Карадайъ: Подписът на Петков стои под документите, че Пеевски няма нищо общо с „Магнитски“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ няколко пъти напомни на председателя на НС Никола Минчев, че премиерът Кирил Петков и министрите са длъжни да спазват Конституцията и законите на страната и да се явяват на парламентарен контрол в пленарната зала.

Днес се опитах да Ви направя забележка, че има различни процедури по правилник и съгласно Конституцията министрите могат да вземат по всяко време думата и да си правят изявления – политически, неполитически, каквито си искат. Ние не можем да имаме отношение по тази процедура, когато се изказват министри, припомни Карадайъ.

Но, уважаеми г-н председател, днес е време за блицконтрол. Допреди 15 минути министър-председателят не беше в залата на НС. Сега, присъствайки тук, когато на него му се задават въпроси да мотивира и аргументира лъжите си, изречени вчера, с факти и доказателства, той се опитва да говори всичко друго, но не и да признае от тази трибуна, че вчера това, което е направил е една откровена лъжа, изказа възмущението си Карадайъ. И допълни: „Ако понятието лъжа не ви харесва – това е една фактологическа неточност, както вие казвате, която няма никакви факти зад себе си.“.

А за опита за внушения по закона „Магнитски“, доколкото знаем Америка е демократична и правова държава. Колегата Делян Пеевски по законите на САЩ е обжалвал изявлението по „Магнитски“. От друга страна, включително и г-н Кирил Петков като министър на икономиката знае, че е имал отговори по „Магнитски“ на зададени към него въпроси и неговият подпис стои под документи, че г-н Пеевски няма нищо общо, заяви Мустафа Карадайъ.

България има законодателство, България има конституция, но явно за Кирил Петков нито Конституцията, нито законите, нито България е важна, каза в заключение Карадайъ.

Pin It on Pinterest