Корнелия Нинова: Истинската държавническа позиция е да подредиш приоритети и да ги решаваш дългосрочно и стабилно

Единствено БСП има програма за управление с политики с грижа за хората

Вместо временни мерки до изборите, каквито прилагат управляващите, от БСП предлагат мерки с грижа за хората и трайно решение на най-важните проблеми у нас – доходите, бедността, неравенствата. Това заяви по радио „Фокус“ председателят на БСП Корнелия Нинова като разкритикува бездействието на правителството през изминалите месеци: „Няколко пъти Борисов обясняваше, че няма да подаде оставка под натиска на протестите, защото правителството трябва да подготви страната за посрещане на втората вълна на ковид 19 и социално-икономическите последици от нея. Голи думи за оправдание. Пропуснаха летните месеци, не си мръднаха пръста и затова сега е такъв хаос, несигурност и тежки последици за хората, за здравната система и за икономиката“.

Лидерът на опозицията коментира Бюджет 2021 на управляващите: „Бюджетът е всеки лев купен глас – предизборен, без перспектива, дългове за две поколения след нас, бюджет на несигурност за хората и нестабилност за държавата – 10 млрд. лева дефицит за 2020 и 2021г. Дотук 30 млрд. лева дълг. Нови над 100 000 безработни, стотици фалирали малки и средни фирми, увеличаваща се бедност. Борисов катастрофира държавата за сметка на личното си оцеляване“.

По повод коментари на десни експерти, определящи бюджета за догодина като „опасен завой наляво“, Нинова контрира: „В този бюджет няма нищо ляво. Това са похарчени пари за купуване на политическо време. Ляв бюджет е този, който внесохме ние от БСП днес, където предлагаме: за най-уязвимите – пенсионерите, преизчисляване на всички пенсии. Ще струва 800 млн. лева на бюджета, но трайно ще доведе до справедливо увеличение на пенсиите според осигурителния принос на всеки. На младите семейства с деца предлагаме вместо 40 лева само за една година, семейно подоходно облагане – на семейства с деца, които са си плащали осигуровки – 500 лева необлагаем минимум, отмяна на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивен. Неравенствата могат да се намалят през данъците. Ляв бюджет е нашето предложение да се върне ролята на държавата в ключови сектори като здравеопазването и болниците да не са търговски дружества и да се намали ДДС на лекарствата от 20 на 9%.  Ляв бюджет е нашето предложение да има безплатни детски градини и безплатни лекарства за децата до 14 години. Да хвърляш пари през прозореца на джипа безразборно не е лява политика. Истинската държавническа позиция е да подредиш приоритети и да ги решаваш дългосрочно и стабилно“.

Според лидера на БСП пари има достатъчно, но се харчат неразумно и без ефект за хората. Тя даде пример със ситуацията в здравеопазването днес: „Най-голяма грижа сега трябва да имаме за лекари и медицински сестри. Те са нашите спасители. При първата вълна Борисов обеща щедро по 1000 лева на хората на първа линия. Тези пари не стигнаха до всички хора, защото е сбъркана системата на плащане. ГЕРБ го направиха през увеличение цената на клиничната пътека, а не директно към хората и мнозина останаха без увеличение“.

Нинова напомни, че от БСП предлагат различно и трайно решение на въпроса със заплатите: „Да бъде изработена държавна наредба с базова заплата и надграждане над нея“.

По повод ковид мерките на управляващите лидерът на Столетницата посочи и някои порочни практики при прилагането им: „Парите, които има за мярката 60/40 или 80/20 за фирмите – преди да ги дадат на фирмите им вкарват НАП да ги проверява десет години назад. Тонове бумащина и време, и за 23 стотинки разминаване – нямаш право на помощ. Пари има за всичко, важно е те да се управляват от компетентни хора и харчовете да имат цел – помощ на хората“.

Pin It on Pinterest