Политика

„ЛЕВИЦАТА!“: Време е България да има адекватен политически елит

В навечерието на изборите кандидатите на коалицията обсъдиха с проф. Иво Христов външната политика на страната

В последните 30 години България се превърна в периферен елемент на една геополитическа орбита. Страната ни е периферна територия със затихващи функции. Повече от 15 години дъното е връх в българската политика. Тази тенденция трябва да бъде прекъсната, ако искаме страната ни да има адекватен и националноотговорен политически елит. Това заяви проф. Иво Христов по време на организираната от „ЛЕВИЦАТА!“ дискусия за външната политика, водена от България.

„Външната политика рядко е основна тема в кампаниите за избори за национален парламент, но международната обстановка в момента изисква навременна и националноотговорна реакция от българските политици. България е страна с изключително важно геополитическо значение и не може да бъде управлявана от хора, които си мислят, че навеждайки се, кризата ще ги подмине. „ЛЕВИЦАТА!“, с цялата си упоритост и познание, е готова да продължи да върви напред, за да се намери изход в тежката ситуация“, заяви Татяна Дончева, водач на 4 МИР Велико Търново и 23 МИР София, по време на откриването на дискусията.

Според проф. Христов, сме в навечерието на голяма война. В момента имаме съзнателна ескалация на напрежението, разбира се, Украйна е само претекст да бъде ликвидирана едната от двете сили, които могат да създадат онази сила в Евразия, която да направи Америка излишна в тази част на света, каза той. Според него, в тази драматична ситуация България за пореден път има абсолютно неадекватен елит.

По думите му, за разлика от другите източноевропейски държави, при които има дискусии за правилното или неправилното им икономическо и социално развитие, в България въпросът е само един и той е „Дали ще ни има?“. И допълни, че в момента няма голям геополитически фактор, от който зависим, който да е пряко заинтересован от това тук да има развита и независима държава.

„Т.нар. ни управляващи не са нито избрани от обществото, нито са си спечелили мястото в управлението на страната, те са назначени. В момента в парламента имаме политически кукли и купчина от едри невежи, които винаги натискат неправилното копче за гласуване. Сегашната политическа конфигурация няма волята, способността, интелекта и куража за друг тип поведение. Поведение, подчинено на българския интерес“, каза още проф. Иво Христов.

Михаил Миков, който е водач в 5 МИР Видин и 25 МИР София, коментира, че обществото ни е изморено да участва както в демографията, така и в демокрацията и в съпротивата срещу въвличането във война. „У нас има неразбиране за лявата политика, като цяло. За да има голямо ляво обединение, всички участници трябва ясно да осъзнават, че това не се прави с цел спечелване на едни депутатски и министерски места. Трябва да очертаем ключовите приоритети за България, около които това обединение да се случи. Едно от тези неща непременно трябва да е мирът и създаването на организация, която да се противопостави на въвличането на България във война“, заяви Миков.

Румен Петков, водач на коалицията във 2 МИР Бургас, заяви, че основната разлика между „ЛЕВИЦАТА!“ и другите леви формирования е, че „ЛЕВИЦАТА!“ е политическа организация, а останалите участници са проекти. „Проекти на трудно заобиколимия сънародник. Те са създадени да пречат, да възпрепятстват, да легитимират определена политика или просто да бъдат този фон в парламента, който е удобен в момента“, допълни още той.

На изборите „ЛЕВИЦАТА“ е с номер 19 в интегралната бюлетина.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest