Красимир Ципов: Ангажирам се партийните субсидии да не отиват за партийни медии

Красимир Ципов, депутат в 44-то Народно събрание от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Поздравленията по случай рождения ден на ГЕРБ.

    „И казвам добре дошъл на новия заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, г-н Красимир Ципов, който също така е и член на етичната комисия на ГЕРБ, добър ден г-н Ципов. Да Ви честитя преди да седнете 13-та годишнина на ГЕРБ!“, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов благодари и на свой ред поздрави българските студенти, като им пожела да се учат и да останат да живеят и работят в България, за да допринесат за развитието й. Водещата отбеляза, че това зависи и от политиците. Гостът й отговори, че точно затова образованието е основен приоритет на ГЕРБ.

Предложението на МС да се назначи „независим прокурор“, който да може да разследва главния прокурор.

    „Добре, и да влезем в материята, в която се движим от доста време – „Е ли законността, борбата с корупцията и организираната престъпност приоритет на ГЕРБ?“, така съм озаглавила нашия разговор. Започвам с конкретните въпроси, вчера на извънредно заседание, свикано в ранни зори в почивен ден премиерът Бойко Борисов представи публично пред всички медии какви промени ще бъдат направени в някои закони, които ще позволят главният прокурор да бъде контролиран ефективно, без да има възможност да влияе и същевременно се освобождават от подобен контрол, което беше предишното предложение на ГЕРБ, председателите на ВАС и ВКС. Какъв е Вашият коментар, защо се прави това?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че всъщност не става дума за контрол, а за определяне на прокурор от структурата на прокуратурата, който да се занимава с разследване на главния прокурор и на неговите заместници. Такава препоръка България е получила по Механизма за сътрудничество и проверка. Народният представител изрази надежда след изпълнението на тази препоръка този мониторинг вече да отпадне, след като има такава препоръка от страна на ЕК и ЕП.

   „Веднага едно контравъпросче, под мониторинг сме и България, и Румъния, така бяхме приети в ЕС, мисля, че не беше много стабилно изявлението, че само на България може да бъде свален мониторинга, имаше разнопосочни знаци, че може и на Румъния, и да Ви попитам съвсем сериозно, без иронията, която ще прозвучи може би в гласа ми, какво пък ще бъде изискването на въпросната Венецианска комисия и на ЕС чрез нея, ако така го тълкуваме, към Румъния, за да бъде снет мониторинга й? Иронично ще кажа, подаръкът да направят Лаура Кьовеши европейски прокурор това ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че Кьовеши вече е европейски прокурор. Той продължи, че по отношение на Румъния в последния доклад на ЕК е отбелязано отстъпление по отношение борбата с корупцията и независимостта на съдебната власт. Докато за България съвсем ясно е казано, че препоръките са изпълнени и последното нещо, което трябва да се изпълни, е приемането точно на въпросните промени, за които е станало въпрос по-рано в разговора. „Наистина ГЕРБ се появи на политическата сцена именно с тази заявка да спазва законността, да има борба с корупцията и организираната престъпност и наистина този приоритет стриктно спазваме и изпълняваме през всичките тези 13 години!“, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

   „Тогава да продължим с принципното обсъждане на това каква ще е функцията, как тя ще се осъществява делово и не на последно място, а може би и на първо, коя ще бъде тази фигура, кой ще бъде този прокурор, който ще бъде толкова безукорен, че може да контролира главния прокурор без да всява съмнения, че може да се опита да провокира тази длъжност и да блокира Иван Гешев още на старта на неговото назначение на длъжността главен прокурор?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че изискванията и гаранциите са дадени в самия законопроект. Той продължи, че този прокурор ще завежда инспектората на прокуратурата. На въпроса на водещата досега имало ли е такава фигура събеседникът й отговори, че от създаването на прокуратурата има такава структура, която се е занимавала с преписки и дела по отношение на всички прокурори. „В този смисъл защо да не се занимава и в случаите, когато е необходимо да бъде повдигнато обвинение, ако бъде извършено престъпление от страна на главния прокурор или неговите заместници? Какви са гаранциите, че само и единствено в този случай, за да може да бъде спазена конституцията, че прокуратурата е тази, която повдига и поддържа обвинението, защо това да не бъде един такъв административен ръководител? А другата гаранция е, че този прокурор ще бъде със същия мандат, именно 7 години и ще се избира с 2/3 мнозинство от Прокурорската колегия на ВСС. Разбира се той трябва да отговаря и на всички останали изисквания, които са заложени в ЗСВ. В крайна сметка един от основните принципи на НПК е принципът на вътрешното убеждение при провеждането да речем на конкретно разследване и на конкретни процесуално-следствени действия, така че смятам, че има достатъчно добри прокурори, които имат съответните качества и отговарят на изискванията на закона!“, обясни народният представител от ГЕРБ.

