Кристиан Вигенин: Контрол върху изпълнителната власт е необходим

Да върнем парламентарния контрол

„Смятаме, че на база на опита, който имаме през последните две седмици, спокойно можем да върнем и парламентарния контрол. Ние предлагаме той да се реализира стандартно – в петък, като регистрацията да се извършва с електронната система в рамките на един час преди началото на заседанието“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.
Той подчерта, че от левицата считат, че е било разбираемо в началото на пандемията извънредното положение ръководството на НС и парламентарните групи да са имали своите притеснения за това как ще бъде организирана дейността, така че да бъде съхранена безопасността на народните представители.
„Беше въведен и особен режим на НС, въпреки нашето противопоставяне. Приехме аргументите, че на първо място е сигурността на народните представители, заедно с това то да бъде в състояние за гласува закони, свързани с извънредното положение“, подчерта депутатът.
„Ние смятаме, че контрол върху изпълнителната власт е необходим не само в рамките на писмения контрол, който в последните две седмици се доказа като значително неефективен, а устен контрол, който да даде възможност българските граждани, които представляваме, да бъдат запознати с различни аспекти от дейността на съответните министерства“, коментира още Вигенин.
Той призова Народното събрание да подкрепи предложението на левицата, за да се предприеме стъпка към връщане на нормалността в работата на НС и нормалността в държавата.

Pin It on Pinterest