Политика

Кристиан Вигенин: На първо място за нас е социалната политика

Това е целият кръг от въпроси, свързани с правата на работниците, икономическа политика, която създава качествени работни места, изравняване на заплащането между мъже и жени за един и същ положен труд и един специфичен български проблем – искаме европейска здравна стратегия, която да бъде в подкрепа на националните обществени здравни системи, за да можем заедно да решаваме проблеми като недостига на лекари и медицински сестри и достъп до евтини лекарства.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ за изборите за Европейски парламент Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ по БНТ. 

Той посочи, че през последната година се наблюдава сближаване между БСП и Партията на европейските социалисти.

„Това е така не защото БСП е променила своите позиции, а защото ПЕС постепенно се придвижи по-близо до нас по отношение на теми като миграцията, като войната в Украйна, например. Разбира се, все още сме на раздалечени позиции, но виждам приближаването, защото нашата позиция е базирана на здравия разум, а не на идеологически императиви“, обясни Вигенин.

По думите му новите европейски правила за миграция са по-добри от досега действащите, но не са достатъчни.

„Има три неща, които са ключови, но които се губят в този комплект от регламенти и решения. Първо, държим да има изключително строг контрол по граници. С това, което се прие сега, има риск да остане само на думи. Второ – да има ускорени процедури по обратно връщане на онези, които нямат право на  убежище в ЕС. Третият елемент е да се работи по-активно със страните, които са източник на миграция и да се направят усилия да бъдат обезсърчени да тръгват мигрантите от тези страни. Тук не става въпрос за тези, които бягат от война, а за икономически и нелегални емигранти“, подчерта социалистът.

Според него трудова миграция трябва да бъде допустима само при доказан недостиг, който не може да се компенсира в рамките на ЕС, защото иначе се рискува да се нанесе поредния удар върху европейските работници, за сметка на алчността на бизнеса.

„Не смятаме, че Украйна е в състояние на победи Русия по начина, по който някои си го представят. В същото време е видно, че Русия не може да постигне целите си така, както ги е замислила“, заяви позицията на БСП по отношение на войната Кристиан Вигенин.

По думите му повече от 2 години руснаци и украинци се избиват по фронтовете без това да носи съществени резултати за едната или другата страна.

„Нашето разбиране е, вместо да се наливат допълнителни огромни средства в подклаждането на този конфликт, да бъдe оказан политически натиск върху Русия да бъдат преустановени военните действия и да се седне на масата за преговори. Рано или късно ще се случи, но не и преди още десетки хиляди млади мъже и жени от двете страни са си отишли. Не виждаме логика в това“, аргументира се водачът на евролистата на БСП.

По неговите думи Европа трябва да разбере, че ще трябва да гради своята сигурност под някаква форма в диалог с Русия, която ще остане там, където е.

„Ние искаме здрав разум във всяка една политика и това е един от принципите, който ще следваме в Европейския парламент“, подчерта Кристиан Вигенин и призова за подкрепа за  „БСП за България“ с номер 24 в бюлетината за „Достойна България в мирна Европа“.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest