Константин Бачийски: С Петков и Василев подкрепяме Радев, защото се изправи срещу Путин в името на България

На ПППП мандатоносителят Константин Бачийски, СЕК, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Решението на СЕК да даде регистрацията си за участието в изборите на проекта на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“.

    „Г-н Бачийски, вашата партия СЕК си даде регистрацията на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. В такъв случай си позволявам, подарих им и на тях по една зелена ябълка, защото са още „зелени“ в политиката. Вие не сте толкова „зелен“, но на национално ниво, какъвто е и стремежът Ви, сте все още „зелен“. Така че подарявам Ви зелена ябълка и ще се радвам наистина да успеете, защото хората гледат с надежда към Вас!“, започна разговора Беновска. Константин Бачийски благодари на всички хора, които подкрепят проекта „Продължаваме промяната“, защото през последната седмица е станал свидетел на голямата енергия. Необходимите подписи за регистрацията са били събрани само за няколко часа. „Вярвам, че енергията около този проект ще ни помогне да продължим промяната, която е започнала в България и ще дадем всичко от себе си това да се случи!“, категоричен бе той.

   „Но всички идват на гребена, на крилете на големите обещания, обещаваме ви светло бъдеще, как да ви повярваме?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че трябва да се гледа какво са свършили до момента, а не какво обещават занапред. Той продължи, че направеното от Кирил Петков и Асен Василев ще бъде оценено подобаващо. Водещата отбеляза, че социолозите дават около 10% подкрепа на формацията. Бачийски отговори, че според него реалната подкрепа е много по-висока. 

Какво е за Бачийски политиката?

    Константин Бачийски заяви, че що се отнася до самия него, през последните 10 години е бил непреклонен в защита на различни каузи в подкрепа на обществения интерес. Никой не е успял да го пречупи, въпреки опитите за натиск. „За мен политиката не е работа, а призвание, за което работя с ентусиазъм! Там влагам цялото си време! Аз не съм професионален политики, както и Кирил и Асен, но може би това е част от чара!“, категоричен бе той. 

    Константин Бачийски заяви, че е човек, който отделя цялото си свободно време за решаване на обществени казуси. Това му е нещо като хоби. „Затова много хора не могат да разберат как така отказват да вземам подкупи!“, добави той.

Имало ли е някакви договорки или тайни обещания от страна на Кирил Петков и Асен Василев към СЕК?

   „Вижте какво видя нашето око при представянето на проекта на Кирил Петков и Асен Василев!“, продължи Беновска и пусна коментара си за предаването:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Кирил Петков и Асен Василев обявиха политически проект „Продължаваме промяната“.

Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Асен Василев: Кандидатът ни за президент е г-н Румен Радев!

И се сетих за песничката „Мърльо Писанче“. Асен Василев ли издигна Румен Радев за президент, или Мърльо Писанче-то зад гърба му го направи?!

Мърльо, мърльо писанче, – Асен Василев

със червено герданче,  – Асенчо

сините му  очички – Василев

светят като звездички. – Румен Радев

И се сетих и за песента „Заблеяло ми агънце“, когато, пък, Кирил Петков, добави:

Кирил Петков: А, за президента Радев само да Ви кажем, защото пак се пита. Това не е президентска партия! Не е!

Заблеяло ми агънце – Кирчо Петков

в Тодорови – РуменРадеви – кошари,

като му агне – Кирчо Петков

заблея, цяло му стадо – Мая Манолова, Христо Иванов – разблея.

Тодор – Румен Радев – на агне Кирчо Петков – продума:

Агънце – Кирчо – байно рогато, защо си жално заблея, – с Асенчо Василев –

та ми стадото – Мая Манолова и Христо Иванов – разблея?

Дъл не ти трева зелена, – Харвард – или ти вода – България – не стига?

Кирил Петков ли издигна Румен Радев, или Агънцето зад гърба му?

Кирил Петков: Ние много го харесваме Румен Радев, защото за последните 3 месеца, когато той каза: „Имате пълна свобода за действие, правете и действайте, както мислите, че е най-добре за България“ – нито аз, нито Асен не получихме нито един телефонен разговор, за да ни каже: „Не правете това или наемете този“. Не! Той ни даде тази свобода и общите принципи, в които сме управлявали заедно с нашите колеги от служебното правителство – мисля, че са общи и за него.

Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Аз съм Беновска. И питам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска продължи: „Охладих ли Ви малко ентусиазмът, г-н Бачийски, или Ви вдигнах чувството за хумор?“. Константин Бачийски отговори: „Приемам го с усмивка! Като гледам как творите в сферата на карикатурата и художествено-забавните предавания, може да започнете да конкурирате Шоуто на Слави!“.

