Политика

Кирил Петков: България се променя към една нормална европейска страна

Днес беше един от тези дни, в които си казах: заслужава си да бъдем на калното поле на политиката!

Може да е трудно, може да е тежко, но България се променя.

Ето и Член 17в в ЗУЧК е вече факт: Забранява се нарушаването на целостта, увреждането и заравняването на подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона “А”, зона “Б” или в урбанизираните територии на населените места. Тази забрана не е само за за трите плажа, а за цялото Черноморие.

Трите плажа Корал, Карадере и Иракли, както и прилежащите територии на 500 метра от морския плаж, не могат да бъдат застроявани, не само зад плажовете, а и отстрани на тях.

Съществуващите обекти на къмпинг Юг, например, няма да се премахват – така че да не се притесняват къмпингуващите. Просто нови “обекти” не могат да изникват. Оградите по дюните на плаж Корал трябват да бъдат премахнати преди началото на сезона.

Децата ни, които се разхождат по дюните, няма да бъдат препятствани от телени огради. Сега те ще могат да изучават какво е блатно кокиче, какво е стрелушка, какво е облесена дюна.

Благодаря на всички, които през годините работиха за тази кауза. Както и на всички в този парламент, които го направиха реалност. Тези три плажа са първата стъпка, сигурен съм, че ще последват още плажове. Това ще се случи, когато още по-голяма общност осъзнае, че ценността на нашето Черноморие е скрита в уникалната ни природа. А с тези, които вече са осъзнали, не трябва да спираме да работим заедно в тази посока.

България се променя, може би бавно, но се променя към една нормална европейска страна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest