Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

Ако присъствието на Калоян Методиев на тържество на БСП в Боровец е основание за напускане на поста началник на кабинета на президента – това не ме обижда. Това заяви в „Още от деня“ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Не се меся в решенията на президента. Там, където позициите ни съвпадат, сме говорили еднакво. Когато сме имали различия, съм ги изразявала публично и категорично. Моето отношение винаги е било принципно и така ще остане, категорична е Нинова.

Тя обаче призна, че макар да не се обижда, би се чувствала изненадана, ако поводът за раздялата на Калоян Методиев с поста му в президентството е тържеството за избирането й като лидер на левицата.

На въпрос на водещата за метафората на Методиев, че между Правец и Боровец категорично и без колебание е избрал Боровец, Нинова отговори: много хубава метафора.

Нинова коментира и промените в Изборния кодекс, върху които президентът заяви, че налага вето.

Промените в Конституцията не могат да станат без решенията на НС. Според мен по-важно от това кой предлага промени в Конституцията е това какви промени. Ние ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция. обясни Нинова.

Тя коментира и първите в историята на левицата преки избори за лидер на партията, които спечели с убедително мнозинство.

За тези 4 години създадохме условия партийните членове да се произнесат. Чрез промените в устава създадохме условия гласовете на членовете ни да се чуят, а не само на партийния елит, категорична е Нинова.

Тя изтъкна основните предимства на прекия избор, като направи паралел с визията на левицата за управление:

– край на задкулисието – прозрачна политика
– хората да взимат участие в решенията, които касаят личния им живот
– морал в политиката – да не лъжеш преди и след избори
– алтернатива – ние сме първите, които за тези 4 години изготвихме алтернативен план за управление „Визия за България“

Нинова коментира и оспорването на резултатите от прекия вот от част от представителите на партийния елит на партията.

„Някой, очевидно огорчени от резултата, в момента нападат партията. Най-странно ми е за Сергей Станишев, защото прекият избор на лидер е утвърден като демократичен принцип в ПЕС.“

Pin It on Pinterest