   Беновска обясни: „Това беше шеговито предупреждение – гледайте си зад гърбовете кой „идиот“ с извинение остави тези две играчки зад гърба им!“. Гостът ѝ още веднъж каза, че те не са професионални политици, което може би е по-добро. Беновска отвърна, че в България има само един, който претендира да е професионален политик и го подозират, че стои зад ПППП. Става дума за Иво Прокопиев, който се е върнал от Харвард и е казал „аз учих за министър-председател“. Бачийски отговори, че не познава Прокопиев и дори никога не го е виждал на живо, затова подобни приказки са просто градски легенди. Той добави, че професионални политици в България има, а някои от тях дори нямат един ден трудов стаж извън политиката. Този път обаче е грешен. По-важно е да се влиза в политиката безкористно.

     „Казвате „безкористно“, какво Ви платиха Кирил Петков и Асен Василев или онзи, който стои зад гърба им, за да им дадете Вашата партия? Платиха ли Ви нещо, или имате някакви бъдещи обещания?“, попита Беновска. Бачийски отговори, че нито са му плащали, нито е получавал някакви обещания. Той обясни, че се познава с Кирил Петков от известно време още преди последният да стане служебен министър на икономиката, участвали са в общи инициативи, например протестите пред „Росенец“ и случая с плажа „Корал“. „Един ден седнахме и проведохме приятелски разговор какво трябва да се направи в България, за да се променят нещата. Всеки предложи определени неща. Това беше малко преди обявяването на проекта. Всичко стана по естествен път! Нямаше преговори, не сме си обещавали нищо!“.

   „Любов от пръв поглед!“, отбеляза Беновска. Бачийски отговори: „Може би химията се получи!“. Той продължи, че се е познавал и с Настимир Ананиев, но слабо. Изборът на Ананиев е бил на Петков и Василев. 

   „А не се ли получава някаква форма на конкуренция, защо двама съмандатоносители? Нито вие, нито Настимир имате голям електорат!“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че СЕК е разпознаваеми основно в Бургас, където са трета политическа сила. 

Борбата му за намаляване на таксата за битова смет за бизнеса в Бургас и опитите да бъде подкупен.

    Бачийски разказа, че покрай намаляването на такса битови отпадъци за бизнеса в Бургас, за което той се е борил, един ден е получил позвъняване от човек, който е заявил, че е представител на концесионера, който му е казал – кметът ми даде вашия номер, може ли да направим една среща. Бачийски продължи разказа си: „Срещнахме се пред общината, те ми подадоха едно листче и казаха – това са данните на фирмата, пусни една фактурка за 50 000 лева. Попитах ги за какво. Те си помислиха, че питам какво да пише във фактурата и ми казаха – ти нали с компютри и софтуер се занимаваш, пиши каквото искаш, ще ти я платим. Аз им казах, че много са се объркали. Те казаха, че може да не е за 50 000, а за повече. Отговорът ми беше – предлагам този разговор да спре тук, защото ще го водим пред други институции и няма да ви хареса!“.

   „А тези „хора с листчето“ кои бяха?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „Не знам, не погледнах листчето. Казаха, че са представители на концесионера. Тогава „Титан“ беше фирмата, която почистваше Бургас. Благодарение на това, че не се огънах, таксата за битови отпадъци за бизнеса падна почти наполовина, тоест около 5 милиона годишно остават в бизнеса! Когато това нещо се разчу, вече спряха и да ми предлагат подкупи, защото разбраха, че аз съм някаква „странна птица“, която не могат нито да купят, нито могат със заплахи да огънат“. Той добави, че в борбата му за спасяване на морската градина в Бургас дори е бил заплашван. 

Какви са доходите му?

    Константин Бачийски каза, че работи в IT сектора. Водещата го попита дали е милионер. Той отговори: „Имам официален доход за последните няколко години в милиони, да. Платил съм данъци около 2 милиона! За последната година имам около 15 милиона оборот!“. Той добави, че бизнесът му е експортно ориентиран, което му позволява да не се съобразява с местните феодални зависимости.

Работата му по казуса „Росенец“.

   „В този смисъл заради това, че Доган е „местен феодал“ в „Росенец“ ли Вие бяхте едно от лицата на протестите?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че не е едно от лицата, а самият той е поставил началото на този казус. „Но Христо Иванов Ви иззе инициативата!“, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че първоначално представителите на ДБ в общинския съвет в Бургас са гласували за даването на пътя на Доган. Той продължи: „Кметът на Бургас внесе докладната записка за това безобразие на „Росенец“ следобед преди гласуването. Трябваше да я гласуваме без да мине през комисиите. Цяла нощ я четох, за да обясня на другия ден, че това е абсолютно незаконно, после обяснявах час и половина и ми казаха – недей да „скачаш“, защото нали знаеш на кого са тези неща!“. 

