Калоян Паргов: През 2020 групата на БСП в СОС показа, че може да бъде конструктивна опозиция и да налага решения

През 2021 година коронавирусът максимално ще затрудни провеждането на изборите и участието на всички партии в тях, счита лидерът на БСП – София

През 2020 година групата на БСП в СОС показа, че може да бъде конструктивна опозиция и да налага решения, които мнозинството от управляващи да приемат. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“ председателят на Градската организация на БСП в София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той припомни, че 15 от 19-те предложени от БСП мерки залегнаха в общите мерки на София.

„Непосредствено преди края на 2020 година, на 29 декември, в онлайн формат ИБ на Градския съвет на БСП проведе своето последно заседание, което бе свързано именно с предстоящите парламентарни избори, за които стартирахме кампанията в София, тоест ние дадохме начало на предизборната подготовка за парламентарните избори. Това е първата ни и основна задача за следващите няколко месеца, редом с основните ангажименти на нашите народни представители в изтичащия мандат на това Народно събрание и на групата съветници в столичния Парламент. Най-важното за нас е именно подготовката и провеждането на парламентарните избори в тази затруднена обстановка“, заяви той.

За последната година БСП доказа, че може да бъде конструктивна опозиция, която показа разум и далновидност, особено в тежката ситуация с коронавируса. „Загърбихме част от политическите боричкания и се включихме активно в процеса по прилагане на мерки, свързани с преодоляване на социално-икономическите последствия в София“, обясни той.

Паргов уточни, че през първия месец и половина от годината най-важната задача на БСП-София е активното участие в дебатите по Бюджет 2021 на Столична община, като припомни, че за първи път Общината все още не е представила своята бюджетна рамка, което се случва обикновено до 20 декември на предходната година. „Тази седмица ще има заседание на ръководителите на политически групи, на председателския съвет, който ръководи Общинския съвет. Тогава ще обсъдим тази рамка. По-късно през месеца ще обявим и нашето виждане. Бюджет 2021 със сигурност ще бъде кризисен“, отбеляза лидерът на БСП-София.

За новата година той пожела на всички най-вече здраве. „Нека да приемем 2021 година с вяра, че наистина добрите дни предстоят и да оставим лошото зад гърба ни. Дано в края й да можем да се поздравим с това, че отново ще можем да се прегръщаме без страх и с това, че наистина ще настъпи така желаната промяна в България, която ще ни изведе на нов път и нови хоризонти. Това може да стане само с нашата активност на предстоящите избори, защото тази промяна зависи от всеки един от нас“, каза Паргов.

Според него през 2021 година коронавирусът максимално ще затрудни провеждането на изборите и участието на всички партии в тях. „Изминалите 12 месеца бяха твърде необичайни. Те бяха едно истинско предизвикателство – борба, вътрешна промяна, преосмисляне. С две думи – трудно време. Това беше време за каляване на характери и воля, време на желание за справяне с тежки ситуации. Просто съдбата ни ориса да живеем в такова време. Бяхме изправени пред една обща заплаха, а именно този коронавирус, който застраши здравето и живота на всички ни. Да си пожелаем това да остане в миналото. Дано сме си извлекли правилните поуки, дано сме научили уроците на съдбата, защото миналата година наистина беше едно голямо изпитание за всички нас. Всички влязоха в новата година с дух на надежда, с традиционното пожелание за здраве, с надеждата през 2021 коронавирусът да бъде победен от човечеството, да се намери успешната ваксина и да се сложи край на тази необичайна обстановка. Посрещаме новата година с надежда за край на тревогите, които ни съпътстваха през 2020 и с една дълбока вяра, че предстоят добри дни, а лошото е зад гърба ни. Животът да се нормализира, икономиката да тръгне нагоре и да преодолеем всички тези трудности и изпитания“, обясни той.

Калоян Паргов припомни, че в политически план 2021 е изборна година. „Тази година ни предстоят два важни избора, които ще преминат под мотото на справянето с коронакризата и със социално-икономическите последствия. На това ще заложи всяка една политическа сила, включително и БСП, като перспектива, давайки надежда на хората за една по-добра България със сигурни здравеопазване, образование и икономика, която да дава работни места и да храни милионите семейства. Парламентарните избори вече чукат на вратата. Ние от БСП ще посветим този и следващия месец на подготовката за провеждането им, с подреждането на нашите листи и с предизборната платформа“, уточни лидерът на БСП-София.

По думите му в момента всяко нещо от човешкия живот и дейност минава под знака на коронакризата, епидемиологичните мерки, страха от заразяване и ограничаване на контактите. „Разбира се, организирането на изборите и изборният процес не правят разлика. Поне първата половина на 2021 ще премине под знака на коронавируса и всичко, което ще се случва, ще бъде съобразявано с него. Организацията на изборния процес ще бъде максимално затруднена. Всички партии ще имат проблем с набирането на желаещи да се включат в тази многохилядна администрация, която трябва да проведе честни и прозрачни избори, съблюдавайки правилата. Това ще окаже влияние и върху избирателната активност“, коментира той.

Калоян Паргов добави, че протестите и социалните недоволства през 2020 година също ще оставят своя отпечатък върху предстоящите избори.

Pin It on Pinterest