Крум Зарков за машинното гласуване: Машината дава просто и лесно решение на проблемите в изборния процес

„Само преди 3-4 месеца дебатът за машинното гласуване се водеше остро, с аргументи. Сега ЦИК констатира проблеми с машинното гласуване, но те се дължат на това, че то не беше въведено изцяло. Преди месеци искаха да го отменят, но в последния момент то беше въведено частично, с компромис за пълно и самостоятелно въвеждане след машинното гласуване. Сега отново влизаме в същия филм.”

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР.   Той изрази мнение, че от ГЕРБ съзнателно създават трудности, а след това, позовавайки се на тях, гонят една и съща цел – да се отмени машинното гласуване. Народният представител беше категоричен, че машинното гласуване е една от гаранциите за честен вот. Той изтъкна двата големи проблема, свързани с честността на изборния процес. По думите му единият е извън секциите – купуването на гласове, както и административният натиск, а вторият е вътре в секциите – членове на СИК бъркат, в прекия и преносен смисъл, в бюлетините. „Машината дава просто и лесно решение на тези проблеми. България реши – машинното гласуване е въведено в Изборния кодекс през 2014 година“, добави народният представител.

„Политиката на лашкане напред-назад накара хората да изпитват признаци на морска болест – те не гласуват нито с хартия, нито с машина. Ние трябва да приобщим хората към политиката, да ги върнем към политиката. Иначе страната ни ще продължава да потъва“, изрази мнение Зарков.

По темата за закупуването на Ф-16, Крум Зарков коментира: „БСП ще участва в дебатите за Ф-16, но още отсега тази сложна сделка има различни параметри – технически, икономически, политически. Обилно се говори за техническите параметри – не знам колко е полезно за широката публика. Утре ще станат ясни и икономическите. Има и политически параметър – способността на правитеството да води честен дебат, да спазва определените от него процедури и да убеждава обещството, че такова усилие си заслужава. Правителството обаче не си свърши работата. Сега ще изпаднат в ситуация, в която трябва да потушават напрежение“. По думите му в България през последните години сме загубили способността да водим нормален дебат, защото той се води чрез недомлъвки и ако не се промени това, няма да може да се реши качествено никой от сериозните ни проблеми.

Pin It on Pinterest