Ковачев и Джамбазки: Компроматите срещу Борисов не разклащат коалицията ГЕРБ-ОП

Ангел Джамбазки, евродепутат – ВМРО и Андрей Ковачев, евродепутат – ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заявиха позиции по следните теми: 

Беновска посрещна евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото на предаването “Беновска пита”, а с евродепутата Андрей Ковачев осъществиха телефонна връзка.  

Ситуацията в България 

“Въпрос към двамата, преди да отидем към Европа – какво се случва в България?” попита Беновска. “Започва предизборна кампания, за съжаление, по обичайния за тези географски ширини начин – не особено чистоплътна и не особено политическа, от което политическият живот и обществото губи, но такава е реалността” коментира Джамбазки. “Кой я започна тази кампания, Борисов ли?” попита водещата. “Съвсем очевидно е, че той по-скоро е обект на такава кампания. Неведнъж и по други поводи съм коментирал и сега ще го повторя, че всяка такава кампания, свързана със снимки на лично пространство, спални, бани, тоалетни е изключително нечистоплътна и отвращава останалите български граждани. Не е министър-председателят” каза още евродепутатът от ВМРО“Аз ще кажа, с което със сигурност и моят колега Ангел ще се съгласи, това е още едно доказателство, че между гражданите на Северна Македония и България няма голяма разлика.  В предизборната кампания и там основното са записи, снимки, такива удари под кръста. Явно това е запазена марка, за съжаление, тук на Балканите и е много жалко, защото не говорим за реални политики, а за такива неща” коментира Ковачев. 

Националната сигурност на България; Кой ръководи службата за охрана? 

“Ако Вие се видите спящи, заснети от някого си, неизвестно от кого, как ще се почувствате и няма ли да Ви мине през ума, че които е влязъл да Ви заснеме спящ, може да влезе и с да не казвам каква друга цял, но тя да има летален изход? Застрашена ли е националната сигурност на България и трябва ли Радев да свика консултативен съвет по национална сигурност?” попита Беновска. Джамбазки заяви, че това не е обикновен човек, а министър-председателят ни и това застрашава сигурността на институцията министър-председател, без значение как се казва. “Охраната му дължи отговори и още по-видна е нуждата от разговор за това как е структурирана службата за охрана. Знаете, че нашите народни представители настояват и предлагат тази служба да бъде преформатирана по някакъв начин. Няма и особена логика да има служба за охрана, която да бъде подчинена на някой друг, извън изпълнителната власт. Защо да се разделят службите за сигурност в държавата? България е парламентарна република, която избира министерски съвет. Този министерски съвет е орган на изпълнителната власт и службите за охрана, както и служби за всякакви други изпълнителни действия, трябва да бъдат част от тази система за сигурност. С оглед на сегашната политическа ситуация, според мен и да има, и да няма консултативен съвет по национална сигурност, ще бъде просто още едно поле за размяна на удари и не вярвам оттам да произлезе нещо кой знае колко смислено” коментира Джамбазки. “България е правова държава, има върховенство на закона и има институции. Тече проверка, трябва да се разбере какво е станало. Надявам се, че ще имаме отговори на това кой, какво и как е направил, но трябва да се концентрираме върху политиките, върху възстановяването от кризата с Ковид, върху използването най-ефективно за тази цел на европейските средства, които сега ще бъдат предоставени и това трябва да бъде водещото, защото икономиката, работните места трябва да бъдат запазени и възстановени” каза Ковачев. 

Правителството ОП-ГЕРБ; Компроматната война – кой я организира?; Цветан Цветанов; Президентът Радев 

