Крум Зарков: БСП потвърждава, че иска оставката на Гешев 

Потвърждаваме, че БСП иска Вашата оставка.

Вие имате склонност на всяка критика да отговаряте с обвинение“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев по повод дейността на прокуратурата в периода януари – август.

„Много пъти се обърнахте към мен относно ситуацията във Франция. Живял съм 10 години там, образовах се там, видях много неща – видях как повдигат обвинения и издават присъди на действащи политици. Това, което не видях обаче, след 10 години следване и асистентство по право във Франция, е какво е френският главен прокурор. Във Франция за прокуратурата не се вижда много в новините – освен когато се издаде присъдата“, коментира Зарков.

Зам.-председателят на левицата открои три големи проблеми на прокуратурата – непрекъснатите опасения от проява на двоен стандарт, правомощията на прокуратурата и  недосегаемостта на главния прокурор и на прокурорите като цяло.

„Каква е разликата, за прокуратурата, между кореспонденцията на Божков и премиера Борисов и на кореспонденцията между Божков с народен представител от опозицията? И в двата случая става въпрос за укриващо се лице, за обвиняем, срещу когото има повдигнати обвинения. В единия случай се отнасяте с пренебрежение в публичното си говорене, в другия – считате го за достатъчно важно, за да го публикувате на страницата на прокуратурата“, подчерта Зарков.

„Кой информира медиите за това, че ще арестувате Нено Димов? С какво показното му задържане помогна на обвинението спрямо него? С какво зрелищното нахлуване в президентството допринесе за разследването спрямо неговите съветници? С какво помогна в аспекта на процедурата по наказателно преследване, с която сте ангажиран?“, попита още народният представител.  

По отношение на правомощията на прокуратурата, той  обърна внимание, че докладът акцентира върху серия от проверки, но вътре не фигурира специализираното правосъдие, включително специализирана прокуратура. „Има ли данни в колко случая първоначалната квалификация за организирана престъпна група, с която делото е станало подсъдно на специализираната прокуратура, в крайна сметка е била оправдана от съда? Има доста случаи, където човекът е осъден, но не за организирана престъпна група. Деянието е преквалифицирано. Ако то беше преквалифицирано първоначално от прокурора по този начин, нямаше да е подсъдно на специализираната прокуратура.“

По отношение на недосегаемостта на прокурора, зам.-председателят на ПГ на левицата коментира: „Това е въпрос, който се повдига редовно в мониторинговия механизъм, в доклада, в публичното пространство. Има конституционно решение, единствено бившият министър на правосъдието като че ли не знаеше, че по принцип няма правна пречка всеки прокурор да разследва главния. Наистина ли вярвате, че това в момента е възможно? Кой прокурор в момента би могъл да провери дали са спазени разпоредбите на НПК и НК по отношение на начина, по който прокуратурата борави със СРС и начина, по който ги разпространява?“

„Уважаеми г-н Гешев, Вие често си служите с квалификации извън наказателното право. Например „олигарх“. Това също е по отношение на двойните стандарти. Кои са олигарсите в България? Срещу всички олигарси ли вече повдигнахте обвинение или предприехте действия? Или има добри и лоши олигарси? Това е много голям въпрос“, констатира още Зарков.

Pin It on Pinterest