Любомира Ганчева: Държавата системно провежда политика на геноцид спрямо ТЕЦ „Марица-Изток 2“

ПП АБВ е единствената политическа партия, която активно работи по темата за енергетиката, дори и когато няма избори. Това заяви пред журналисти кандидатът за кмет на град Пловдив и зам.-председател на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя бе в Стара Загора като участник в дискусия на тема „Има ли бъдеще за въглищните ТЕЦ и работните места на старозагорци?“, организирана от АБВ-Стара Загора.

Политиката на АБВ винаги е била последователна и постоянна със следните искания към управляващите:

– за приемане на енергийна стратегия на Р. България с хоризонт поне 2040 г.

– за АЕЦ „Белене“

– за пряка доставка на руски газ в България

– за защита на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“

Последните седмици виждам, че знамето за „спасяване на ТЕЦ“ се вее от хора, които когато управляваха Стара Загора през последните 5 години, не заеха категорична позиция, заяви Ганчева и припомни, че през февруари единствени от АБВ сигнализираха, че в Съветът на ЕП са се договорили за спиране на субсидиите на въглищни централи до 2025 г., че Полша се готви да поиска отлагане с 10 години и към управляващите беше отправен въпросът – къде е нашата държавна позиция. От партията обаче не получили отговор нито от евродепутатите, нито от енергийното министерство.

Фактите обаче показват, че България не успя да се пребори за изключение като Полша, дори не съумя да опази предложението на Комисията ограничението да не се отнася за страни с нисък БВП. „Дерогацията е важна за България, защото без достатъчен срок за спиране на въгледобивната енергетика няма как да пренастроим системата“, каза Ганчева и допълни, че за пореден път сме свидетели на двоен стандарт в рамките на Евросъюза по отношение на България, които идват от липса на категорична позиция, непознаване на работата на европейските институции и процесите на лобиране и взимане на решения от страна на българските представители в тези институции? По никакъв начин не бяха използвани възможностите за лобиране по време на Председателството ни на Съвета на ЕС.

Заместник-председателят на АБВ припомни още, че от партията през последната година неколкократно сигнализират институциите за това, че държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“ е поставена в силно неконкурентно положение срещу останалите 2 централи, които се изразяват в близо милиард лв. под формата на гарантирани  по-високи изкупни цени, изплащане на въглеродни емисии и възстановяване на направени инвестиции.

„Това в най-изчистена форма е държавна помощ за чужди централи и изкривяване на пазара, поставяне в крайно неконкурентни условия държавната ТЕЦ“, заяви Ганчева и оприличи ситуацията на „държавен геноцид“ спрямо българската ТЕЦ“.

Създаването на възможности за ниско емисионно производство на енергия е важна дългосрочна цел, но преди всичко за нас е задължително страната ни да има сигурна и предсказуема енергия. (ТЕЦ-овете на въглища в България осигуряват около 45% от базовата електроенергия в страната. Произвежданата електроенергия в ТЕЦ „Марица-изток 2“ през зимата достига до 60% от електроенергията, на най-ниска цена и няма алтернатива.). Несигурността в сектора означава недоверие в държавната политика в енергетиката като цяло. Ето защо Ганчева изказа удовлетворение от идеята на управляващите да се преразглеждат вече сключените дългосрочни договори за  доставка на електроенергия на т.нар. американски ТЕЦ. 

Ганчева представи актуални данни на КЕВР за цената на тока  в дружествата от сектор “Енергетика“, от който е видно, че цените на т.нар. американски ТЕЦ са значително над тази на държавната ТЕЦ, както и, че без конкуренция остава ниската цена на ел.енергия, която АЕЦ „Козлодуй“ осигурява на потребителите.

Pin It on Pinterest