“Вие сте коалиционни партньори ВМРО и ГЕРБ в коалицията ОП. Как оценявате бъдещето на коалиционната Ви политика на фона на тази компроматна война?” попита Беновска. Джамбазки смята, че тази война не е от вчера и многократно са правени опити да бъде “вбиван клин” в отношенията на партньорите. “Тази коалиция не е защото някой харесва или не харесва някого. Тя е, защото това беше волята на българските граждани преди близо 4 години и те с гласовете си дадоха задача и мандат за управление. Този мандат е основан на споразумение за съвместно управление, той има своите задачи. Дотогава докато те се изпълняват, макар и с известно скърцане понякога, макар и със сблъсъци понякога, неизбежни разбира се, политическите сили имат своите задачи, а и своите поддръжници, пред които трябва да се отчита. Не мисля и не вярвам, че подобен тип политика, а и не би трябвало, на записи, компромати, на такива унижаващи снимки, опити да бъдат унижавани лица в изпълнителната власт, би трябвало да бъдат мотив за взимане на едно или друго политическо решение. Аз съм убеден, че те няма да се свършат и няма да се спрат, хората, които ги организират. Очевидно сегашните клиенти на прокуратурата, обвиняеми лица, хора, които бяха недосегаеми години наред и политици, всички, които се стремят да станат част от управлението. Консорциумът е не защото те се харесват, а е защото ги обединява едно единствено нещо, макар и водени от различни интереси” каза Джамбазки. Според него някои се водят от егото си и се вижда, че леко губят политическо равновесие, а някои от тях преследват и защитават корпоративни политически интереси. “Цветанов участва ли тук?” попита водещата, а евродепутатът от ВМРО заяви, че подозренията на министър-председателя Борисов са именно в тази посока. “Идва краят на парламентарният мандат. Много ясно е, че опозицията и всички други кръгове, които искат властта, ще направят всичко възможно, явно и с удари под кръста, да получат властта на тези парламентарни избори. Трябва да се тегли чертата какво е свършено, какво не е по отношение на икономика, инфраструктура, на сигурност. Предизвикателствата около нас са енергетика, миграция. Това са много важни теми, които като че ли забравяме, че те не са отпаднали нито в кризата с Ковид, нито заради тези компроматни войни, които се водят” каза Ковачев. “Виждате ли Вие някъде ролята на Цветанов, например, или на някой конкретен политик?” попита Беновска. Ковачев каза, че няма намерение да гадае кой конкретен политик е и е убеден, че институциите ще си свършат работата.  

“Вие в предварителния разговор казахте, че сте силно разочарован от президента Радев, който Вие с нарочно писмо сте поканил да почете паметта на жертвите от комунизма – българските генерали, офицери и загубилите живота си след 44-та година, а той дори не Ви е отговорил и не дойде на почитането на 1 февруари” коментира Беновска. Ковачев заяви, че това е голяма болка, извън цялата злободневна тема, че държавният глава на Република България и генерал не е намерил никакъв начин да изрази своята съпричастност към предците, които са участвали във войните за обединение на отечеството и след това са били убити от комунистическия режим, който в страната е бил обявен за престъпен. “Аз наистина призовах и помолих преди 1 февруари тази година г-н Президента да почете по някакъв начин или да дойде лично, както го направи президентът Плевнелиев или по някакъв друг начин да почете жертвите на комунизма. Генерал Айранов, който е шефът на Военно-въздушните сили на царство България и много други генерали и офицери и би трябвало да има поне малко уважение към тези хора” каза още Ковачев. 

БСП и изборите за лидер на партията 

“Застрашава ли Корнелия Нинова, или пък БСП, ако някой друг застане начело на БСП – Кирил Добрев, Георги Гергов, Жаблянов, Краси Янков и т.н., може би, ще се появят и други претенденти, Вас ОП-ВМРО-ГЕРБ на следващите избори?” попита Беновска“Наблюдавайки социологическите прогнози към този момент, макар че някой основателно може да каже, че е твърде рано, мисля, че не застрашава никого, най-вече себе си, защото политическото им поведение в последните месеци е меко казано неудачно и за тях самите, и за държавата. Те някак не успяха да намерят, макар че не е редно да коментираме политическите опоненти по такъв начин, но ще направим това изключение – те някак не успяха да си изберат страна в ранните моменти на пандемията и на истерията. Те или трябваше да бъдат в ролята на отговорна опозиция, която работи заедно с правителството, защото това беше време, в което не трябваше да има делене, или пък да вземат крайно критичната позиция. Те се опитаха да правят и двете. Резултатът е абсолютно видим и ми се струва, че са втренчени по-скоро вътре в себе си” коментира Джамбазки. На въпроса на водещата кой е спечели и дали ще е Корнелия Нинова, евродепутатът от ВМРО заяви, че не знае и не е особено заинтересован и ако те не направят важните политически действия, за да бъдат адекватна опозиция. “БСП се нарича социалистическа и се опитва да бъде такава, но никога не забравя своето минало и не се извинява за него, не се извинява за тежки политически престъпления, които са вършени от тяхно име. Насилствената македонизация, измислянето на македонска нация и опитът да бъде отродена част от България, а няма да видите и хора като г-н Жаблянов – те отричат правата и законните интереси на българите в западните български покрайнини, наричат ги под едни други странни начини. Те са раздвоени между политическата си носталгия и опита си да се направят на нещо друго” каза Джамбазки. “Би трябвало да си е тяхна работа как ще се оправят в БСП и няма да коментирам кой ще вземе превес в техните боричкания вътре. Основното за нас е възстановяване на икономиката, възползване от солидарността в ЕС и работа на институциите, съгласно законите и конституцията в една правова държава, каквато е европейска България. Това е гарантирано и трябва да продължи да е така. Смятам, че опозицията в лицето на БСП не е сериозна алтернатива и не е никаква алтернатива за управление, колкото и да им се иска на различните играчи там” коментира Ковачев. 