   Бачийски продължи, че след това е подал сигнал до областния управител, лично е обяснил на областния управител какъв е казусът. Само няколко часа след това са му звъннали хора за среща, които са се опитали да му окажат натиск. Водещата попита кои са били тези хора. Събеседникът ѝ отговори, че част от тях са били от бизнеса, други от политическите среди. Беновска попита за хора от ДПС ли става дума. Бачийски отговори, че по-скоро за политици от други политически формации. Не се сеща дали е имало хора от ГЕРБ сред тях. Той добави: „По-интересно е как за няколко часа информацията изтича от областната управа, стига до отсрещната страна, те намират човек, който ме познава и идва на първата от многото срещи, на която ми казват – откажи се! Отначало бяха любезни, един от първите хора ми каза – ти защо се бориш, тя държавата е тяхна – съд, прокуратура! Аз попитах – щом държавата е тяхна, тогава защо се притесняват от моите сигнали? Така първите 4-5 човека бяха любезни, но после започнаха да идват хората, които са нагли. Дойде един човек и ми каза – ти сега какво искаш, да те арестуват ли? Аз попитах защо да ме арестуват, всичко, което правя, е законно. Знаете ли какъв беше отговорът – тя прокуратурата има богата фантазия, все нещо ще измисли! Тогава разбрах, че трябва да вдигам медиен шум, но каква беше моята изненада от реакцията на медиите. Никоя от големите телевизии не искаше да отрази, те казваха, че не могат да пуснат това нещо. „Евроком“ беше една от малкото свободни медии!“.

     „Не сте ли плащал?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че не е плащал. Първи „Евроком“ е дал гласност на казуса, след това и медии като „7/8“, „Капитал“ и т.н. Той добави: „След това от ДБ казаха – „изнинявайте, ние сме се объркали по казуса“ – и започнаха да работят по „Росенец“!“.

Димитър Николов.

    Константин Бачийски заяви, че е останал с впечатлението, че кметът на Бургас Димитър Николов е „любимец“ на Беновска. Водещата отвърна, че няма любимци. Тя припомни, че кметът на Бургас е един от градоначалниците с най-висока подкрепа в България и попита госта каква е оценката му за неговото управление.  Константин Бачийски отговори: „Управлението в Бургас е като лъскава ябълка, която като я отхапете отвътре виждате, че е прогнила

Как ще се финансира кампанията на „Промяната продължава“?

     „Кой ще финансира кампанията на „Промяната продължава“, Вие ли ще финансирате?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че кампанията ще бъде финансирана напълно прозрачно от дарения. Няма да се приема нищо непрозрачно и задкулисно.

   „Вярно ли е, че Диана Дамянова ще ви води пиара?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че няма представа, самият той си има собствен пиар. Водещата добави: „И честно казано нямах никакви проблеми, държите се съвременно и достъпно. Най-успешните политици са тези, които си вдигат телефона или връщат обаждането!“.

Договорът за почтеност.

   Константин Бачийски обясни, че този договор съвсем скоро ще бъде готов и той ще е един от първите, който ще го подпише.

Ще се кандидатира ли за народен представител?

   Константин Бачийски заяви, че е напълно възможно да се кандидатира.

Отношението му към президента Румен Радев.

    „Доколко всичко това ще прерасне в една „армия“ на президента Радев и за следващите негови избори, защото Асен Василев и Кирил Петков отговориха нескрито и то на мой въпрос, че подкрепят президента Радев?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори, че самият той също подкрепя Радев. Самият Бачийски е пилот любител и знае колко сериозен е подборът за тази професия. „Но ние не сме го наели за пилот, а сме го избрали за президент!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че при подбора на кадри за пилоти се попълват тестове за интелигентност и т.н. Той продължи, че преди време е бил на икономически форум в Санкт Петербург. Във форума са участвали генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът на Китай Си Дзин Пин и Румен Радев. По време на основния панел руският президент Путин е казал, че цената на газа няма да се коментира, защото това не е политически въпрос. Тогава Радев е казал, че не е съгласен и в цялата зала е настанала гробна тишина. „Ходил съм на много международни събития, но не съм виждал досега български политик да се държи като държавник, защитавайки националните интереси пред великите сили. Това е моментът, в който започнах да му се възхищавам!“, каза Бачийски. 

