Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга „Стратега“ бе представена в Културен салон АБВ

Димитър Пенев и неговата биографична книга „Стратега“ бе представена в Културен салон АБВ. „Стратега“, както е и прякорът на легендата, е писана в съавторство с журналиста Иво Тонков, като творческият им тандем работи заедно около една година.

В началото на срещата лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка подари на Димитър Пенев плакет „Спортът сплотява“ от едноименния ежегоден турнир на АБВ-Младежи. „Спортът наистина сплотява и използвам случая да Ви поканя да откриете следващия турнир“. Д-р Заячка подари на Стратега и Патриотичния календар на ПП АБВ, където е отбелязана култовата дата 17 ноември 1993, когато България е класирана за световните футболни финали в САЩ през 1994 г. след победата си над Франция. Копие от изданието получи и звездата от САЩ ’94 Емил Костадинов, както и президентът на БФС Михаил Касабов.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков поздрави Димитър Пенев и прочете посветеното на футболната легенда и неговата чета стихотворение на режисьора Илко Иларионов „Чудото“.

Кой

каквото

ще да

си говори,

но едва ли

някога

ще се

повтори

чудото

на нашите

момчета

от Пеневата

златна чета…“

Петков припомни, че Димитър Пенев има специално отношение към изкуството, театъра и културата, като подчерта, че така трябва да бъде и при днешните футболисти. Той добави, че изкуството и спортът са взаимосвързани и едното без другото е половинчато.

Председателят на АБВ-София Христо Колев също поздрави футболната легенда и благодари на звездата от Световното първенство в САЩ през 1994 година Емил Костадинов, допринесъл за класирането на националния ни отбор тогава и изпълняващия длъжността президент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов. Христо Колев подчерта, че „Стратега“ е книга, която всеки трябва да прочете. „Това е книга, която всеки един трябва да прочете и мога да кажа, че това е една футболна енциклопедия. Благодаря ви, че ви има, благодаря за всичко, което сте направили за България и българския футбол“.

Звездата от САЩ ’94 Емил Костадинов подчерта, че Димитър Пенев е човекът, повярвал в него. „Това е човекът, който повярва в мен лично и в нас, по-младите и ни даде шанс. За един млад човек това е най-важното“.

Съавторът на книгата „Стратега“ – журналистът Иво Тонков, също поздрави бившият треньор на националния отбор. „Тази книга и сътворяването й успя да ме промени, успя да промени и мирогледа, и погледа ми към света, успявайки да погледна през неговата призма и очи, до голяма степен – и за човешките отношения и футбола“. Тонков определи писането на тази книга като предизвикателство. „Емоцията е много по-различна, когато трябва да работиш с Димитър Пенев, да знаеш, че работиш с такъв човек и такава личност. Това е до голяма степен предизвикателството да се напише нещо такова, за да може да работите наистина като отбор. Радвам че, че имах удоволствието да работя заедно с него в рамките на една година, за да сглобим тази книга“.

Димитър Пенев – Стратега каза, че когато човек не се заангажира вече 100% в дадената работа – във футбола, в спорта, в политиката, му остава време, връщат се мислите, отварят се някои стари тефтери „При треньорската работа много сме писали, защото трябва да се приема от състезателите. Всичко трябваше да се вижда от наша страна. Някой път не виждаме, но когато има реплики, тогава вече и ние участваме над 50%, за да има спокойствие, да расте и тревата, да има мир и в съблекалнята“

Стратега благодари на своите сътрудници, приятели и ръководители. „Благодарение на моите сътрудници, на много приятели от футбола и ръководители, генерали, офицери, винаги сме имали контакти, за хубаво са останали букви, изречения, които сега ги възстановявам. Нека върнем хубавите неща в отделни редове, има и негативни, но когато прочетеш, ти става ясно“.

Pin It on Pinterest