Калоян Паргов: Бомбастичните 25 000 лева на час за чистота ще харчи Фандъкова през 2021

Ще предложим да се направи преглед на мерките срещу коронавируса. Таксиметровите шофьори също имат нужда от компенсация

Председателят на БСП-София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет в предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“

„Бомбастичните 25 000 лева на час за чистота, които ще харчи Фандъкова през 2021 година, навяват на мисълта, че не всичко се изпълнява както трябва“, заяви Калоян Паргов ,. „С тази план-сметка на ден г-жа Фандъкова ще харчи по 600 000 лева за чистота. Ако го разделим на часове, се падат по 25 000 лева на час. С такава сума и скорост на харчене нашият град трябва да блести от чистота и да бъде прекрасно дезинфектиран“, коментира той.

По думите му план-сметката за чистотата на София за 2021 година не е по-различна като подход на съставяне от предишните такива под управлението на ГЕРБ. „От решението на съда вече стана ясно, че тези недобори, за които ние имахме претенции, не се харчат за чистота към план-сметката, а се изразходват за всичко останало, от които общината има нужда. Ние сезирахме това години наред като нарушение. Това е един счетоводен трик, който общината използваше, за да си набавя допълнителни средства“, обясни Паргов.

Това, че ще се мият с 24% повече площи е много похвално, отбеляза Паргов, като уточни обаче, че въпросът е в кратността на миене. „Това, че ще мием София от 2 до 3 пъти, а в някои райони и 4 пъти, не е достатъчно, особено в състояние на криза. Това обаче не трябва да става кампанийно и пиарски, а е задължение, което общината трябва да прави редовно и по-често. “

Групата на БСП има по-различен подход и виждане за формирането, харченето и контрола на план-сметката за чистотата, заяви Калоян Паргов.

„На предстоящата сесия в четвъртък ще направим актуализация, в която ние също участваме, защото 20 от мерките, които предприе Столична община предвид социално-икономическите последствия от COVID-19, са предложение на БСП. От тях 15 залегнаха в основния пакет от мерки. Но това, което ще предложим в четвъртък е да се направи преглед на всички мерки – не само на тези, свързани с предотвратяване на епидемията, но и със социално-икономическите последствия, за да видим кои целеви групи са се възползвали, какъв е ефектът от тяхната активност и има ли и други, които се нуждаят от нашата намеса“, обясни той, като даде пример с таксиметровите шофьори.

„Преди две седмици обявих позиция на БСП-София, че таксиметровите шофьори и браншът са силно подценени и общината се държи с него като с мащеха. Има нужда те да намерят съответната компенсация от гледна точка или на тарифния план, или за сметка на алтернативния данък, който плащат всяка година при регистрационния си режим от 850 лева. В случая предложението е държавата да подпомогне компенсацията в бюджета на Столична община, тоест вместо 850 лева, за 2021 година да плащат 300 лева. Не трябва да оставим нито един човек, без значение каква е професията му, без внимание“, посочи Калоян Паргов, като благодари на Младежкото обединение на БСП-София за активността в тази посока.

Коментирайки въведените преди дни антикризисни мерки срещу коронавируса в София, той припомни, че част от тях бяха въведени още по време на първата вълна през март, април, май месец.

„След това сякаш протестите и политическата целесъобразност от гледна точка на пазене на властовите позиции надделя. Топлото време накара хората да забравят за съществуващата зараза, която поддържаше устойчивост през целия летен сезон, докато стигнем до есенния, когато отново си спомнихме за прогнозите за голямата вълна, която идва в края на октомври-ноември месец. В този ред на мисли всичко, което правим е реактивно на ситуацията, а не проактивно. Можеше много по-рано да се предвидят определени рестрикции, следейки темпа на заразата“, обясни той.

По думите му обявената вчера мярка за столичните ДКЦ-та е добра. „Нека обаче да видим нейното изпълнение от сряда нататък. Първо – дали ще намерят желаещи да го правят в ДКЦ-тата, второ – дали ще могат да бъдат отделени такива места, че те да нямат досег с останалите пространства от ДКЦ-тата, тъй като паниката и психозата е страшно голяма сред населението“, коментира Паргов.

Според него въпросът за финансовото обезпечаване на мерките, свързани с борбата с коронавируса, е национален. „Защо при първата вълна, когато имахме един доста нисък процент, наложихме голяма рестрикция? В момента, когато имаме такъв бум, 5 пъти повече заразени на ден в София, би трябвало да имаме още и още мерки“, каза още председателят на БСП-София, като добави, че часовият диапазон за коридора за 65 годишните трябва да бъде преосмислен и променен.

Pin It on Pinterest