Любомира Ганчева: Идеята за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е поредната вредна приумица на премиера Борисов и шайката около него

Идеята за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е поредната вредна приумица на премиера Борисов и шайката около него.

Това коментира пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева и обясни, че ако проектът за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в този нелеп вид бъде задвижен, са необходими минимум 11-12 години, за да стигне нивото, на което е проектът за АЕЦ „Белене“.

„Ние от ПП АБВ системно сме се противопоставяли през последните години почти всяка седмици срещу безпринципното, непоследователно, некадърно, некомпетентно и вредно действие на правителството на Борисов в сектор „Енергетика“. Мисля, че няма нужда да обясняваме защо Борисов доказа, че не може да управлява сектора. Този му опит да се намесва в него, без да иска мнението на експерти, защото е доказано, че няма нито един енергиен експерт близо до него, той е вреден и за енергетиката, и за икономиката, и за националната сигурност на държавата като цяло“.

Тя обясни, че въпросните реактори, предмет на коментар нямат все още лиценз, намират се в начален етап на тестове и поради това процесът по въвеждането им на практика може отнеме десетилетия. Ганчева подчерта, че ПП АБВ остро се противопоставя на това България да бъде опитно поле за тестване на нова недоказана технология.

„Тези реактори, за които ни се говори, че ще бъдат най-хубавото нещо на света, което очаква ядрената енергетика в България, е един начален етап на проучване на тази технология в САЩ, които, апропо, още през 1979 г. зарязаха експлоатацията на ядрени централи, но смело се опитват да наложат своето ноу-хау и въведение на технология в други държави. Това е технология, която все още не е завършена, все още не е лицензирана и има още поне десетилетия, докато бъде наложена в сектора. Крайно време е България да започне да се управлява от експерти. Стига вече гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в сектора и да ставаме за смях“.

За общия план на сектора изобщо Любомира Ганчева заяви, че на кабинета Борисов трябва да му бъде отнета възможността за стратегически действия и решения. Тя подчерта важността на това България да направи националния си план за климат и енергетика така, за да не пропусне Зелената сделка и да успее да усвои средствата, оттам да промени енергетиката и икономиката си.

„От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и на министър Петкова, защото те са вредни и за управлението на сектор „Енергетика“, и за бъдещето на България изобщо. Правителството на Борисов в момента е достигнало отрицателната си точка. То има отрицателно доверие. Генерален проблем е недоверието на хората. Днес сме стотният ден от протеста. Тези нагли хора отказват да подадат оставка и те нямат моралното право да вземат решения за средносрочен и дългосрочен период, камо ли за стратегически проекти, каквито засягат енергетиката и ядрената енергетика и които засягат националната сигурност. Тези хора с отказа си да подадат оставка, само нанасят всеки следващ ден щета и върху националната сигурност, и върху бъдещето и самочувствието на България. Те нямат правото да кажат въобще какво трябва да се случва в бъдеще в енергетиката“.

Pin It on Pinterest