Лорита Радева и адв. Георги Георгиев: Преди 7 месеца на местните избори софиянци се произнесоха в подкрепа на инсталацията за изгаряне на RDF

Лорита Радева и адв. Георги Георгиев, СОС – ГЕРБ, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заявиха позиции по следните теми:

Подаръците.

   Лорита Радева подари на водещата книгата „Пешеходен град“ с посвещение: „Политиките, които следваме в момента, са свързани с това да превръщаме София в град на хората, а това става чрез пешеходни пространства и много зеленина“. Водещата подари на гостите си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган и здрава българска червена ябълка, за да докажат, че в управлението влизат и хора, които „си заслужават“.

Искането от страна на опозицията в СОС за референдум за изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF.

    „Защо ще провеждаме референдум?“, попита водещата Илиана Беновска. Лорита Радева отговори, че позицията на цялата група на ГЕРБ в СОС е, че това е един напълно безсмислен референдум на приципа „дайте да се покажем“.

   „Допреди 15 дена не беше ясно дали ще има референдум, защото не бяхте гласували решение на СОС, Вие сте председател на финансовата комисия?“, попита водещата адв. Георгиев. Той отговори, че има предложение, внесено от „Демократична България“. Той продължи, че от скоро е в политиката, но вече се учудва от тези прийоми да се създават проблеми там, където ги няма или да се инициират дебати, които са обречени. „Какво искат от „Да, България“?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Искат 10 години след като е започнал пътят по управление на цикъла на отпадъци – рециклиране, изграждане на завода за отпадъци, който е втора фаза, преди това имаме завод за обработка на биологични отпадъци, от които вече се произвежда газ и компост, завода за боклук, който аз посетих и в който всъщност се рециклира цялата суровина, това е втората фаза, това е европейският път, в който развитите държави използват отпадъците като суровина. Вместо това обаче, вместо сега да надградим, тъй като вече имаме одобрено финансиране от ЕК за 90 милиона евро безвъзмездно финансиране, което е 60% от стойността на проекта, той е одобрен от ЕК. Та след като всичко това е направено и остава третата фаза, в която имаме възможност да изградим инсталация за оползотворяване на отпадъка, а именно голяма част от постъпващите отпадъци в завода за боклук, една част от тях – стъкло, хартия, пластмаса се отделят и се рециклират, останалите обаче са суровина!“.

   „Процедурата ме интересува, как ще се проведе този референдум?“, попита водещата Илиана Беновска. Адв. Георгиев отговори, че намерението на групата на ГЕРБ е такъв референдум да не се провежда. „Г-жо Радева, нека да припомним още веднъж, аз във Виена лично съм влизала в завода!“, обърна се към Лорита Радева водещата. Радева обясни, че заводът в австрийската столица се състои от 5 инсталации. Тя продължи, че Столична община е осигурила посещение в този завод и на граждани на София, които ще живеят в близост до тази инсталация, за да им покажат как в центъра на един стар град могат да съжителстват историята, традициите, но и въпросната модерна технология.

   „Добре, не е ли въпрос на политика да препятствате провеждането на референдума? ГЕРБ страх ли ви е? В Швейцария провеждат референдуми за най-малките неща!“, попита водещата Илиана Беновска. Лорита Радева отговори, че тук не става дума за страх и продължи, че става въпрос за тема, по която има решения и движения от 10 години, както и отпуснато безвъзмездно финансиране от ЕК. Тя заяви: „Аз се съмнявам, че хора, които претендират, че имат такава богата история в екологични инициативи, защото те претендират, че представят своите биографии с развитие повече от 10 години откакто се обсъжда тази тема, не са имали възможност да я проследят! Видимо са я проследили и тогава тя не е будела в тях тези желания! Сега следващата година има избори, нека си говорим директно!“.

    „Затова питам страх ли ви е?“, попита водещата Илиана Беновска. Лорита Радева отговори: „Нас не ни е страх, аз по-скоро мисля, че това е изява на политици, които искат през една чувствителна за хората тема да създадат страхове, но и интерес към себе си!“

    „Но хайде да си спомним колко дни се налагаше „зелен билет“, че даже и безплатен билет за метрото поради замърсяването на въздуха?“, попита водещата Илиана Беновска. Лорита Радева обясни, че всъщност съществуваща инсталация в ТЕЦ „София“ се заменя с нова, модерна инсталация. По този начин фините прахови частици се намаляват с 10%. Намаляват се и азотните оксиди и въглеродните емисии. По този начин се спестяват и средства, които иначе бихме плащали за въглеродни квоти. Тя продължи: „Но най-важното – от 100% депониране на отпадък през 2009 г. в момента сме на 16%. С новата инсталация отиваме само на 10% депониране. Това е част от европейска политика!“.

   „Добре, но като толкова неща са окей, какво ви пречи да направите един референдум, тамън по време на разяснителната кампания на повечето софиянци ще им стане ясно?“, попита водещата Илиана Беновска. Лорита Радева отговори, че преди 7 месеца е имало местни избори и в политическата програма на кмета Йорданка Фандъкова е било записано изграждането на третата фаза на въпросния проект. Беновска припомни, че Фандъкова е разяснила този въпрос в дебата си с Мая Манолова в ефира на предаването „Беновска пита“. Радева попита: „И какво бихме постигнали с това да попитаме след 7 месеца гражданите да препотвърдят това, което ни казаха преди 7 месеца? От такава гледна точка има смисъл да правим референдуми тогава, когато това е уважение към съответния политически инструмент. В тази ситуация изхабяването на политическия инструмент правене на референдум и консултиране с гражданите по темататиката за какво, каква да бъде инсталацията, по тематиката дали тя действително спестява тези емисии? Тази работа я свършиха експертите на ЕК съвместо с ЕИБ!“.

   „Много сте убедителна, това обаче са само политическите аргументи. Нека да чуем и юридическите аргументи – на какво основание ще се отхвърли искането?“, попита водещата Илиана Беновска. Адв. Георгиев отговори, че се надява да убедят колеги от различни политически сили, и още веднъж подчерта, че става дума за въпрос, който преди 2 години е бил решен. Той подчерта, че много важно е да се помисли каква е алтернативата. „Но сега ще има „хейтене“, че няма да направите референдум, това ще трябва да оборите!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Адв. Георгиев отговори, че ако проектът не се осъществи, тогава от „Да, България“ трябва да тръгнат от врата на врата и да питат в кой квартал на София да се отвори следващото сметище. Той още веднъж подчерта, че трябва да се работи със суровината, която в момента се изгаря в циментовите заводи.

   „Но сега сте изправени пред това вероятно на някоя от следващите сесии да има огромен сблъсък по този повод. Аз наблюдавам преписката колко пъти искат. Какво ще направите ефективно да обясните, че не е нужен този референдум? Ние тук хубаво си говорим, сега ни гледат сигурно един милион, но другите не ни гледат! Ще предприемете ли някаква разяснителна кампания?“, попита водещата Илиана Беновска. Адв. Георгиев отговори: „Разбира се, така или иначе се работи отдавна!“. Лорита Радева обясни: „В момента на страницата на Столична община има самостоятелен подсайт, който предоставя цялата тази информация. Всичко останало ще го направим, в момента нашите заседания се излъчват в публичното пространство, имаме възможност през тях да предложим на гражданите цялата тази информация!“.

    „Имате ли намерение да направите някакво радикално разясняване?“, попита водещата. Лорита Радева отговори: „През следващите дни започват заседанията на комисиите, на които ние ще представим всички тези!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“

Pin It on Pinterest