира Ганчева: По-ниско ДДС, необлагаем минимум, преизчислени пенсии и безплатни ясли и градини са „аптечка за първа социална помощ“

Любомира Ганчева – родена 1983 г. в Пловдив, завършила с пълно отличие Английска гимназия, първенец по успех по Макроикономика от ПУ „П.Хилендарски“.

Била е търговски директор в най-старата козметична компания в България, а от 9 години е инвестиционен банкер. Учредител на АБВ, заместник-председател на партията.

Г-жо Ганчева, как и защо млад човек избра да се занимава с политика?

Представител съм на поколението, което плаща цената на престъпния преход. Днес думата политик е мръсна дума. Опасявам се, че скоро ще превърнем и думата кауза в такава.  През 2002 г. станах автор на програма „Пловдив за младите“, приета от Общината, с която младежки организации кандидатстват с проекти. Тя работи и днес и е финансирала стотици дейности. Когато стартирах с доброволческата си дейност, не съм целяла лъскава партийна кариера или топла служба, винаги съм имала стабилна работа в частния бизнес. Да посветя повече от половината си живот на политика, за мен е призвание, въпрос на морал, вяра и на убеждение.

Вяра в какво?

Голямото предизвикателство пред политиците е не кой, а КАК ще обедини нацията. Силните хора, естествените лидерите се формират в трудни, в тежки времена. Днес България е най-бедната страна в ЕС и неравенството расте! Тук е ролята на нас, младите, да сме част от промяната към по-добро. От години водя битка за България – за борба с бедността през: ръст на доходите, просперираща икономика и социална справедливост.

Коя от битките за България Ви е най-близка?

Последните години натрупах експертиза в политиката в областта на доходите и енергетиката. Автор съм на конкретни решения на АБВ, като:

  • Необлагаем минимум до ниво минимална работна заплата – чисто 50 лв. на месец за всеки работещ
  • АЕЦ „Белене“ – за ток на ниски цени и работни места с високи заплати
  • Безплатни ясли и детски градини
  • Преизчисление на пенсиите – родителите ми имат 250 лв. месечна пенсия и без моята помощ не биха оцелели след 35 години стаж в държавни предприятия

По-ниско ДДС не е ли популизъм?

Обратното, това е справедлива кауза на АБВ още от учредяването ни преди 5 години. Само в България и Дания от ЕС няма такава мярка.

 Не ревнувате ли, че други партии ви „откраднаха“ идеята?

Напротив, политиката е реализиране на идеи, не махленски спорове. Болно ми е, че дискусията стана циганска сватба – от едната партия книги и лекарства, от другата закон, от премиера учебници. Липсва експертното говорене. АБВ настояваме данъчната система да се промени в цялост, не кърпежи на парче. Затова очаквам обществената дискусия, на която отново да предложим и необлагаем минимум и преизчисление на пенсии. Бих нарекла това „аптечка за първа социална помощ“ – минимален социален пакет, който да бори бедността.

Вярвате ли, че това е реално да се случи?

Разбира се и ще направя каквото е по силите ми, за да стане максимално бързо!

Pin It on Pinterest