Кристина Сидорова: В доклада за работата на КПКОНПИ няма и дума за Апартаментгейт и Терасагейт

„Още преди 2 години парламентарната група на „БСП за България” прогнозира, че КПКОНПИ няма да се справи с един от най-големите проблеми на българското общество, а именно – корупцията. Припомням, че в началото на тази година Трансперънси интернешъл постави България на 74-то място по индекс на корупция – това ни отвежда на дъното на Европейският съюз.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Кристина Сидорова. Тя допълни, че миналата седмица, в своя препоръка  Съветът на Европейския съюз относно Националната програма за реформи България 2020 заяви, че  в България все още няма присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Сидорова отбеляза, че  това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията.

„Какво не четем в доклада на КПКОНПИ? Не четем, че  комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на  имущество, се оказа в епицентъра на скандал за такова, незаконната тераса на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за  „Апартаментгейт“ – още един голям скандал с незаконно придобиване на имуществото от властта”, коментира Сидорова. Сидорова подчерта, че през изминалата година комисията е получила общо 166 сигнала  за евентуален  конфликт на интереси, а е установила такъв единствено за 14 случая, като са наложени глоби само за 173 511 лв. 

 „Надявам се, че наложителните законодателни промени, за които освен нас, говори  и г-н Цацаров, ще бъдат скоро факт и ние ще имаме работещо антикорупционно законодателство и ефективна комисия.  С  един недобър закон няма как да имаме добре и ефективна работеща комисия. БСП  няма да подкрепи доклада”, завърши Кристина Сидорова.

Pin It on Pinterest