Калоян Паргов посрещна 42-ия си рожден ден в компанията на социалистите от „Лозенец“

Лозенчани изненадаха лидера на БСП – София с торта, а след това той им разказа за новата философия на социалистите за управление на града

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов посрещна 42-ия си рожден ден в компанията на социалистите от „Лозенец“. Той присъства на Районната им конференция, на която председателят на местната организация Николай Велчев беше избран за кандидат на БСП за кмет на „Лозенец“. Форумът започна с изненада за Калоян Паргов – торта със свещички и цветя, с които местните социалисти честитиха рождения ден на лидера. Личният празник не наруши сериозността на събитието, което бързо се върна към дневния ред.

Пред социалистите от „Лозенец“ Калоян Паргов коментира отчета на общинските съветници за дейността им през мандата, а след това насочи вниманието на всички към предстоящите местни избори.

„БСП има нова философия за управлението на София, каза той. – Стъпваме на платформата ни от 2015 година, която засягаше двете лица, дисбалансите в развитието на града ни и надграждаме. София е умален модел на България. В страната всичко се струпва около големите градове, а малките потъват в забрава, в нищета, бедност, липса на перспектива. По същия начин София се развива на две скорости – всичко за центъра, а крайните квартали остават на втори план. Градът ни продължава да се развива по плановете от 70-те и 80-те години на миналия век – София на лъчовете. Новата ни философия означава различен градоустройствен модел на столицата. София на ринговото планиране“.

Калоян Паргов добави, че общинските съветници от БСП активно подкрепят изграждането на метрото, което беше започнато още през 80-те години на миналия век. „Активното му строителство сега е благодарение на Европейския съюз, а не на Бойко Борисов. Затова сме на прага да завършим третия метродиаметър, коментира Калоян Паргов. – Ние няма как да не подкрепим решение на Партията от 70-те години на миналия век за изграждане на метро в София. Нека от ГЕРБ да не си мислят, че историята започва от тях“.

Лидерът на БСП – София посочи прозрачността и справедливостта в управлението на града сред основните принципи в новата философия. „Всички граждански комитети и сдружения трябва да участват в следващото управление на града ни, заяви Калоян Паргов. – Нашият кмет трябва да има широк граждански комитет, а всички граждански комитети от районите трябва да формират общософийски граждански комитет, който да съветва бъдещия кмет на града. Кметовете ни трябва да чуват и да разбират хората. И да изпълняват онова, което гражданите искат и от което се нуждаят. В това се изразява прозрачността на управлението – в публичността и справедливостта при разпределението на обществения ресурс. Истината е, че и София, и районите имат нужда от активни кметове, които да бъдат гласът на хората, гласът на софиянци“.

Конкретно за „Лозенец“ Калоян Паргов посочи, че 8 милиона лева влизат в бюджета на София от данъка върху недвижимото имущество на гражданите от квартала. А още 15 милиона лева внасят лозенчани от такса битови отпадъци. „Общо 23 милиона лева влизат в бюджета на столицата от живеещите в „Лозенец“ само по тези две пера, каза той. – И логичният въпрос, който поставят всички от квартала, е къде отиват тези пари и защо не се връщат при тях. Защо тези средства не се виждат на тротоарите, по улиците, в градинките, на детските площадки, в детските градини, в училищата в квартала? Тези пари не се връщат там, защото моделът на управление на София не е изграден въз основа на принципа за справедливо разпределение на ресурсите и средствата, които идват от данъкоплатците. А новата философия представлява точно това разбиране. Естествено, то минава и през законодателни инициативи. Вече близо 30 години говорим за децентрализация не само административна, а най-вече финансова в София и е време да започнем да работим в тази посока“.


Pin It on Pinterest