Кристиан Вигенин: Президентът може да подкрепи правителството в по-голяма степен в търсенето на позитивните решения

Възразявам на говоренето, че се купуват депутати без доказателства за това

Вотът на недоверие не е предрешен, смята зам.-председателят на Народното събрание 

“Вотът на недоверие не е предрешен, защото там залогът е по-различен. До сряда е възможно да настъпи определено успокояване на ситуацията и хората да премислят още веднъж какво правят реално. Тъй като според мен в резултат донякъде и на емоции 120 народни представители подписаха искането за оставката на Минчев.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването “На фокус с Лора Крумова” по Нова телевизия. 

Той подчерта, че вотът на недоверие е по предложение на ГЕРБ и не може да си представи и  “какво равнище на политическа хигиена биха имали някои от колегите, за да гласуват свалянето на правителството по предложение на ГЕРБ, какъв знак дават изобщо на себе си, на избирателите си.” 

Вигенин не вижда причина да се отцепват още депутати, а могат просто да не подкрепят вота на недоверие. Според него това ще е начин те да се върнат към платформата, с която са избрани за народни представители и с която “Има такъв народ” веднъж са спечелили парламентарните избори миналата година.  “Това беше вот за тях, който беше анти-ГЕРБ и анти-статукво. И сега, изведнъж, в рамките на седмица-две, да предадат своите избиратели и да подкрепят ГЕРБ, аз не бих го разбрал”, коментира народният представител от “БСП за България”.  

Кристиан Вигенин уточни, че в правителството не всичко е идеално и  сигурно ще има нужда от промени, включително персонални, но всичко това подлежи на анализ.  

По думите на социалиста основна задача на “Продължаваме промяната” като водеща партия в коалицията е да осигури мнозинството в парламента. “Като народни представители и като позиции, ние заставаме твърдо зад Кирил Петков. Оттам нататък не мисля, че е наша тази задача. Още повече, че критиките не са към БСП, а към него персонално и “Продължаваме промяната”, коментира той. 

“Възразявам  на говоренето, че се купуват депутати и как били притискани, за някакви суми дори се говореше. Смятам, че подобно говорене, което не е базирано на никакви факти и доказателства, допълнително отвращава хората от и без това разпадащата се политическа система в България”, категоричен бе Кристиан Вигенин. 

Според него думите на Румен Радев са твърде силни и  емоционални. 

“Президентът може да подкрепи правителството в по-голяма степен  в търсенето на позитивните решения. Конкретно за казуса Северна Македония, който е изключително сложен, аз бих призовал тази тема да бъде изкарана пред скоба, защото тя е много важна за България. Да не я използваме за вътрешнопартийния и вътрешнополитическия дебат, какъвто опит беше направен миналата седмица преди всичко от “Има такъв народ” и персонално от Слави Трифонов”, апелира Вигенин.  

Заместник-председателят на Народното събрание коментира и предложението на френското председателство на Съвета на ЕС по отношение на Северна Македония, като го опредли като “най-доброто, което сме получавали до момента”, но уточни, че дали това е достатъчно, предстои да бъде дебатирано.  

“Решението трябва да бъде взето не просто от парламента, а след широк обществен дебат. Но вдигането на ветото няма как да стане следващата седмица, с което отпада една от основните атаки към министър-председателя, че се опитва тайно да направи нещо в ущърб на България”, подчерта Кристиан Вигенин. 

Той обърна внимание на реакциите в македонската политическа среда, според които това предложение е дори пробългарско.  

“В него за първи път намират място почти всички въпроси, които са проблематични за нас – по отношение на езика на омразата, на правата на българите в Северна Македония. Там е предвиден мониторингов механизъм, който ще следи тези въпроси, включително по темата с образование, което е свързано с учебниците, По отношение на българите е намерено едно решение, което смятам, че е най-доброто. То е следното: ние формално даваме съгласие за начало на преговорите, но преговорите не могат да започнат, докато Република Северна Македония не включи българите в своята конституция, което дава на българската общност там значителни права“, каза още Вигенин по темата.

Той обясни, че в него се обръща внимание и на двустранния протокол, подписан на база на договора ни, който конкретизира какво трябва да бъде извършено, но този протокол още не е предоставен от Министерството на външните работи в Комисията по външна политика. “Очакваме това да стане тази седмица и да имаме всичко на масата. Ще искаме от външно министерство и анализ доколко това предложение отговаря на Позицията от 2019 г. Смятам, че това е важна стъпка в тази посока, но тепърва предстоят дискусиите”, заключи Кристиан Вигенин, като подчерта още веднъж, че никакви стъпки няма да бъдат предприемани идната седмица от премиера и народните представители и припомни, че БСП е единствената партия, която е поставила въпроса за Северна Македония като червена линия.

Pin It on Pinterest