Политика

Кристиан Вигенин: БСП стои зад здравия разум и националния интерес – мир, а не война

БСП ясно сме заявили, това е част от нашата програма и за националните, и за европейските избори – конфликтът в Украйна няма военно решение. Трябва да бъде оказан политически и дипломатически натиск за незабавно прекратяване на военните действия и сядане на масата на преговорите. Това е здравият разум, който диктува тези стъпки да бъдат направени”.

Това заяви водачът на евролистата на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред Георги Любенов по БНТ.

По думите му обаче, за съжаление, очевидно има други интереси и друго разбиране за този конфликт, който потенциално може да въвлече не само България, но и цяла Европа в една безкрайна война, в която основните жертви отново ще бъдат украинците. „Виждаме, че повече от две години, независимо от мащабната подкрепа, която се оказва на Украйна, фронтовата линия мърда с по няколко километра в едната или в другата посока, и освен, че на ден умират десетки млади хора и от двете страни, нищо друго не се случва. Затова – призоваваме към разум”, заяви водачът на евролистата на българските социалисти.

Той подчерта, че в една такава нестабилна международна среда е нормално да се говори за засилване на отбранителните способности на ЕС, за повече отговорност на ЕС, за да бъде по-независим, по-автономен стратегически и това трябва да бъде подкрепено. „Но всичко, което е свързано с допълнителна ескалация на конфликта ще получи едно голямо „не”, както в България, така и в Европейския парламент”, заяви Вигенин.  

„Струва ми се, че даже се преигра” – така социалистът отговори на въпроса на водещия дала ли е България максимума в подкрепата за Украйна, и добави:  „Основните външнополитически ангажименти на правителството през последната година бяха свързани основно с военна подкрепа за Украйна. Почти всяка седмица НС взимаше решения, свързани с това. Аз не виждам какво още България би могла да направи, но пак да подчертая – за БСП има ясна червена линия и това е военната помощ. Хуманитарна – да. Подкрепа, икономическа за възстановяване – да. Ние сме казали – искаме европейските пари оттук нататък да не се използват за допълнителна ескалация на този конфликт, а да спрат военните действия и помощта за Украйна да бъде за нейното възстановяване и за нормализиране живота на милиони хора, не в допълнителни кръвопролития”, категоричен беше водачът на евролистата на „БСП за България”.

В разговора за Украйна Кристиан Вигенин припомни факт, който по думите му, отсъства от говоренето днес: „Там има около 300-хилядна българска общност, които някак си ги забравихме. Когато дойде този момент за подпомагане възстановяването на Украйна, нашите усилия трябва да бъдат концентрирани именно към районите, в които преобладаващо живеят българи”.

„Понякога се учудвам как и европейски лидери, и тук в България, десницата са застинали някъде преди две години в мисленето си, в подхода си. Има реалности и трябва да ориентираме нашата политика според тях. Трябва да сме наясно, че независимо как ще приключи този конфликт – Русия ще продължи да бъде наш съсед. И нашата сигурност в Европа ще зависи от това какъв начин на комуникация, а в перспектива – и сътрудничество, бихме могли да изградим с Русия. Отново да кажа – един от принципите, които сме си поставили в европейската платформа е здравият разум във всяко едно решение”, подчерта Кристиан Вигенин.

За Зелената сделка: „Трябва да бъде ревизирана. Защото, дошла с идеята, че ще спаси света и бъдещето на нашите деца след 50, след 100 години – тя унищожава бъдещето им сега. Унищожава работни места, унищожава конкурентоспособността на европейските предприятия, води вместо до реиндустриализация, каквато беше идеята на ЕС – до деиндустриализация. И това е абсолютно неприемливо. За нас българските социалисти, а тук имаме и подкрепата на европейските, трябва да се върви към бързо ревизиране на тази Зелена сделка. Тя трябва в по-голяма степен да бъде и социална, и икономически обоснована”, посочи водачът на евролистата на „БСП за България”.

По думите му това не е само българска тема: „Желанието за ревизия съществува навсякъде, защото – нищо лошо в целите, но в реализацията и начина, по който се прави, е абсолютен провал”, посочи Вигенин.

Водачът на евролистата на българските социалисти добави: „Това не означава, че трябва да се оттеглят средствата по нея, но трябва да бъдат ревизирани изискванията, условията, сроковете. Говорим за намаляване на административната тежест, за конкурентна Европа и в същото време убиваме конкурентоспособността на нашите предприятия и се отваряме за внос от страни, които нямат такива изисквания и съответно произвеждат по евтино и по-качествено. Ето, една тема, по която трябва да работим от първия ден на следващия парламент”, посочи Вигенин.

За миграцията: „Новият регламент е една стъпка напред спрямо Дъблинския. Но за нас това е недостатъчно. Опитите да се приеме обща политика, факта, че 8 години ЕС не може да постигне съгласие по някои от документите, това, че дебатите по миграцията показаха колко неефективен е Европейският съюз, означава, че ние трябва сериозно да работим по темата ЕС да взима решения и да работи в интерес на хората”, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”, подчертавайки, че за българските социалисти има три ключови въпроса, които не са достатъчно добре застъпени в тези документи:

„Първо, контролът по границите – но да не остане само на хартия и на думи. Това означава по-сериозна подкрепа за страните, които са външна граница на ЕС, включително със жива сила, засилване на присъствието на Фронтекс. Второ – ускоряване на процедурите за обратно връщане, т.е. тези, които влизат на територията на ЕС, но нямат право да получат хуманитарен статут – да бъдат връщани ускорено. И трето – по-активна работа със страните, които са източник на тази емиграция. Но не просто, както десните си го представят, едва ли не някакви пунктове извън ЕС, които да ги пресяват преди да се влезе на наша територия. А работа с тези страни, за да ускорят своето икономическо и социално развитие, така че хората да не са стимулирани да напускат, за да идват в ЕС”, коментира Кристиан Вигенин.

„Казват ми сега: вие много плашехте покрай това споразумение с Австрия и нищо не стана. Не стана, защото БСП достатъчно остро и публично поставихме това, което те опитаха да скрият. С това споразумение трябваше тук да се връщат с ускорени срокове мигранти, които са регистрирани на наша територия”, припомни социалистът.  

„Понеже често се говори как лявото било разпокъсано, пришиват се леви партии, да обърна внимание на нещо, което се случи тези дни: Приятелите на „Възраждане”, ние неслучайно казваме, че те са крайнодясна формация – „Алтернатива за Германия”, бяха изключени от групата „Идентичност и демокрация”, защото техният лидер в евроизборите каза добри думи за СС-овците от Втората световна война. Ето, с какви хора са приятели от „Възраждане” и нека избирателите да преценят за кого и как гласуват”, даде пример Кристиан Вигенин.

Той бе категоричен, че трендът за БСП от местните избори е позитивен и социалистите вървят нагоре. Кристиан Вигенин призова хората да  подкрепят партията, която дава реална перспектива и идеи за реформи и в България, и в ЕС с номер 24 и за европейските избори, и за парламентарните избори у нас.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest