Кандидатът на АБВ за кмет на Пловдив Любомира Ганчева: Мога да се справя с мръсния въздух в Пловдив, затова е важно пловдивчани да ни подкрепят с бюлетина № 14

Кандидатът за кмет на Пловдив от АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод проблема с мръсния въздух в града.


Фокус: Г-жо Ганчева, особено актуална за Пловдив е темата за чистотата на атмосферния въздух. Колко е голям проблемът с въздуха?


Любомира Ганчева: Здравейте на вас и на нашата аудитория. Много ви благодаря за този въпрос по една тема, която е изключително важна за всички. Ще започна с един друг проблем, за който за съжаление се говори много повече. Това е войната по пътищата. Като човек, който е губил близък в тази война, разбирам всички, които се борят с нея. В рамките на една година губим 800 души във войната по пътищата. От мръсния въздух по официална статистика губим 15 хил. българи годишно. За съжаление няма статистика по градове, но не мисля, че има такова значение. Доказан факт по европейска статистика е, че заради влошеното качество на въздух, увеличеното ниво на фини прахови частици, средно статистически българин живее две години и половина по-малко. Само заради този проблем. Не мисля, че има други цифри и статистика, които могат да покажат в по-голям аспект проблема и защо може да се каже, че въздухът в България и в частност в Пловдив е невидимият убиец. Две и половина години бих искала самата аз и близките ми да ги живеем повече в един по-здрав град.


Фокус: В разгара сме на предизборната кампания. Вероятно вече сте провели много срещи с гражданите. Информирани ли са достатъчно за проблема с качеството на въздуха?


Любомира Ганчева: Аз като пловдивчанин и като един обикновен човек от народа, за разлика от по-голямата част от опонентите ми в Пловдив, които с по един, два, три, пет мандата общински съветници, кметове и те се срещат с пловдивчани само по време на кампания, аз се срещам с моите приятели и съграждани, всеки ден. Не само по време на кампания проблемът с качеството на въздух тревожи мен, тревожи моето семейство, всички мои познати и това е един от честите проблеми на предизборната ми шатра, който се споделя от пловдивчани. Не мисля, че има някой, който може да отговори към днешна дата точно колко е мръсен мръсният въздух в Пловдив. От статистиката знам, че Пловдив е в топ 10 на градовете в ЕС по замърсяване на въздуха. Днес слушайки съвсем случайно национални медии сутринта, разбрах, че днес пореден ден в Пловдив има пик на замърсяване от фини прахови частици. Повече от час се стараех да намеря подробна информация. Няма източник на информация нито в реално време, нито за някаква информация с натрупване. Изключително важно е всеки гражданин да има достъп до тази информация. Не само по време на кампания. Това е нещо, което може да ни помогне да предотвратим здравословни проблеми на нас и на нашите близки. Много често се хвърлят дадени стойности веднъж на два-три месеца. Само че има един много важен аспект. В този момент, в който водим разговора, може ситуацията с въздуха в Пловдив отново да е добра, но за 24 часа отново да сме извън нормата. Точно за това аз съм повече от възмутена за това, че управата на Пловдив не счита за нужно да ни информира нас пловдивчани точно какво дишаме. Уважение към доброволци, които са подели инициатива в собствени ръце и са направили осем станции за измерване на въздуха в Пловдив. Това не е достатъчно, правилна стъпка е, но не може да заглуши неадекватността на пловдивската администрация мандати напред.


Фокус:Изразихте възмущението от липсата на информираност, както може и би от страна на гражданите. Защо досегашното управление не може да реши този проблем?


Любомира Ганчева: Аз вярвам, че не е трудно, стига да искаш да решиш проблема по начина, който се прави това в редица европейски градове. Има ноу-хау. Фактът, че се задълбочава проблема говори за това, че всички, които са били и общински съветници, и кметове, и областни управители не искат. Честно казано нямам отговор на този въпрос, тъй като не успявам да вляза в директна комуникация с тях. Те са прекалено заети да обикалят само по медийните студиа и да се виждам само с техни съпартийци. Редица граждани идват при мен ежедневно с този проблем, също не са намерили отговор на въпроса, нищо че са задавали официални питания до кмета на град Пловдив. Оставам на всички наши зрители и слушатели да си отговорят сами на въпроса защо някой не се справя с проблема и не дава никаква информация по него. Това, което за мен е смущаващо, дали има липса на адекватност от страна на пловдивските управляващи по отношение на чистотата на въздуха само защото няма финансов интерес или може би, защото голяма част от децата на управляващите са в чужбина и те не считат за нужно да адресират един такъв важен проблем. Във всеки случай пак казвам, че вярвам, че този проблем може да се реши и това е един от основните ми доводи да се впусна в кампанията за кметски избори и заедно с нашата листа за общински съветници. Вярвам, че Пловдив заслужава повече, най-малкото Пловдив заслужава един по-чист въздух.


Фокус: Вярвате, че този проблем може да се реши. Какво е вашето виждане за решаването на проблема с лошото качество на въздуха в Пловдив?


Любомира Ганчева: Решението за измерването на чистотата за въздуха за мен е в едно бързо разполагане и пускане в употреба на измервателни станции. Това е нещо, което се прави в по-големите градове. В София също има такова нещо. В Пловдив, вторият по-големина град в България обаче нехае. Данните от тези станции трябва да са публични, в реално време. Също така и да бъдат със сравнени, осреднени стойности и да показват разминаването. Т.е. да не е нужно да човек да има специално образование, за да р разбере опасен л и е днес въздухът за него и трябва ли да предпазва своето семейство, деца, възрастни хора от въздуха. Решението за намаляването на замърсяването в Пловдив не е да откриеш топлата вода, това са доказани практики. Просто аз имам волята да ги наложа, за разлика от всички, които години наред управляват град Пловдив. На първо място е въвеждането на алтернативния транспорт. Както съм казвала много пъти, аз вярвам, че той трябва да е общински. Вярвам, че трябва да е основно тролейбусен. Ще го направя безплатен за ученици, студенти и пенсионери. Втората мярка, показала своето действие за намаляването на замърсяването на въздух, това е край на презастрояването на града за сметка на зелените площи, които са белите дробове на Пловдив. Край на това презастрояване за сметка на близките фирми до властта и един общ градоустройствен план с прогнозируемост къде точно, какво ще се застрои, така че да не се наруши баланса на зелени и застроени площи в град Пловдив. На трето място ограничаване на транзитно преминаващите автомобили и камиони, които нямат пряко място и работа в нашия град. За тях си има обходни маршрути, които трябва да използват. Нещо, не на последно място нещо, което никой от останалите кандидати в кметската надпревара не смее да повдигне като тема, може би защото разчитат на гласовете на една определена махала. Едни 20-30 хил. гласа, които под една или друга форма успяват да мотивират да гласуват за тях. За мен е изключително важно да има контрол върху изгарянето на пластмасите, на гуми не и всякакви боклуци, които се случват в момента ежедневно от едни гласоподаватели там. Аз няма да толерирам никаква разлика в спазването на правилата от пловдивчани без значение дали една компактна група от хора дава голямо количество гласове. Най-важно е всички какви въздух дишаме и да се преборим с този невидим убиец в град Пловдив, ако искаме все п ак да живеем по-добре. Две години и половина повече живот за мен и моите близки са по-важни от всякакви други мостове, градинки, фонтанчета и шадраванчета.


Фокус:Ако желаете да добавите нещо в края?


Любомира Ганчева: Накрая искам само да добавя, че знам, мога да се справя с мръсния въздух и ми е изключително важно да получа подкрепата на пловдивчани с бюлетина 14 за кмет и общински съветници, ако наистина искаме да знаем какво дишаме и да имаме чист въздух в Пловдив.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Репортер: Деница КИТАНОВА

Pin It on Pinterest