Северна Македония 

“И двамата споменахте Македония. И двамата имате определени политически, аналитични и като евродепутати наблюдения и интереси. Какво ще се случи в Македония и как ще разрешим техните противоречия с нас?” попита Беновска. Джамбазки каза, че противоречия имат югоносталгиците и хора, които работят за чужди интереси – за Белград, за Москва, хора, които се опитват да изопачават историята. “За мен Македония е причината да се занимавам с политика. Там сега предстоят важни избори и това, което трябва да се случи, е да бъде забравена антибългарската реторика. Андрей е свидетел как партия, която нагло продължава да нарича себе си ВМРО-ДПМНЕ, всъщност е изцяло просръбска и използва антибългаризма като основа на своята кампания. Тя дълги години изповядваше напълно исторически идиотската теза на антиквизацията като твърдеше, че те са преки наследници на Александър Македонски и коня му Буцефал и трудно бих си представил какво ще се получи от съчетанието между древно елински владетел и кон, най-вероятно кентавър. Познато е на човечеството. Цялата тази тяхна теза е някакъв исторически кентавър. Това, което ще искаме от тях е, който и да спечели, да уважава правата и законните интереси на стотиците хиляди граждани с македонско гражданство, но българско самосъзнание в Македония, да спрат изопачаването и фалшифицирането на българската история, да спрат посмъртно да издават лични карти на хора, които сме определяли приживе като българи – Гоце Делчев, да спрат да използват антибългаризма като единствена политическа теза. Много важно – коридор №8 – София-Скопие-Тирана. Това е нашата геополитическа линия, която ще се противопостави на вековните ни противници” коментира Джамбазки. “ЕС означава, че цивилизованите народи, гражданите на Европа са решили да преодолеят историческите проблеми от миналото – първа, втора световна война, тоталитаризъм, националсоциализъм, комунизъм и титовизъм. Без да бъде преодоляно това няма как да има пълноправен член на ЕС. Няма как с една официална доктрина, която е базирана на антибългарска основа, да имаме съсед, пълноправен член на ЕС и искаме както Германия и Франция след втората световна война да преодолеят омразата, така и по пътя, подавайки ръка на нашите сънародници и най-близки съседи към ЕС, както им помогнахме и за НАТО – с основата помощ на България, те са член на НАТО, така и за ЕС, но оставяйки омразата на заден план. Никой не иска нищо да им вземе от тях, ние и те сме еднакви наследници на нашите предци, както каза Ангел, Георги Николов Делчев, защото така се е родил Гоце Делчев и истината трябва да победи и тя ще победи, защото няма как вечно да има лъжа и фалшификация и най-вече младите поколения не трябва да бъдат учени в омраза. Всеки има право да се самоопределя, никой не иска да им каже нещо друго от това, което искат сами да се самоопределят, но да оставят омразата на заден план, за да можем да бъдем заедно в ЕС. Това е нашата молба и да не използват България за предизборни цели. Аз направих обръщение по този въпрос към нашата т.нар. сестринска партия – много разочароващо, че те използват българската тематика за събиране на някой друг процент. Това до нищо добро не може да доведе” коментира Ковачев. 

Пакетът “Макрон” 

“Какво очакваме от Европа за България и как ще се разреши въпросът на 8 юли с пакета “Макрон?” попита Беновска. Джамбазки каза, че ще се настоява скандални и абсурдни текстове да не бъдат приемани като тези за връщане на празните камиони, защото това е лицемерие, когато се говори за Зелена сделка и от друга страна да искаш да връщаш празни камиони и да горят тонове нафта“Единствената цел на тази разходка на камиони е да бъдат фалирани източни бизнеси, в това число и български. Българските и източните превозвачи бяха тези, които спасява по време на пандемията човешки животи. Те бяха хората, които караха спринцовките, лекарствата до болниците, така че ще бъде много шизофренично и антиевропейско, позволете ми иронията аз да го кажа, колегите ни европейски представители да гласуват нещо подобно толкова нахално. Никоя друга външна пропаганда не може да направи толкова срещу идеята на ЕС, колкото подобно гласуване. Да се съберат в едно мазе руският

Pin It on Pinterest