Калоян Паргов: Глобализацията умря с кризата, предизвикана от коронавируса

Като националноотговорна партия за БСП на първо място са животът и здравето на гражданите, каза лидерът на БСП – София в предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“

Като националноотговорна партия за БСП на първо място са животът и здравето на гражданите. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ председателят на БСП-София и член на ИБ на левицата Калоян Паргов.

„Първо – през последните 2-3 седмици повишихме хигиената – дезинфектанти, спазване на дистанция един от друг, но следейки обстановката, информацията и мерките, ние спряхме цикъл отчет и избори. В София останаха 6 районни конференции и градската, която е очевидно, че няма да се проведе в срока, до края на март. По смисъла на този цикъл трябваше много пъти на много мяста да се съберат повече от 50-100, дори 150 души. Спрахме го с оглед опазване живота и здравето на нашите членове, а и на всички свързани с тях, защото коронавирусът е като бомба със закъснител. В петък затворихме всички клубове на БСП. Всичко минава на дигитална комуникация. Ако се наложи ще разработим и дигитални платформи“, обясни той, като добави, че изборът на председател на левицата може да се състои тогава, когато епидемиологичната обстановка го позволява.

Партията ще продължи да допринася за решаването на кризата с COVID-19 с предложения в Народното събрание, отбеляза Паргов. „На този етап трябва да бъдат обезпечени всички болнични заведения и целият медицински персонал, защото в борбата с тази пандемия те наистина са на първа линия. Трябва да бъдат подкрепени финансово и да бъдат добре екипирани и оборудвани. Необходими са също повече животоспасяващи апарати“, поясни той.

По думите му следващите стъпки трябва да бъдат насочени към социално-икономическите ефекти на кризата. „След нея светът наистина ще е друг и глобализацията няма да я има в този вид, в който съществуваше досега. Дори мога да кажа, че глобализацията умря с тази криза. Това ще създаде нови обстоятелства в световен план – както в европейски, така и в национален“, обясни лидерът на БСП-София.

Общинските съветници от БСП обсъдиха в онлайн формат мерки, които да предложат на Столична община, каза още лидерът на столичните социалисти, като уточни, че те подкрепят отпадането на синята и зелената зона за известно време. „Обсъдихме и това общинските наематели, 90% от които вече са затворили обектите си, да могат да получат облекчения, свързани с дължимия наем за периода на извънредното положение. Тази мярка ще подпомогне малкия бизнес, който сигурно ще бъде парализиран. Мислим около 60% от наема им да бъде приспаднат. Същото важи за наемателите на социалните общински жилища и за етажните собствености“, заяви Калоян Паргов.

Той благодари на Младежката организация на БСП, която е изразила готовност за сформиране на т. нар. Тимуровски команди. По думите му реакцията на България за спиране разпространението на коронавируса е навременна. „Това трябва да го изтърпим с оглед опазването живота и здравето на нацията“, посочи той.

Паргов изрази надежда, че кризата с коронавируса е и повод за смирение. „Нужна е дисциплина и отговорност. Използвам възможността да призова всички да бъдат смирени, отговорни и дисциплинирани. Не бъдете безхаберни и не си мислете, че нещата са елементарни, защото виждаме какво се какво се случва в останалите европейски държави – в Италия, Испания, Германия. В тези дни на изпитание трябва да проявим солидарност, да запазим спокойствие и да спазваме мерките“, призова лидерът на БСП-София.


Pin It on Pinterest