   „Обаче няма да Ви изненадам, ако си послужа с един правен термин, че много от позициите, Вие ще отречете разбира се много сърцато, се правят intuitu personae, тоест може би вече има някой, който е определен да бъде надзорник на главния прокурор?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че не разполага с такава информация. Той продължи, че предстои да бъдат направени законовите промени, управляващите са съгласували проекта, изготвен от МП, с Венецианската комисия. Водещата отбеляза, че в този проект е фигурирало предложението да бъдат контролирани също така председателите на ВКС и ВАС. Събеседникът й отговори, че наистина първоначалният проект е съдържал предложението да може да се повдига обвинение и на председателите на двете върховни съдилища. Съгласуването с Венецианската комисия е станало след разговор на премиера Борисов с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Становището на Венецианската комисия е получено в петък, когато са внесени и законодателните промени. Именно в становището на Венецианската комисия се е съдържала препоръката да няма възможност за повдигане на обвинение на председателите на двете върховни съдилища, доколкото и в момента всеки прокурор по конституция може да разследва всеки един магистрат, включително и административни ръководители на върховните съдилища.

   „Именно защото съществуват такива правни норми, защото прокуратурата по дефиниция не би трябвало да съществува съмнение по закон за съдебната власт, че главният поркурор би бил фигура, която ще злоупотребява с власт. Защитниците на Иван Гешев изказват засега проектопритеснения, че той ще бъде обязден още в старта си!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че не очаква да се стигне до нещо такова. Той продължи, че може би през последните години проблемът е, че този дебат по отношение на главния прокурор се води в рамките на конкретната личност, а не принципно. Народният представител беше категоричен, че всеки главен прокурор трябва да спазва конституцията и законите на страната, това важи и за всеки магистрат, така че опасения от рода на това, че новоизбраният главен прокурор ще бъде контролиран, не трябва да има. Според него има достатъчно добри правила, които ако се спазват, не би трябвало да се стига до някакви проблеми.

   Ципов подчерта още веднъж, че новата длъжност ще има функциите единствено да разследва главния прокурор и неговите заместници, ако има достатъчно данни за престъпление. „И друго няма да прави? По цял ден само ще наблюдава главния прокурор и неговите заместници? Нарочно така агресивно Ви питам!“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и в момента ръководителите на инспекторати се занимават с преписки и дела, свързани с дейността на прокурорите от всички нива на прокуратурата. „Но ще му бъде придадена и тази функция, тогава, когато главният прокурор или негов заместник извърши престъпление, той да може да го разследва и да бъде повдигнато обвинение в съда!“, добави Ципов.

   „Независимо, че сегашният главен прокурор Сотир Цацаров е една от кандидатурите да оглави КПКОНПИ, преценката е, че може би той е подходящата фигура да оглави този инспекторат. Аз пък ще добавя, че има подозрения, че настоящият пък ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров също изпълнява подобни функции?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че има много прокурори, които отговарят на изискванията, но трябва все пак първо да се приемат законодателните промени и чак след това да се коментира. „Разбира се, че г-н Цацаров отговаря на тези изисквания, разбира се, че със сигурност ВСС може да намери поне още няколко прокурори, които биха се заели с този важен приоритет!“, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той добави, че ще се чуе мнението и на обществеността, на неправителствени организации.

  „Не стана ясно кой ще го посочи този контролиращ главен прокурор или поне на мен не ми стана ясно?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че промените в ЗСВ предвиждат кандидатурата да бъде внасяна от трима от членовете на ВСС от Прокурорската колегия. „Добре, но как тези трима „мислители“, да се изразя образно, ще им гласуваме доверието да журират те и да изберат. Как тези „умници“ ще преценят кои трима са най-подходящи?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всички административни ръководители на различни нива, и в прокуратурата, и в съда се предлагат от определен брой прокурори и съдии от съответната колегия. „Говоря за процедурата, ще дойде ли отдолу-нагоре, само прокурори ли ще могат да кажат на прокурори от ВСС мнението си, помните за Иван Гешев колко подписки, колко становища имаше?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всеки един би могъл да проведе разговор. „Не говоря за разговори на ухо, а да се направи публично!“, подчерта водещата. Гостът й отговори, че не вижда пречка това да се случи публично и припомни, че при процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор също са били изказани множество становища. Предложението обаче трябва да бъде направено от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а за да се подпишат такива трима членове трябва да се проведе разговор с тях.