   „Приемам Вашите думи, всеки има право на убеждения и вкусове, казвам го и по повод Вашите бележки тук за Митко Николов и на кого бил „любимец“. Нека да се въздържаме от подобни шегички и закачки, защото стана модно, както тук се посмяхме с клипчето за Кирчо и Асен, просто това беше един дружески шарж!“, отбеляза Беновска.

Кои ще са партньорите на „Промяната продължава“ в следващото Народно събрание?

   „Отначало Кирил Петков и Асен Василев казаха – сакън, никакви разговори с ДБ и ИБГНИ. Сега дадоха заден и поставиха 5 условия. Също така казаха никакви ГЕРБ и ДПС. После казаха, ако те се откажат от едикакво си, пак условия, ще разговаряме с тях. Но в крайна сметка как ще изберете евентуалните следизборни партньори, защото, нека да не прозвучи много патетично, но България е над всичко?“, попита Беновска. Константин Бачийски се съгласи, че България наистина е над всичко и обясни, че следващите партньори ще бъдат избрани според каузите, които са готови да подкрепят.

    Беновска каза: „Едно време Волен Сидеров все казваше – който подкрепи плана „Сидеров“. Аз му казах на дена пресконференция, че му е малка лодката!“. Събеседникът ѝ още веднъж припомни, че „Продължаваме промяната“ не са професионални политици, а идват от бизнеса. Затова много добре знаят, че за да се постигне една цел, трябва да се намират съмишленици. Той продължи: „Ние не искаме да удряме с юмрук по масата и да казваме – това трябва да се случи. Ние търсим съгласието с диалог!“.

Съмненията, че САЩ стоят за проекта „Продължаваме промяната“.

    „Може ли да кажете дали САЩ стоят под някаква форма зад вас, защо Джо Байдън спомена Кирил Петков на срещата на „Три морета“ и защо витае градската легенда, че сте проект на Херо Мустафа?“, попита Беновска. Константин Бачийски отговори: „Защо е споменал Кирил Петков трябва да попитате Джо Байдън. Мога да Ви кажа, че до този момент, а аз съм в кухнята на нещата, не съм видял никакво влияние от страната на Америка. Говорили сме си с Кирил и Асен и си казахме, че ще отстояваме националния интерес!“.

   „Сега очакват от вас, че ще искате да установите Истанбулската конвенция, правата на ЛГБТ, третия пол!“, отбеляза Беновска. Константин Бачийски отговори, че самият той изповядва традиционните християнски ценности, но не отрича и правото на хората да се самоопределят. Той добави „Който каквото иска да си прави в спалнята, ние няма да надничаме в спалнята на хората!“.

Подаръците.

     „Да използвам случая да Ви подаря една наша книга с Доган, един наш разговор!“, продължи Беновска. Константин Бачийски отговори: „Да разбирам, че вече сте си били доста близки!“. Беновска обясни: „Не, не сме си били близки! Това е интерес към, няма да отречете, че Доган е един от значимите политици на съвремието, факт ли е? Като политик, не говоря за „Росенец“, за пътища! Говоря за политика, за етническия мир!“.

    Константин Бачийски подари на водещата книгата „Голямата битка за космоса“. В нея се разказа за Илън Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън. Посвещението гласи: „Една мечта изглежда нереална, докато не се намерят хора, които да повярват в нея и да я сбъднат. Смятам, че аз, Кирил и Асен тази мечта, която имаме за по-добра България, можем да я направим и продължавайки промяната да се случват работите така, че хората да остават в България!“.

     Водещата благодари с думите: „Пожелавам Ви това да се сбъдне. Най-разочароващо е, когато някой ти вдъхне доверие, но следващите му постъпки и морал са разочароващи!“. Константин Бачийски добави: „Съгласен съм с Вас, затова през десетте години в обществения живот в Бургас смятам, че с моите действия съм направил така, че не съм разочаровал хората, които са ми гласували доверие. Затова има и ръст на хората, които ни подкрепят. Преди 10 години, когато решавах първите казуси, бях самичък. Като се обърнех назад, нямаше никой след мен. След няколко години, благодарение на това, че не разочаровах хората, имаше тук-таме хора. А сега, като се обърна, има гора от хора. Вярвам, че няма да подведем хората и най-накрая ще направим тази промяна, която никой преди нас не се нае да направи. Предизборната ни програма е готова, състои се от 13 различни области, предполагам, че съвсем скоро ще бъде качена в интернет!“. Така завърши разговорът между Константин Бачийски и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г.    

Pin It on Pinterest