Красимир Каракачанов: С Бучковски се срещам следващата седмица, за Северна Македония нямаме промяна

Красимир Каракачанов, вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, коментира отношенията на България със Северна Македония:

Предстоящата му среща с Владо Бучковски. Българската позиция по темата за членството на Северна Македония в ЕС.

     „Македония, „горещият картоф“ за България, немското председателство мина, сега идва португалското председателство, но въпросът продължава да стои. Вярно ли е, ще имате ли сила да ми кажете, че очаквате необявена още среща с проф. Владо Бучковски, който беше министър на отбраната на Македония и премиер на страната, а от декември 2020 е назначен за специален представител на македонското правителство за България. Имате ли такава среща?“, попита водещата Илиана Беновска. Каракачанов отговори: „Г-жо Беновска, Вие работите по-добре от българското разузнаване! Вярно е, чухме се с г-н Бучковски, той другата седмица ще бъде в ролята си на главен преговарящ или посредник, той ще бъде в България. Още не сме насрочили срещата, но дали ще бъде вторник или сряда, някъде там!“.

   „Правите новина в момента!“, заяви Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Вие я правите, не аз, аз само потвърждавам. Няма какво да се крие, има официален преговарящ, северномакедонската държава е изпратила представител да преговаря с България по темата за бъдещото членство на Република Северна Македония в ЕС и това е нормално!“.

    „Преди да Ви попитам имате ли промяна в позицията лично Вие и правителството като цяло, не мога да не Ви попитам с цялото си уважение към проф. Бучковски, къде е Зоран Заев, защо не идва той да преговаря с вицепремиера и лидер на ВМРО, вероятно ще участва и външният министър Захариева, вероятно и премиерът Борисов няма да се стърпи, къде е Зоран Заев, имате ли сведение?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че няма такова сведение. Каракачанов подчерта, че преди години е работил за това Македония да бъде суверенна държава, въпреки че сега македонските медии го обвиняват, че иска обединението на Македония с България и създаването на Велика България. Лидерът на ВМРО заяви, че по време на германското председателство македонската страна е смятала, че ще бъде оказан натиск върху България да преглътнем своите условия и опасенията, които имаме и Република Северна Македония с фанфари и ръкопляскания да влезе в ЕС. Той продължи: „Аз две години се опитвах да обясня на г-н Заев, че България не е бананова република и българските политици може да са разделени по много неща, но по темата за Македония 95% са на едно мнение. България не е държава, където чужди посолства пишат конституцията, законите и някой друг ни определя знамето и името. Те не ме разбраха. Те си мислеха, че ЕС е нещо като бивша Югославия, в която има един голям началник с един голям морков, който подава моркова и бие с тоягата по главата. Когато в Югославия 6-те републики и двете автономни области нещо се разправяха, те тичаха при другаря Тито в Белград или Милошевич и той решава кой крив и кой прав. И те смятаха, че след като най-мощната икономически държава председателства в момента, то Меркел ще ни обрули с една тояга Борисов, мен и Захариева и ние ще клекнем пред безобразната политика, която Скопие води спрямо България. Опитах се да ги убедя, но не ме разбраха. Сега ще почакат още дълго време!“. Каракачанов обясни, че през следващите шест месеца председател на ЕС е Португалия, за която разширяването не е приоритет, но от 1-ви юли председател е Словения, която подкрепя Македония. Скопие се надява, че на изборите през март правителството в България ще се смени и ще дойдат нови управници, които ще се съгласят Македония да бъде приета без условия. Те се надяват също така, че новата администрация в САЩ ще окаже натиск върху България в тази посока.

   Красимир Каракачанов заяви, че Северна Македония в момента се опитва да имитира активност, да покаже, че тя е добронамерената страна, а България всъщност е виновна. Скопие се опитва да се изкара едва ли не жертва, което е много некоректно и непочтено. Същото поведение македонците са показвали и при преговорите с Гърция. Така че македонците се надяват САЩ и ЕК да окажат натиск върху България и по време на словенското председателство да получат дата за преговори. В същото време обаче са започнали репресии и натиск върху хората в Северна Македония, които се изявяват като българи, като незачитане на български лични документи, уволнения на хора от работа и т.н. Всичко това се върши тихомълком. Идеята е да се смачкат хората в Македония, които се чувстват българи и това не трябва да се чува в Брюксел и Вашингтон. „Там трябва да се чува само как Македония е онеправдана, как България едва ли не има някакви претенции. Това е начинът им на мислене и точно затова г-н Заев не води преговорите лично, не прави лични срещи с премиера Борисов, а използва посредници. После ще кажат колко срещи са инициирали, но какво очакват от тези срещи, след като получават едно единствено българско изискване – коригирайте си отношението към България, коригирайте си образователната система, където във вашите учебници и до днес пише, че ние българите сме турско татарско племе, че ние българите сме някакви окупатори, убийци и едва ли не човекоядци! Коригирайте си учебниците, където пише, че в България има македонско малцинство и че цар Самуил бил македонски цар и 1000 години кражба на българска история. Ако искате да бъдем добри съседи, тогава не ни обиждайте и не ни унижавайте! Докато това продължава, ние няма да си променим позицията, а те смятат, че някой ще ни притисне и ще капитулираме!, категоричен бе Каракачанов.

    „Разбрах Ви, няма да Ви питам в аванс за позицията дали ще бъде допълнена и вероятно няма да бъде променена на България при тази среща с проф. Бучковски, така ли е?“, попита Беновска. Каракачанов отговори, че няма никакво основание за промяна на българската позиция, напротив, от декември миналата година виждаме засилване на антибългарските рецидиви, било като публикации в медиите, изказвания на държавни служители или отношение към хора с българско национално съзнание. Дори е бил публикуван списък с хора, които според службите за сигурност на Македония са бугараши, с официален апел тези хора да бъдат заплювани и гонени с цел да се изселят от Македония. Затова България дори трябва да си втвърди позицията.

Какава е дефиницията му за патриотизъм?

    „Какво е дефиниция за патриотизъм, според Вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Каракачанов отговори: „Кратко и ясно – националният интерес преди всичко! Интересът на цялата българска общност да бъде поставен над този на определени политици, определени идеологии, етнически групи и всякакви други различни групи! Общият интерес над всичко!“.

   „Благодаря Ви много за този разговор, предполагам, че това ще бъде и част от предизборната ви кампания, вие ще я водите като патриоти!“, обърна се към своя събеседник водещата. Красимир Каракачанов отговори: „ВМРО, за разлика от други формации, никога не си е сменяла идеологията и позициите!“, с което завърши разговора си с Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 9-ти януари 2021 г.  

Pin It on Pinterest