   „Витае като полъх на скъп парфюм впечатлението, че отдръпването на проекта да бъде контролиран не само главния прокурор, но и председателите на ВКС и ВАС всъщност е едно отстъпление в полза на наричаните с най-различни имена така наречените протестиращи, които в повечето случаи са говорители на подсъдими или разследвани олигарси и как ще оборите, че това наистина не е реверанс – избрахме Гешев, сега ще му сложим за намордник ваш човек?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че не може да се разсъждава в тази посока. Той припомни, че по конституция главният прокурор осъществява надзор за законност на всички прокурори. „Ние трябва да покажем и на обществото, и на нашите европейски партньори, че завършването на този дълъг процес, изпълнявайки всички дадени през годините ни препоръки, а именно да направим законодателството така работещо, че за да се спазва законността, с това, което започнахме, не смятам, че с оттеглянето на предложението за повдигането и поддържането на обвинение срещу председателите на върховните съдилища е някакво отстъпление под нечие давление, а напротив – и към настоящия момент всеки един прокурор има възможност да повдигне такова обвинение на всеки един магистрат, включително и на председателите на върховните съдилища!“, още веднъж припомни Ципов.

Трябва ли ВСС да се произнесе по случая с председателя на ВКС Лозан Панов, който развива политическа дейност?

   „И добре, тогава не мога да Ви спестя въпроса, който не е само мой – докога безконтролният председател на ВКС Лозан Панов ще развива политическа дейност в прекия смисъл на думата в лоното на Съдебната палата, Тържествена зала, където той произнася политически речи, в това число и през миналата седмица, заедно със своя другар по убеждения, не правни, Йонко Грозев, който беше избран по времето на Христо Иванов за представител на България в ЕСПЧ?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че не смята, че политиците трябва да коментират подобни действия. „Питам кой ще контролира подобни действия?“, добави водещата. Събеседникът й отговори, че според него тук позиция трябва да заеме ВСС. „Ами не взима, не чуват и не виждат, Темида е със затворени очи в случая!“, отбеляза водещата. Гостът й отговори, че е право на ВСС да прецени кога да предприеме едно или друго действие.

   „Това тежи обаче, като съмнение, че се прави отстъпка на Лозан Панов и неговата компания!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че всеки може да направи своята преценка. Той все пак изрази мнение, че не става дума за такова отстъпление.

Кой ще контролира този „независим прокурор“, който ще разследва главния прокурор?

    „Така ще кажете, ще видим дебатите в залата, и веднага възниква следващият въпрос, който ще Ви бъде зададен и той вече се зададе и от анализатори, и от юристи – а кой ще контролира „шапката“, която контролира главния прокурор, този председател на Инспекторат към ВКС?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че не става дума за контрол, а за възможност да бъде извършвано разследване. „Как да не става дума за контрол? За да бъде повдигано обвинение, той трябва да е наясно какво се върши и да следи цялата работа, това не е ли контрол?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че според конституцията и ЗСВ всички актове на прокуратурата подлежат на инстанционен контрол. Висшестоящият прокурор контролира актовете или отменя евентуално незаконосъобразни актове на низшестоящия прокурор. „Смятам, че може така да бъдат изработени правилата, че по отношение на останалата дейност на Инспектората на тази прокуратура, включително и на нейния ръководител, контролът би могъл да бъде осъществяван или от ресорен заместник на главния прокурор, или от самия главен прокурор!“, обясни народният представител. „Я пак повторете – заместник на главния прокурор ще осъществява надзорна функция на този, който ще контролира главния прокурор?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й уточни, че става въпрос по отношение на актовете. Според него може да се помисли за правила за така наречения взаимен контрол. „Колко време ще ги мислите и кои сте тези „мислители“?“, попита водещата. Красимир Ципов отговори, че се надява още през настоящата седмица в правната комисия в парламента да бъде внесен законопроектът. „Кой ще бъде главният „мислител“ – пак ли министърът Данаил Кирилов?“, попита водещата Илиана Беновска. Ципов отговори, че вносител е правителството, затова се очаква министърът на правосъдието да представи тези промени, заедно с народните представители, членове на правната комисия. „Тоест по практиката, която се е наложила напоследък, ако коалиционните партньори реагират експанзивно, а те показват подобни намерения, може да „гори“ Данаил Кирилов с недобри предложения ли? Той ли е „жертвен агнец“?“, попита водещата Илиана БеновскаНародният представител каза, че не би искал да коментира подобни хипотези. Според него не могат да се очакват пречки от страна на коалиционните партньори на ГЕРБ. С тях ГЕРБ работи добре в Комисията по правни въпроси и постига добри резултати.

