Крум Зарков: ГЕРБ използват извънредното положение, за да прокарат поправки в хазарта

Сценариите са два – победа на БСП или на ГЕРБ, посочи Зарков

 От БСП днес поискаха информация как се е стигнало до решението България да плаща по-висока вноска на Европейския съюз, като отбелязаха, че там отива не само вноска от страната ни, а и част от ДДС и част от митата. 

„За съжаление за пореден път управляващите не дадоха конкретен отговор”, констатира заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков по БНТ. 

Социалистът бе категоричен, че България е пълноправен член на ЕС и трябва да заявява своята  позиция, а не просто да седи и да чака подаяния. 

“Опитахме да проведем дебат за поведението на България в Европейския съюз“, уточни Зарков и попита: „След като от ГЕРБ внесоха промени в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение има някой, който да каже какво е общото между извънредното положение и хазарта?“. 

 Той разясни, че от 8 разпоредби само едната касае ковид-кризата, а другите 8 касаят промени в Данъчния кодекс, Държавния бюджет и Закона за хазарта.

 “Управляващите използват темата с извънредното положение, за да прокарат куп неща. А защо не се прокарват по нормалния ред? Защото някой не иска да се видят истинските мотиви за тези промени и те нямат нищо общо с кризата”, разобличи постъпките и намеренията на ГЕРБ депутатът от БСП, който е с ценз на юрист. 

Зарков подчерта, че големият проблем с мерките за извънредното положение е в тяхната стабилност и устойчивост: “Ние настоявахме още преди година да се изготви закон, който да може да даде перспектива на различните сектори, браншове и хора как да преминат през тази криза. Тези промени – сутрин едно, обед друго, вечер трето, показват липсата на управление”, категоричен бе Крум Зарков.

 Депутатът отбеляза, че лидерската битка ще бъде в София и в Пловдив: “В Пловдив имахме проблеми, които решихме. Сега председателят на БСП поема отговорност и отива там. Мисля, че няма социалист, който в този ключов момент да не застане зад социалистите и зад лидера на своята партия. Надявам се и много хора, които не са социалисти да подкрепят левицата на тези избори”.

 Социалистът изтъкна, че реалистичните сценарии след 4-ти април са два – коалиция около ГЕРБ, или коалиция около БСП. Той подчерта, че БСП ще работи за това да бъде на първо място на парламентарните избори.

 “Негативната оценка от Съвета на Европа е поредната слаба оценка, която получават управляващите. Срамно е постоянно да изпращат препоръки на България и тя да не може да ги изпълнява. Истината е, че цялата тази идея с надглавния, супер-мега прокурор, е бутафорна. С по-дипломатичен език същото е казано и от Съвета на Европа”, заяви Крум Зарков.

Pin It on Pinterest