Корнелия Нинова:  Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати, КПКОНПИ е мъртво родена

Предлагаме алтернатива

Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свърза КПКОНПИ, повечето хора ще кажат – с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Този, който е овластен да отнема незаконно придобито имущество, се оказва с такова. Какво последва от това? За награда, лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Не. Това прилича на стимулиране, покриване и награждаване с постове за корупция. За две години комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички професионални усилия, на които е способен. Но г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции. Няма правомощия по Наказателния кодекс, не се занимава с разследване на корупция. Така я създаде мнозинството. Тя се занимава с административни процедури за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. И оттам нататък всичко отива в прокуратурата. „За противодействие на  корупцията“ е само заглавие – в същността на работата й няма борба с корупцията. 

Има твърдение в публичното пространство, че няма алтернатива на ГЕРБ и управляващото мнозинство. Има алтернатива. Предложихме я преди две години с друг закон, с други функции и начин на избиране на ръководството на КПКОНПИ. Не го приехте. Сега сме го внесли отново и вероятно скоро ще го гледаме. Съсредоточихме се върху това, че от „БСП за България“ предлагаме председателят да се избира от президента. По-важно е, че предлагаме друга структура, други функции, друг начин на функциониране на тази комисия, която да доведе до реален резултат, а не до формално подаване на декларации, проверка на документи и бюрокрация.

Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати. Тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подкрепен от БСП. Следващият мандат може да е друг човек. Ние предлагаме принципно решение на въпроса и то не е президентска република. А е реално функциониране на принципа на разделение на властите и на взаимен контрол между тях. Не е прецедент президентът да има представител в различни органи. Той има своите представители и в други такива. Не можете да ни убедите, че избраният от мнозинството  председател, който да го проверя за корупция, няма да е зависим от него и да не съобразява решенията си с тези, които винаги могат да го издигнат и свалят. Това е принципно разбиране за работата на този орган, а не се свежда до персонални оценки. И преди не приехте нашия закон, най-вероятно и сега на второ четене няма да го направите, но е разумно е да чуете бележките на самите кандидати. При изслушването на г-н Цацаров, той заяви, че законът е несъвършен и има свои виждания за промени. Ние сме предложили част от тези промени за втори път и се надяваме този път разумно да ги разгледате. 

Второто, което се внушава е, че БСП няма кандидат. Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не приемаме този закон и тази комисия, защото е мъртво родена, не приемаме процедурата по избор на председателя, и при всичко това – да кажем, че предлагаме свой кандидат за председател. Очевидно кандидатурата, издигната от управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, ще бъде избрана. Поради всички тези причини, ние не подкрепяме нито един от двамата кандидати.

Pin It on Pinterest