Калоян Паргов: Наложително e всички служители в градския транспорт да бъдат тествани за COVID19

Дезинфекцията на транспортните средства очевидно намалява риска, но те постоянно трябва да бъдат поставяни на обследване, категоричен е лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС

На утрешното заседание на Столичния общински съвет БСП ще предложи ударно тестване на всички служители в градския транспорт по т.нар. PCR метод, включително и на контрольорите. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП-София. Според Калоян Паргов при обсъждането на следващия пакет от мерки трябва да се помисли и за допълнителни финансови компенсации за дейност в рискова среда за работещите на първа линия.

„Още при обявяване на извънредното положение бяхме наясно с тази ситуация и в общите мерки на групата общински съветници от БСП имаше препоръки и за хората, които работят на първа линия – служители на Общинска полиция, на
оперативния щаб, на администрацията и шофьорите в градския транспорт. Това е свързано с тяхното обезпечаване за запазване на живота и здравето им и допълнително стимулиране. Останах изненадан, че новината за двамата заразени от столичния градски транспорт става достояние едва сега, седмица по-късно и благодарение на репортерите на Агенция „Фокус“, допълни председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет.

Калоян Паргов подчерта, че водачите в градския транспорт са една от застрашените рискови групи, които са изложени на контакт с доста хора и са необходими сериозни мерки за тяхната защита.

„Дезинфекцията на транспортните средства очевидно намалява риска, но те постоянно трябва да бъдат поставяни на обследване. В последните години стана ясно, че има хроничен недостиг на шофьори в градския транспорт и ако
се разрази заразата сред тях, ще изведе от строя доста шофьори, което би застрашило нормалното функциониране на сектора“, обясни той.

Още преди близо месец БСП активно се включи в процеса на обсъждане на различен тип мерки, припомни Калоян Паргов, като уточни, че 15 от предложените 20 са залегнали в първия общ пакет от мерки.

„Една от мерките е свързана с допълнително субсидиране на транспорта, тъй като загубата от последните два месеца е в размер на около 20 млн. лева, а тази сума ще набъбне значително. Недофинансирането ще се отрази най-вече на Центъра за градска мобилност. Това налага увеличаване на субсидията и ползване на опцията 60/40, предложена като мярка от държавата, ако се вписват дружествата в критериите. Общинските лечебни заведения също ще изпитат остър дефицит на средства“, обясни Калоян Паргов. Той призова за по-голяма отговорност по отношение на дезинфекцията и обхващането на повече улици и булеварди на територията на Столична община.

Калоян Парков допълни, че по отношение на пазарите и тържищата тези, които няма да имат възможност да работят, ще бъдат освободени от съответния наем, като това важи и за тротоарното право. Увеличаващата се безработица ще бъде една от най-тежките социални цени, които ще плати обществото вследствие на пандемията, коментира Калоян Паргов. Според него скорострелното освобождаване на голям брой хора създава тежест както на фиска, така и на обществото.

„Затова и утре на сесията в пленарното изказване, което всяка една политическа група ще направи, ще поставим няколко неща – съхраняване живота и здравето на хората като първа задача и грижата за тяхното препитание оттук нататък“, добави Калоян Паргов.


Pin It on Pinterest