Политика

Костадин Костадинов: Имаме златния шанс да съставим правителство на обединение срещу ГЕРБ и ДПС

Независимо на кого ще бъде даден третият мандат, можем да кажем едно – единственото правителство, което може да бъде създадено в момента на някаква принципна основа, е правителство на базата на обединение срещу ГЕРБ и ДПС.

Имаме златен шанс да ги изолираме от управлението на държавата. Чисто математически, 125 мандата са повече от 115, колкото са на ГЕРБ и ДПС. Всъщност вече не мога да кажа 115, защото ДПС всеки ден намаляват, днес изключиха още един депутат.“, каза Костадин Костадинов на брифинг пред журналисти.
Той отказа да коментира втория мандат, който според него е нулев, а и никой няма да подкрепи правителството, което е на разпадаща се политическа сила с неясен председател, съпредседател или почетен председател.


„В момента мога да кажа, че ситуацията в ДПС е отиваща към прокурорска, имайки предвид това, което се разбра вчера, че депутати са били заплашвани от собствения си председател на парламентарната група, все едно е обикновена квартална мутра. Така че би следвало Прокуратурата да се намеси.“, коментира Костадинов.

Председателят на „Възраждане“ каза, че е трудно да се говори за коалиция, но е достатъчно да се сформира мнозинство, дори и временно.

„Най-голямата и най-стабилната политическа сила в парламента е „Възраждане“. Всички останали са или в състояние на полуразпад, или в състояние на свободно падане, или пък се притесняват от това да съставят собствено правителство. Ние нямаме проблем да преодолеем противоречията с другите политически сили, включително и с ПП-ДБ, на базата на основния демократичен принцип – народовластието, изразено чрез пряка демокрация, под формата на референдуми. Така че ключът е в ПП-ДБ.“, допълни Костадин Костадинов.

Според него, ако ПП-ДБ надмогнат своето политическо его и политическо късогледство, е напълно възможно да има такъв кабинет. От друга страна обаче, ако те не се съгласят на такъв вариант, тогава на практика подаряват властта на ГЕРБ и ДПС.

„Ако преодолеем противоречията с ПП-ДБ, които са преди всичко идеологически, а не са на базата искаме този регулатор, а вие ще ни дадете другия регулатор, ние ще вземем митницата в капитана Андреево, пък вие ще вземете митницата, примерно, на Калотина. А когато имаме идеологически тип противоречия, те много лесно могат да бъдат урегулирани от собственика на държавата – българския народ, под формата на референдуми. В другия случай такъв кабинет няма да може да бъде сформиран.“, каза в заключение Костадинов на брифинг, проведен днес в народното събрание. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest