Красимир Богданов: ЦИК е оторизираният орган за провеждане на изборите

Именно ЦИК е оторизираният орган за провеждане на изборите, според Богданов 

ЦИК е оторозириният по закон орган за провеждане на изборите в България. Той е и колективен орган, в който са включени представители на целия политически спектър. По-справедливо е именно такъв орган, символ на законност, да провежда изборите, а не само изпълнителната власт.

Това заяви в ефира на „България ОН ЕР“ народният представител от ВМРО Красимир Богданов.

Ние от ВМРО имаме принципна позиция против да се правят съществени промени в Изборния кодекс броени месеци преди изборите, напомни депутатът.

Всяка политическа формация в такъв момент опитва да прокара решения, които ще са ѝ угодни. Изключително не сме съгласни с идеята за гласуване по пощата. А също и с увеличаване на секциите в чужбина за държавите извън ЕС, каквито предложения се чуха на консултациите при президента, посочи той.

Богданов даде пример с Р Турция, която винаги иска да се меси във вътрешните работи на България чрез изборите. Не може държава – неевропейска, недемократична, да отговаря за изборите ни. Ако се увеличат секциите там, рискуваме да имаме 10-15 депутата на ДПС, изпратени от Ердоган в българския парламент. И чии интереси ще защитават те, запита риторично Богданов.

За него най-удачният начин карантинираните лица да упражнят правото си на глас е именно в подвижни изборни секции.

Последните месеци бяха доста трудни, но смятам, че това не бива да ни притеснява. Всеки политик трябва да си дава ясна сметка, че при невъзможност за събиране на големи групи от хора, това не означава, че не трябва да си свършим работата, подчерта той. 

Напрежение в парламента породиха предложенията за промени в Изборния кодекс. Как ще гласуват карантинираните гласоподаватели на вота на 4 април? Кой трябва да поеме отговорност за организацията на изборния процес?

Pin It on Pinterest