Кристиан Вигенин: Ще оповестите ли списъка с политиците, получавали нерегламентирано средства от КТБ?

Приемам представения от главния прокурор доклад, който съдържа основно статистически данни, като основа и повод за една по-широка дискусия – по дейността, по публичните послания и по бъдещите намерения на главния прокурор и на ръководената от него институция“. 

Това заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев.

„В последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България е отделено значително място за ролята на главния прокурор по отношение на отчетността, прозрачността. Това е национален въпрос и вярвам, че решаването на въпросите, поставени в доклада, е от интерес на всяка една институция. Въпросът ми е в тази връзка е –  въпреки тълкувателното решение на Конституционния съд, смятате ли, г-н Гешев, да участвате активно в търсенето на най-добрите решения на въпросите от доклада и смятате ли, че той може да бъде решен без промени в глава „Съдебна власт“ на Конституцията“.

Зам.-председателят на Народното събрание припомни думи на предшественика на Иван Гешев по повод КТБ –  че е иззет списък с политици, които са получавали нерегламентирано средства от банката. „Тази тема заглъхна, въпреки че беше поставяна от нашата политическа група. Може ли да потвърдите, че има такъв списък и готов ли сте да го огласите, и как това може да се използва като елемент на борбата с корупция по високите етажи?“, попита Вигенин.

Pin It on Pinterest