Любомира Ганчева: 1 май трябва днес трябва да бъде отменен като празник в България

1 май трябва днес трябва да бъде отменен като празник в България. Това заяви в Международния ден на труда и работническата солидарност зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

Тя подчерта, че днешния ден се отбелязва от 1890 г. в България и винаги до днес, дори и в най-трудните времена, в окопите по време на война.

„Възпитана съм, че 1 май е празник на надеждата, празник на солидарността, на вярата в утрешния ден. Ето защо за мен е трудно днес отговорно да заявя, че празникът 1 май трябва да бъде отменен. В България към днешна дата няма трудещи се хора. В България към днешна дата няма хора, които да празнуват празника на труда. За два месеца близо 200 хиляди души загубиха своята работа. Това прави по 3 300 българи, които на ден остават без работа в България през последните два месеца. България и преди това беше държавата с така наречените работещи бедни, тоест хора, които се трудят, получават заплата и с нея не могат да си покрият разходите“.

Ганчева посочи, че в България минималната работна заплата обрича семействата и домакинствата на доходи, които са под официалната статистика на линията на бедността.

„1.6 млн. души в България живеят в тежки материални лишения. Живеят в състояние, в което не могат да си позволят да посрещнат разходите, от които имат нужда. Едно от три деца в България могат да бъдат така нареченото социално изключване. Деца, които не могат да си позволят образование, не могат да си позволят нормална среда на отопление и осветление, не могат да си позволят да бъдат сити. България живее в състояние, в което един от трима души гладува системно. В България в момента коефициентът, който измерва бедността и неравенството в международен стандарт, е по-висок, отколкото е бил по времето на Втората световна война и е в нов пик. В България в момента през последните три дни по статистиката на Евростат бележи пик в неравенството и бедността си. На този фон българската държава не предложи нищо на работещите хора освен удължаване на срока, в който да погасят своите сметки, или нови кредити. На този фон държавата остави бизнеса сам да намира начин, по който да оцелее, да запази своите работници, като преустанови своята дейност и не получи никаква подкрепа. На фона на естествения подбор, на който и работещите и тези, които осигуряват достойния им труд, бяха оставени, българската държава показа кои са тези, които са важни за нея. Кои са тези, които се възползваха от така прокламираните помощи за бизнеса – това са колекторските фирми, това са футболните клубове, това са офшорните дружества и казината. Българската държава по недвусмислен начин показаха кои са важните на пазара на труда. Хората на честния труд не са от тях. Честният бизнес не е от тях“.

Скоро борбата ще бъде за хляба. Задава се протест, който ще бъде съвременен Великден за българите, които искат промяна, каза в заключение Любомира Ганчева. 

Pin It on Pinterest