Крум Зарков: Вотът на недоверие вече дава резултати – назначени са проверки

За съжаление – твърде късно. Цената плащат чакащите на опашка пред водоноските

„Инициираният вот на недоверие от БСП дава резултати. Както е видно, назначени са проверки на ВиК дружества, на ВЕЦ-ове. МОСВ най-после пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, засягаща вноса, съхранението и отчетността на отпадъците”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”  Крум Зарков след заседание на ИБ на левицата. По думите му това, което не се е случвало досега след въпросите, задавани от левицата, е започнало да се прави след като БСП е обявила вота си на недоверие. „За съжаление – твърде късно. Цената на закъснението плащат чакащите на опашка пред водоноските”, констатира Зарков

„С тревога констатирахме, че се правят всевъзможни опити дебатът по този жизненоважен въпрос да бъде опорочен – говори се за заговори, търсят се причини в кого ли не, в предишни правителства и кметове, ВиК дружества – само за да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на големите градове дишат замърсен въздух и че в България не е ясно кой и къде гори отпадъци, откъде ги взима”, каза още Зарков.

По думите му всичко това се случва поради некомпетентност, безхаберие, а не е изключено да има и престъпни деяния. „С вотът на недоверие ще поставим въпросите там, където им е мястото – пред третото правителство на ГЕРБ. Това е логично продължение на активността на БСП”, категоричен бе народният представител. Той припомни, че само през този мандат депутатите от левицата са поставили темата „въздух и вода” повече от 60 пъти, но са срещали половинчати отговори и нежелание да се дискутира честно проблемът.

„Когато кризата дойде и по празниците хората останаха на сухо, подходът на властта остана същият. Отказът или неспособността да се реши проблемът, категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и по отношение на яз. „Студена”, както и отказът на министър-председателя да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор, съвсем естествено водят до търсене на отговорност”, каза още Крум Зарков.  „Политическа и експертна група от БСП работи върху мотивите за вота – другата седмица ще поканим всички партии, с изключение на тези, които формират управляващото мнозинство, за да им представим нашите мотиви, да потърсим тяхната експертиза и тяхната подкрепа”, заключи той.

Pin It on Pinterest