Колективният имунитет на Мангъров се задейства…. Изпревари с малко ваксината и славата за Щаба

С разлика от един-два месеца, може би дори само седмици, колективният имунитет на доц. Мангъров изпревари добре замислената операция, да се припише преборването с корона-вируса на правителството. Точно преди изборите.

Видно от доста устойчива вече тенденция, вирусът е в спад. И то драстичен.

Това не може да се дължи на друго, освен на колективния имунитет, за който говори и доц.Мангъров. До момента ваксинирането има символичен размер, а нито един човек не е минал втората инжекция, след която се очаква този тип „ваксинационен имунитет“. А вирусът вече се предава.

Реално не се очаква да сме минали дори 5% ваксинирани до средата на годината. А за стаден имунитет трябват 70% – ваксинирани или преболедували.

Не е реалистично да се говори и, че мерките са ограничили вируса. Защото нашите мерки изобщо не са цялостни, а са по-скоро лобистки и преследват икономически цели. Например – затворихме МОЛ-овете, но не затворихме други огромни магазини (тип „Джъмбо“, „Метро“, „Практикер“, „Бриколаж“, „БауХаус“ и пр.), които отново събират огромен брой хора. Т.е. ефектът беше основно да вземем бизнеса на тия в МОЛ-овете, и да го насочим към тия извън тях. Но като събиране на хора си остана същото. Т.е. няма анти-вирусен ефект.

По същия начин, отворени са банки, застрахователи, мобилни оператори (дори в самите МОЛ-ове).

Затворени са ресторантите, но са отворени хотелите, вкл. ресторантите в тях.

Затворени са училищата, но децата се срещат из парковете. Разходете се и ще видите. Няма никакви ограничения.

Абсолютно отворен е градският транспорт, където постоянно можете да видите кихащи и кашлящи. Тук ситуацията е по-мека дори от първата карантина, когато поне пуснаха без пари „Зелената зона“, за да се намали ползването на автобусите. Сега дори обратното – разширяват „Зелената зона“ – и като територия, и като времеви пояси. Т.е. насърчават автобусите.

Т.е. обобщено, да говорим за наличие на ефективни ограничаващи контактите мерки, не е обективно. Има ограничаване на някои контакти, които обаче се заменят от други. Т.е. не изолацията води до намаляване на вируса.

Остават само Мангъров и стадният имунитет. Очевидно, безсипмтомно вече поне 70% са срещнали вируса, и той започва да губи почва.

Крайният резултат от всичко това ще е, че славата ще е за Мангъра, а не за Щаба. И Бойко Борисов ще се яви на изборите, за да отговаря за корупцията и „чекмеджетата“, без да може да извади дори един победен от него вирус, и „спасяването на нацията“… Този път късметът не бе на негова страна. Ако вирусът беше изчакал още 2 месеца, щеше да е „безспорно“, че ваксината го е преборила, начело с главния ваксинатор – Премиерът-Слънце…

Добри Божилов, писател

„Задругата“„Заветът“

Pin It on Pinterest