Политика

Кристиан Вигенин: БСП е единствената партия, която не се е коалирала с мафията

Много се изтощиха хората от политика в България – 6-ти поред за 2 години и понякога това е объркващо.

Какво да говорим за резултати при положение, че дори правителство не може да се създаде устойчиво. Хората не виждат резултати, проблемите не се решават. Фактът е, че ЕС трябва да бъде съюз за хората, а не на бюрокрацията и лобистките интереси. Хората нямат усещането, че там се решават въпроси, които са в техен интерес.“ Това заяви водачът на евролистата на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Дарик.

Според него проблема със социалните неравенства не е само на ЕС, но и на България. „Когато няма диалог и единодействие нищо не се получава. Тук е и проблема на десните правителства. Техният фокус беше на всяка цена да усвоят парите, но резултата няма значение. Всичко това безспорно се отразява. На практика европейската тема почти не присъстваше в Народното събрание. Премиерът Денков нито веднъж не дойде да ни информира какво предстои да се решава на ниво ЕС, каквато е практиката. Когато европейските теми отсъстват – тогава и хората не могат да се ориентират. Реално изборите за български парламент са също толкова важни. Много често тука се споменава израза, че те там в Брюксел са решили нещо. Но в съвета на ЕС участват българските министри. Решенията наравно с парламента ги взима съвета. Всъщност от изборите за парламент на 9-ти юни зависи и каква политика ще отстояват. Зависи и кой ще бъде следващия български еврокомисар“, допълни той.

„Има записи и записи. Не може всичко да е под общ знаменател. Например записа с ПП не беше от службите, но даде прозрачност за комуникацията в партията им. Тогава на всички ни светна лампичката, но не знаехме, че този неофициален план ще бъде така разположен във времето, а официалния не видя бял свят. В не малко от тези случаи в една адекватно функционираща съдебна система и една активна прокуратура, която защитава обществения интерес такъв тип записи индекират престъпление, което не може да се докаже със записа, но ако се ангажира прокуратурата може да стигне до сърцевината. Но прокуратурата беше и продължава да е контролирана, особено след конституционните промени“, коментира Вигенин за изтеклите записи и компроматните войни.

Социалистът бе категоричен, че ако говорим за потенциално участие във властта – в политиката има ясни принципи. „Ако прекрачим сега това би означавало, че всички усилия, битки и загуби са били напразно. Ние не може да се прегърнем със задкулисието. Някои си мислиха, че ще направят промяна като включат в процеса тези, които трябва да бъдат отстранени. В момента, ако някой може изобщо да олицетворява промяната това е БСП“, допълни водачът на социалистическата евролиста.

Според него има неща, които изглеждат много локални, но не са само въпроси на местната власт, защото никога община не може да ги реши сама. „Също така целия кръг от въпроси свързани с демографската политика. Нужен ни е комплекс от мерки, които да върнат хората, да се раждат повече деца и младите хора да са свободни. Втората тема е свързана със здравеопазването. Също и темата за образованието, защото всички разбират, че през доброто образование минава решаването на много други неща. Ние категорично отхвърляме идеята в ЕС да се взимат решенията с квалифицирано мнозинство, защото така може някой въпреки нашата воля да ни ангажира“, категоричен бе той.

„Корупцията сякаш малко се нормализира, но някак си други теми изместиха това. Промени се Конституцията по един безобразен начин, който доведе до това, че ако КС остави тази реформа, която дава основа за абсолютна злоупотреба с Прокуратурата. С промените тя става изцяло политически зависима. Тези сценки са за наивници, но все още има шанс. Но корупцията остава ключов проблем за България и докато не преодолеем това да разберем, че тя е бич и буквално убива – няма да можем да се развиваме със скоростта, с която искаме. Защото перспективата за страната минава през елиминирането на корупцията. А това минава през факта в управлението да влязат хора, които са се доказали през годините. И БСП е една от тези партии. Ние не сме се коалирали с мафията и не сме обслужвали дълбоката държава както други. Ние отстоявахме ежедневно това, което обещахме на хората. Една от партиите, за която може да се гласува е БСП с номер 24. Ако това стане хората по-лесно ще се освободят от сенчестия начин на правене на политика. Ако повече хора гласуват – няма как да купиш всички“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest