Любомира Ганчева определи инспекцията на Борисов по напредъка на строежа на междусистемната газова връзка Гърция-България като PR акция и видя серия от лъжи по темата

Вчерашната PR акция на Борисов по инспекцията за напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, беше втори том „Много шум за нищо“, коментира пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева и добави, че нищо от изреченото там не отговаря на истината.

Колкото до обявените срокове, те няма да бъдат спазени отново и държавата ни ще понесе тежки финансови санкции, а думата „диверсификация“ е новото мото на управляващите в сектор „Енергетика“, дума, лишена от съдържание.

„Важно е да се посочат няколко лъжи, които бяха изречени в национален ефир от министър-председателя, а министърът на енергетиката доволно суфлираше и кимаше с глава. По анонса за пристигането на азерския газ – на практика този газопровод няма да бъде завършен към 1 януари 2021 г. Газопроводът стартира 2009 г. като приоритетен, за него България е получила средства от ЕК. За целия си мандат Борисов не успя да го реализира. Според споразуменията ние трябваше още 2019 г. да получаваме природен газ от Азербайджан. Само че в момента не е уточнена цената“.

Любомира Ганчева заяви, че днес ПП АБВ входира по Закона за достъп до обществена информация питане към БЕХ, който е собственик на българската част в участието за изграждането на газопровода за интерконектора с Гърция. Писмото е адресирано до изпълнителния директор на БЕХ Жаклин Коен с копие до Министерски съвет и до представители на „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД. С писмото си от ПП АБВ пита дали е получено заявление от страна на изпълнителите за удължаване на срока на строителство на газопровода IGB и ако има такова, в писмото се настоява за копие от това писмо. ПП АБВ иска да научи дали има актуализиран график за изпълнение и внедряване в експлоатация на газопровода и настояват да получи последния такъв документ. АБВ настоява в това писмо още да разбере дали при удължаване на срока ще се изплатят неустойки от страна на изпълнителите към „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД и ако да, какви.

Ганчева съобщи също, че Административният съд излезе с окончателно решение и задължи „Булгартрансгаз“ да отговорят на въпросите на партията след взрива на 300 метра газопровод край Петрич.

„Още юли месец веднага след взрива на 300 метра газопровод край Петрич, зададохме няколко много важни въпроса. На първо място беше – кога за последно е правена оценка на състоянието на газопреносната мрежа в България и може ли да видим протокол от него. На второ място попитахме какви са причините за аварията, колко ще струва тя. Попитахме на трето място има ли риск други участъци в страната по същия начин да станат жертви на взрив или някаква друга авария. Макар че срокът за достъп до информация е две седмици, „Булгартрансгаз“ ни отговориха на четвъртата. Обжалвахме в Административния съд, докато течеше процедурата, която беше спъвана, през октомври месец в Плевен се случи нов взрив на газопровод и този път имаше две жертви работници със сериозни наранявания. Оказахме се един лош пророк“.

Pin It on Pinterest