  „И за да затворим тази тема, чисто технологично се опитах да си представя, значи ръководителят, както го нарекохте, на Инспектората към ВСС, прокурор, който осъществява надзор над дейността на главния прокурор, ако повдигне обвинение и в зависимост от степента на нарушението, той ще го прати първо в Районна прокуратура? Нарочно тръгвам от най-ниското стъпало, районен прокурор, представете си, който е подчинен на главния прокурор, ще трябва да се произнася?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че вероятно след последните промени в НПК голям процент от престъпните деяния, извършени от магистрати, са подсъдни от Специализираната прокуратура. Затова подобен акт има много голяма вероятност да попадне в Специализираната прокуратура.

Работата му като заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

   „Какво правите Вие, като заместник-председател на ПГ на ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че първо иска да благодари на председателите на ПГ Даниела Дариткова и на парламента Цвета Караянчева за оказаното доверие. Той продължи, че най-вероятно ще следи за движението на законопроектите в пленарна зала и тяхното гласуване. Народният представител изрази надежда, че ще справи с тази задача.

Партийните субсидии.

    „Хайде да Ви хвана за пеша на сакото, да Ви попитам как проследихте движението на предложението на БСП, реакцията на ОП по отношение на онези 8 левчета, които „накапахте“ в ръчичките на политическите партии за партийните субсидии?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че предложението за партийните субсидии е било в средата на законопроекта. „Да не губим време, кажете Вашата роля каква беше, как контролирахте този процес?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че е трябвало да даде знак на колегите си да се гласуват против предложението на „БСП за България“ и „за“ предложението на Министерски съвет. „При гласуването за предложението за 1 лев всички се обединиха против ГЕРБ, само ние гласувахме, и при възникналия риск да не приемем бюджета на държавата за следващата година прекъснахме заседанието, за да се проведат консултации с нашите партньори. От тяхна страна за съжаление не чухме една ясна заявка, че ще продължи безпроблемното приемане на по-нататъшните текстове от бюджета и поради тази причина, но по-важното е друго, наистина ние поехме ангажимент и едно от първите неща, които трябва да направим в началото на зимната сесия на парламента след нова година е да бъде проведен този дебат, за да бъде определен ясно механизмът за финансиране на политическите субекти!“, обясни заместник-председателят на групата на ГЕРБ. „Кой ще дебатира?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че се надява да се включат всички групи в парламента, както и тези, които и в момента получават субсидия и да се получи разумен баланс.

   „Може ли да Ви предложа нещо и да Ви помоля наистина да не го отминете? Дебатът наистина е много важен за това за какво се използва пък тази държавна субсидия. Някои партии и коалиции си финансират медии, телевизии, сайтове, тролски групи, това не се обявява съответно, да хейтят разни хора. Борисов пък каза, че вие често финансирате болни, църкви, джамии и т.н. Мога ли да помоля да вземете предвид, че ако позволите партии да си финансират медии, да вземете да намерите и някакъв начин да се финансират и други медии извън държавните БНТ и БНР, защото така се получава една неравнопоставеност – данъкоплатецът създава телевизия на БСП, ти да видиш!“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че това наистина е важен въпрос, който трябва да се обсъди и самият той може да поеме такъв ангажимент.

   „И второ, да вземе държавата и съответните институции да финансират болните, а не да се налага партиите от партийните субсидии да отделят помощи, казвам го без жестокост, а с ясното съзнание, че пари в здравеопазването трябва да се налеят за помощ на болните хора и превенция. И трето, попитайте църковните настоятелства в България, те не могат ли да си финансират, те са достатъчно богати, своите джамии, църкви и т.н., а не ние, данъкоплатците, чрез вашите субсидии, да финансираме и това?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че поема ангажимента да постави тези въпроси. „Знам, че ще го извършите с чест и се надявам то да е наистина пълноценно!“, заяви водещата.

Работата на етичната комисия на ГЕРБ.

   „Какво правите Вие като член на етичната комисия, нещо стоите тази комисия в тишина, знам, че докладвате на ИК?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Ципов отговори, че въпросната комисия е помощен орган на управителния орган на партията. Нейна работа е да разглежда сигналите, да събира информация и да дава съответните предложения за предприемане на действия към един или друг член на ГЕРБ, който не спазва нито устава, нито етичните правила. „Има ли някакви процедури, които сте предложили вече?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има доста предложения, които вече са направени, включително и към различни кандидати за кметове и общински съветници в предизборната кампания. Тогава и етичната комисия е била най-натоварена, защото в рамките на два месеца е получила над 150 сигнала.

   „По ваш доклад ли Андрей Новаков оглави Благоевградски регион?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че комисията не се е занимавала с Новаков, защото не е получен сигнал. Водещата уточни, че става дума за номинация той да замени Даниела Савеклиева. Народният представител отговори, че това е предложение на местните структури и решението се взима от ИК. „Етичната комисия не е предложила Андрей Новаков!“, завърши Красимир Ципов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest